Nou MAXIM atins de francul ELVETIAN, cotat astazi la 4,42 de lei

P.c. | 16.01.2015

Pe aceeași temă

Cursul francului elveţian a atins un nou maxim, vineri, BNR anuntand o crestere de 2,2%, la 4,4228 lei/franc.  Euro si dolarul au inregistrat si ele o crestere, euro ajungand la 4,5095 lei, iar dolarul la 3,8863 lei. Cresterea francului este rezultatul deciziei Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro, impus în 2011, conform Mediafax.

 

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunţul Băncii Elveţiei, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

 

Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,8863 lei, în urcare cu 3,53 bani (0,92%) faţă de joi, în contextul întăririi monedei americane în raport cu euro pe pieţele externe. Cursul dolarului a depăşit astfel recordul stabilit joi, de 3,851 lei.

 

CITITI SI: Crestere record a FRANCULUI ELVETIAN dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a RENUNTAT la plafonul de schimb valutar

 

Paritatea pentru euro a urcat cu 0,61 bani, la 4,5095 lei. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

 

Thomas Jordan, președintele boardului Băncii Naționale a Elveției, este cel care a luat decizia eliminarii plafonului de 1,2 franci/euro impus în 2011

 

Thomas Jordan, președintele boardului Băncii Naționale a Elveției, a luat ieri o decizie istorică, eliminând pragul pe care banca îl apăra pentru ca francul elvețian să nu crească foarte tare. In urma deciziei, lira sterlină și euro au pierdut zeci de procente în fața monedei elvețiene. În raport cu francul, leul s-a depreciat ieri cu 16%, relateaza Evenimentul zilei.

 

 

În perioada de criză, francul este una din monedele de refugiu pentru investitori, luând în calcul stabilitatea economică și soliditatea sistemului bancar elvețian. În prezent, deși în Elveția trebuie să plătești bani pentru a ține francii în bancă, în condițiile în care dobânzile sunt negative, investitorii cumpără această monedă, deoarece câștigă enorm din aprecierea ei. 

 

Pentru a preveni această apreciere, care lovea direct în exportatorii elvețieni, ce câștigau tot mai puțin pe contracte, Banca Națională a Elveției a decis în urmă cu câțiva ani să nu lase francul elvețian să crească peste nivelul de 1,2 franci elvețieni pentru un euro. 

 

Ieri însă, acest prag a fost abandonat. Motivul? Pentru a apăra nivelul de 1,2 franci pentru un euro Banca Elveției cumpăra miliarde și miliarde de euro, monedă a cărei valoare a scăzut foarte mult în ultimul timp, a declarat pentru EVZ Claudiu Cazacu, analist șef al X Trade Brokers. Practic, într-un interval destul de scurt de timp, valoarea rezervei în euro a Băncii Elveției a scăzut cu 10%, ceea ce înseamnă că apărarea pragului impus devenise extrem de costisitoare pentru instituție. 

 

Claudiu Cazacu estimează că va urma o perioadă de liniște pe piața valutară, după care francul va continua să crească. În circa un an, valoarea acestuia ar putea ajunge chiar la 5 lei pentru un franc. 

 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, despre creditele in franci: Bancile s-ar putea intoarce impotriva clientilor

 

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a precizat ca daca bancile vor fi obligate sa rezolve problema celor indatorati in franci elvetieni, afectati puternic de aprecierea monedei, atunci acest lucru se va intoarce impotriva clientilor, conform ziare.com
 

 

Declaratia a fost facuta in contextul in care premierul Victor Ponta a cerut ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu oficialii BNR pentru a veni cu solutii. "De pilda, daca o banca o sa fie obligata sa rezolve problema, adica sa dea bani, atunci acest lucru s-ar intoarce impotriva dvs., care aveti un imprumut in euro, si va pune un comision in plus. Daca premierul il trimite pe ministrul Finantelor sa discute cu guvernatorul (Mugur Isarescu - n.red.), sigur ca vea avea loc intalnirea, dar guvernatorul va veni cu analiza, cu o echipa si se va discuta la alt nivel. Eu sunt doar o singura voce. (...) De la conducerea BNR poate sa vina o expertiza foarte importanta", a explicat Adrian Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.
 

Banca Nationala a Romaniei a afisat in ultima zi a saptamanii o cotatie de 4,4228 lei/unitate, in crestere de la 4,3287 lei/unitate, marcand astfel un nou maxim pentru franc. Joi, moneda elvetiana a avansat cu aproape 16%, dupa ce banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.


Cateva zeci de oameni au protestat la sediul BNR gata de aceasta situatie, joi seara, iar o manifestatie mai ampla este programata pentru duminica. 

Un om de afaceri elveţian, Ernesto Bertarelli, a câştigat joi 1,5 miliarde de dolari in urma aprecierii francului. Finanţistul german August von Finck a castigat 1,2 miliarde de doalri

 

Omul de afaceri elveţian Ernesto Bertarelli a câştigat joi 1,5 miliarde de dolari. Germanul August von Finck a castigat 1,2 miliarde de dolari

 

Omul de afaceri elveţian Ernesto Bertarelli a câştigat joi 1,5 miliarde de dolari in urma aprecierii francului elvetian. Bertarelli, elveţian de origine italiană, are o avere cifrată la 16 miliarde de dolari, din care 12,9 miliarde reprezintă active în numerar. Bertarelli a moştenit, alături de sora lui, Dona, compania farmaceutică Serono cu sediul la Geneva. Apoi, familia a vândut pachetul de acţiuni către compania Merck, pentru 8.6 miliarde dolari în anul 2006. Cei doi fraţi au afaceri în domeniul imobiliar - Crosstree, fonduri speculative - Kedge Capital și de îngrijire a sănătății - Ares Life Sciences. Ernesto Bertarelli deține, de asemenea, echipa de sailing Alinghi, care a câştigat Cupa Americii de două ori, relateaza Evenimentul zilei.


La rândul său, finanţistul german August von Finck a intrat ieri în posesia a 1,2 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, von Finck controlează Finck'sche Hauptverwaltung, o companie de investiţii din Munchen, care deţine acţiuni în firma eleveţiană SGS, cu sediul la Geneva, o companie de inspecţie industrială. Mai este, de asemenea, proprietarul Von Roll, un producător de materiale de izolaţii; și deţine pachetul majoritar în lanţul de hoteluri şi restaurante Moevenpick.

 

August, care a câştigat joi 1,2 miliarde de dolari din întărirea francului elveţian a moştenit banca Merck Finck la moartea tatălui său, în 1980, devenind director executiv. Von Finck a vândut, apoi, afacerea de familie către Banca Barclays din Londra în anul 1990, pentru suma de 300 milioane dolari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22