Nevoia de maturitate: Politica externa a Romaniei dupa puciul parlamentar

Vladimir Tismaneanu 05.09.2012

De același autor

A fost o vara de neuitat, care ne-a astenizat pe multi. O vara cand parea ca Romania se indreapta cu pasi rapizi spre prapastia restaturatiei autoritar-cleptocratice. Proband o nerabdare de-a dreptul iresponsabila, coalitia aflata la putere a actionat cu maxima rapiditate pentru inlaturarea luui Traian Basescu si impunerea unor noi strategii politice in plan intern si extern.

In interior, prioritatea USL a fost (si am motive sa cred ca ramane) atacul asupra statului de drept care s-a aflat confruntat cu ceea ce dl Ion Vianu a numit "asaltul faradelegii". Batalia pe justitie va continua, nu ma indoiesc. Pe plan extern, guvernul Ponta si presedintele-interimar Antonescu au reusit sa antagonizeze forte de care Romania are vitala nevoie: Comisia Europeana, alte organisme europene, Statele Unite. I-am numit atunci pe liderii USL piromani nu regret termenul. Din pacate, cei pe care ii putem privi drept intelectualii lui Ponta si Antonescu au preferat sa inchida ochii si sa nege cele mai izbitoare evidente.

Uselistii s-au jucat cu focul, au probat o lipsa socanta de patriotism, au redeschis acea cutie a Pandorei care este izolationismul xenofob, anti-european si anti-american. Numirea unui negationist al Holocaustului ca ministru pentru relatiile cu Parlamentul a demonstrat, daca mai era nevoie, in ce directie merg optiunile domnilor Ponta si Antonescu.

Cainta lui Sova, obtinuta de unii din amicii sai, inclusiv unii subordonati directi ai premierului mega-plagiator, este mai degraba un gest oportunist decat unul nascut din bun simt si regrete sincere. Sper sa ma insel. Oricum, personajul nu avea si nu are ce sa caute in guvern la scurt timp dupa declaratia sa negationista.

Duumvirii Ponta si Antonescu, ghidati de adevaratul tragator de sfori, Rasputinul de Bucuresti, Felix Grivcovici, inspirati de retorica belicoasa a indarjitului aparatcik Ion Iliescu, au actionat si pe plan extern la fel de stupid. Cu aroganta nemarginita, au dat cu tifla organismelor europene.

El Crin si-a permis ironii ieftine la adresa Departamentul de Stat. De la Moscova, prin "Vocea Rusiei" si prin alte canale, le soseau semnale incurajatoare. Fara a cunoaste traditiile socialismului democratic european, pucistii si-au imaginat ca socialistii francezi, germani, austrieci, spanioli etc se vor solidariza cu ei. S-au inselat amarnic.

Parte din problema este formidabila lor incultura istorica.

Il indemn pe Ponta sa citeasca lucrarea regretatului istoric Tony Judt, "Povara responsabilitatii", in special partea despre Leon Blum. Va intelege, poate, care este diferenta dintre un socialist democratic si un comunist. Poate ca va cere Institutului "Sincai" sa se ocupe de traditiile reale ale PSD, nu de cele inventate. Poate ca va intelege, in fine, ca social-democratia si bolsevismul sunt incompatibile.

Ca ministru de externe, profesorul Andrei Marga a fost un dezastru. N-a existat gafa posibila pe care sa nu o comita. Si-a proclamat semet
putinofilia. A organizat epurari politice in MAE. A numit secretari de stat pe criterii strict clientelare. Relatia cu Germania (in special pe linia Angela Merkel) n-a functionat. In final, a fost eliminat ca o masea stricata. I s-a oferit ca premiu de consolare conducerea unui ICR castrat si desfigurat. S-ar putea ca nici acest job sa nu-i mai fie destinat, tinand cont de informatiile (inca nedovedite) privind relatiile din trecut cu Securitatea. Sa vedem ce va decide Colegiul CNSAS. Oricum, reputatia lui Andrei Marga a fost facuta ferfenita de contra-performantele sale din aceste luni.

In actualele conditii, este esentiala reafirmrea categorica, fara urma de echivoc, a optiunilor euro-atlantice ale Romaniei. Este exact ceea ce a facut Traian Basescu, in virtutea prerogativelor sale constituionale, la reuniunea diplomatilor romani. A sosit momentul ca Victor Ponta sa se comporte matur, sa renunte la glume deplasate si la ambitiile auto-distructive, extrem de daunatoare pentru tara, si sa se dedice intaririi pozitiei Romaniei ca membra in UE si NATO. Pentru aceasta, este nevoie de credibilitate. Numai acceptand in chip sincer si transparent obligatiile ce decurg din coabitare va putea Ponta sa-si repare, macar partial, imaginea.

Ramane desigur, faptul extrem de stingheritor pentru el si pentru tara, al plagiatului. Mai devreme sau mai tarziu, PSD va trebui sa admita ca nu poate sustine la infinit un personaj vinovat de furt academic.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22