Noul presedinte al Iranului: Nu vom renunta la programul nuclear

Fara Autor | 18.06.2013

Pe aceeași temă

Noul presedinte al Iranului, reformistul Hassan Rouhani, si-a manifestat deschiderea pentru un dialog cu Statele Unite, dar numai daca americanii recunosc dreptul tarii sale de a-si dezvolta programul nuclear.

"Republica islamica nu are nicio intentie de a pune capat imbunatatirii uraniului", a declarat luni Rouhani, in prima sa conferinta de presa ca presedinte, citat de CNN.

El a catalogat relatiile cu Statele Unite ca fiind o "rana veche" si "complicate", sustinand ca inainte de a incepe discutii cu Casa Alba, aceasta trebuie sa promita ca niciodata nu se va mai amesteca in treburile interne ale Iranului si va renunta la politicile sale "unilaterale" de "hartuire".

"Intelepciunea ne spune ca ambele tari, ambele natiuni trebuie sa se gandeasca mai mult la viitor si sa incerce sa se aseze si sa gaseasca solutii la problemele trecute si sa repare lucrurile. Drepturile natiunii iraniene, inclusiv cel nuclear, trebuie sa fie recunoscute.

Suntem pregatiti pentru a atenua tensiunile. Discutiile trebuie sa fie bazate pe respect reciproc si de pe picior de egalitate
", a specificat Rouhani.

Liderul iranian s-a referit si la sanctiunile pe care tara sa le suporta din partea Occidentului, sustinand ca acestea sunt "brutale, iar poporul iranian nu a facut nimic gresit ca sa merite sanctionat".

"Chiar si in Vest, ei se confrunta cu probleme si dileme economice si stiu si ei ca sanctiunile sunt in detrimentul Vestului", a punctat Rouhani, adaugand ca Israelul este singura tara care a beneficiat de pe urma sanctiunilor.

Dupa ce a fost anuntata victoria sa in alegerile prezidentiale, Rouhani a vorbit despre reforme, insa nu a facut nicio referire la liderul suprem, ayatollahul Khameney, sau la institutiile tarii. Fost sef al consiliului national de securitate al Iranului, el a promis mai multe libertati personale si a promis ca va elibera detinutii politici si pe jurnalisti.

 

CITITI SI Obama: SUA şi Rusia sunt prudent optimiste în problema nucleară după alegerea lui Rohani în Iran

Iranienii au sarbatorit in strada alegerea noului presedinte

Vestul, in special Marea Britanie, Statele Unite si ONU, au reactionat solicitandu-i lui Rouhani sa-si tina promisiunile de a indrepta Iranul spre o noua directie.

Casa Alba a mentionat ca Statele Unite "raman pregatite pentru un dialog direct cu guvernul iranian pentru a ajunge la un acord care sa multumeasca pe deplin comunitatea internationala in privinta ingrijorarilor legate de programul nuclear".

sursa:ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22