Noul Cod Fiscal e despre responsabilitate

Sebastian Lazaroiu 21.07.2015

De același autor

Puțin probabil ca socialiștii lui Ponta să se ocupe de umplerea găurii uriașe excavate în buget de relaxarea fiscală.

 

Aplicarea noului Cod Fiscal nu are nicio le­gătură cu liberalismul și cu socialismul, ci cu responsabilitatea. Iar res­pon­sa­bi­li­ta­tea este o rara avis în politica românească la vârf, după cum vre­mu­rile au dovedit-o. Elec­to­ra­tul se uită buimac la meciul de ping-pong între putere și opoziție, arbitrat de pre­ședintele României. Ce să mai înțeleagă românul obiș­nuit după ce PSD și PNL au votat cot la cot relaxarea fis­cală, iar acum liberalii în­cep să dea din colț în colț? Ce să priceapă micul antreprenor din iu­reșul mediatic stârnit după refuzul lui Io­hannis de a promulga legea votată în una­nimitate în parlament, când Iohannis în­suși expediază gestul printr-o declarație teh­nic-explicativă a unui consilier?

 

Gaura pe care ar lăsa-o în buget re­nun­țarea la 5 puncte procentuale din TVA, ta­xa pe stâlp și supraacciza la carburant es­te estimată la 15 miliarde de lei. O sumă de­loc de neglijat pentru un buget care se colectează cu mari eforturi la un nivel de aproape 33% din PIB. Poveștile cu efectele de multiplicare, creșterea conformării vo­lun­tare și îmbunătățirea colectării sunt basme pentru copii, nu certitudini eco­no­mice. Comisia Europeană și FMI și-au exprimat de multă vreme rezervele că o asemenea măsură poate fi acoperită du­rabil. Banca Națională intervine prin vo­ci­le sale și arată că o relaxare atât de ge­neroasă, în absența unor reduceri sub­stanțiale de cheltuieli, va duce deficitul la 4% în 2016 și, probabil, 5% în 2017, când va intra în vigoare și creș­terea alocării pentru apă­rare. Consiliul Fiscal se ara­tă, ca de obicei, sceptic față de scenariile optimiste ale guvernului cu privire la diminuarea impactului bu­getar pe care îl va avea noul Cod Fiscal.

 

Acestea sunt faptele, pe scurt, exprimate de spe­cialiști. De aici încolo urmează asurzitorul zgomot politicianist. Premierul Ponta, ex-lider al PSD, face apel la retorica lui Tsi­pras, acuzându-l pe Iohannis că este tras de sfori din afara țării și că respingerea Codului este expresia frustrărilor coloniale ale Occidentului, care nu-și dorește să ne dezvoltăm, ci să fim doar o piață de con­sum. O enormitate mai mare n-ar fi putut să spună nici măcar reprezentanții Syriza, recunoscuți pentru discursul bombastic și incoerent. În realitate, Occidentul ar tre­bui să fie fericit, pentru că, de pildă, scă­derea TVA cu 5 puncte procentuale sti­mu­lează consumul. În general, relaxarea fis­cală „dintr-o bucată“ propusă de Ponta nu prea are legătură cu dezvoltarea țării.

 

Cu dezvoltarea țării au legătură direct infrastructura și educația, adică autostrăzi și canalizare, pe de o parte, și forța de muncă mai pregătită, de cealaltă parte. Dar Guvernul Ponta a inaugurat recent sin­gurii 10 km de autostradă începuți și ter­minați în 4 ani de mandat, iar banii pen­tru investiții sunt tăiați sistematic pentru a fi azvârliți în creșteri de pensii speciale, salarii bugetare și dublări de alocații pen­tru toți copiii. Iar de reforma în educație urmează a se ocupa veșnica Ecaterina An­dronescu, recunoscută pentru „mâna bu­nă“ cu care a demolat învățământul pro­fesional din România. Asta e viziunea de dezvoltare a lui Ponta pentru România – con­sum cât mai mare (din bunuri de im­port, firește, pentru că producția au­toh­tonă e la pământ) și educație precară.

 

Puțin probabil ca socialiștii lui Ponta să se ocupe de umplerea găurii uriașe excavate în buget de relaxarea fiscală. Asta explică și puseul de liberalism care i-a lovit pe urmașii lui Ion Iliescu. Cel mai probabil, un guvern liberal ar urma să se ocupe de partea neplăcută a consecințelor noului Cod Fiscal. Ce să faci, istoria e plină de iro­nii, nu-i așa? În 2008, o parte dintre liberalii de azi au provocat, împreună cu PSD, apocalipsa bugetară, ale cărei con­secințe au căzut pe umerii celeilalte părți a „noului“ PNL. Dar poți să le plângi de milă liberalilor de azi, aflați în opoziție, când ei n-au avut nici cea mai mică obi­ecție atunci când s-a votat Codul în par­la­ment? Poți să le plângi de milă când nici în al doisprezecelea ceas, atunci când ex­perții spun că ar fi o mare imprudență aplicarea în această formă a măsurilor fiscale, se mai găsesc populiști precum Isar, Orban și Paul-Vass, care insistă să se aplice?

 

Singurul care pare să fi înțeles cât de mult are de pierdut dacă lasă să treacă fără ni­cio obiecție gogomănia liberalo-socialistă a fost Iohannis. Și știți de ce? Pentru că el are primul alegeri, în 2019. Probabil că cineva i-a explicat că, dacă deficitul va ajun­ge la 5% în 2017, anii 2018-2019, cru­ciali pentru reînnoirea propriului său man­dat, vor fi un coșmar viu, din care nu are cum să iasă câștigător. Acesta a fost sing­u­rul calcul pe care actualul președinte l-a avut în minte când n-a vrut să fie părtaș la declanșarea unei tendințe economice ce i-ar putea fi fatală la următorul scrutin. Pentru că, altfel, Iohannis, nu a avut ni­ciun fel de problemă să promulge legi po­pu­liste, care grevează serios cheltuielile sta­tului și nici să impulsioneze o or­do­nanță, dată pe șest, de mărire a in­dem­nizațiilor demnitarilor, în absența unei grile definitive a salariilor din sectorul bugetar.

 

După cum se vede, avem marea coaliție a populismului în România, constituită de PNL și PSD (adică vechiul USL, ce să ne mai ascundem), avem partidul „in­te­re­su­lui naţional“, UNPR, care, până la proba con­trarie, apără independența justiției, dar nu avem un partid al „responsabilității naționale“. Nu știu de ce. Poate pentru că nu ar trece pragul electoral?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22