Noam Chomsky: SUA, principalul stat terorist al lumii, iar Europa este prea lasa pentru a avea o pozitie independenta. Politicile lui Putin, de inteles

Fara Autor | 19.04.2015

Pe aceeași temă

Activistul american Noam Chomsky, in varsta de 86 de ani, a declarat intr-un interviu acordat Euronews ca America este principalul stat terorist al lumii, iar Europa i se supune fiindca este prea lasa pentru a adopta o pozitie independent, ca pozitia presedintelui rus in privinta Ucrainei este de inteles, iar Grecia ar trebui sa fie iertata de datorii.

 

"Sunt doua state care se comporta agresiv in Orientul Mijlociu desfasurand violente, acte teroriste, acte ilegale in mod constant. Amandoua sunt puteri nucleare", a declarat Noam Chomsky, adaugand ca se refera la Statele Unite si Israel. "Exista un motiv pentru care, in sondajele de opinie internationale, desfasurate de agentii americane de sondare a opiniei publice, Statele Unite sunt vazute de departe ca fiind cea mai mare amenintare la adresa pacii mondiale. Alte tari nici macar nu se apropie. Este interesant ca presa americana a refuzat sa publice acest lucru", a adaugat el, citat de Mediafax.

 

El considera, de asemenea, ca intierea de catre presedintele american Barack Obama a unui program de modernizare a sistemului de arme nucleare in valoare de miliarde de dolari nu face decat sa extinda arsenalul atomic american. "Acesta este unul dintre motivele pentru care faimosul ceas al apocalipsei, administrat de Buletinul Oamenilor de Stiinta din Domeniul Atomic, a fost impins la doua minute distanta de miezul noptii in urma cu cateva saptamani. Miezul noptii este sfarsitul. Acum este la trei minute de miezul noptii. Este cel mai aproape in ultimii 30 de ani", a explicat el, citat de Mediafax.

 

Intrebat cat de mult sunt raspunzatoare Statele Unite si aliatii lor de extinderea atacurilor teroriste in lume, Chomsky a afirmat ca "cea mai grava campanie terorista din lume de pana acum a fost orchestrata la Washington". "Este campania globala de asasinate. Nu a existat niciodata o campanie terorista la o astfel de scara", a declarat el, adaugand ca se refera la programul de atacuri cu drone.

 

Europa, servitor al SUA

 

Daca Statele Unite sunt principalul stat terorist, Chomsky plaseaza Europa in pozitia de servitor al acestora. "Sunt prea lasi pentru a adopta o pozitie independenta", afirma el, exemplificand cu participarea Europei la programul de extradari extraordinare initiat de Statele Unite.

 

Pozitia lui Putin, de inteles

 

Chomsky considera, de asemenea, ca politicile presedintelui rus, Vladimir Putin, sunt de inteles. "Ideea ca Ucraina ar putea adera la o alianta militara occidentala ar fi inacceptabila pentru orice lider rus. Aceasta dateaza din anii 1990, cand s-a destramat Uniunea Sovietica. S-a pus problema ce se va intampla cu NATO. Atunci (Mihail) Gorbaciov a fost de acord sa permita reunificarea Germaniei si aderarea la NATO. A fost o concesie remarcabila dar cu un quid pro quo: ca NATO sa nu se extinda niciun centimetru in est. Aceasta a fost fraza folosita", a declarat el, citat de Mediafax.

 

Referitor la criza din Grecia, Noam Chomsky sustine ca datoria acestei tari ar trebui stearsa, la fel cum s-a intamplat cu cea a Germaniei dupa razboi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22