Negationism in Aula Academiei: Scrisoare deschisa catre Dl. Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane

Peter Manu 19.02.2013

De același autor

Saptamana trecuta, in cadrul unei festivitati organizate de Academia Romana, Dl. Vladimir Iliescu (‘prof. dr. phil., dr.h. c. mult.”) a afirmat ca Holocaustul din Romania este o minciuna. Discursul D-lui Iliescu a fost primit cu aplauze de audienta.

In legatura cu acest fapt, am adresat urmatorul mesaj D-lui Ionel Haiduc, Presedintele Academiei:

 

“Stimate Domnule Presedinte

Joi 14 Februarie 2013, in prezenta dumneavoastra, in aula Academiei Romane, un anume Vladimir Iliescu a numit Holocaustul din Romania "o minciuna de proportii cosmice". Asertiunea D-lui Iliescu contravine adevarului istoric si rolului pe care Academia Romana il are in stabilirea si comunicarea soartei sutelor de mii de victime ale politicilor de curatire etnica si exterminare organizate de guvernul Romaniei in perioada 1940-1944.

La inceputul discursului sau degradant si jignitor pentru memoria victimelor Holocaustului din Romania, Dl. Iliescu si-a arogat dreptul de a re-interpreta cel mai tragic episod din istoria evreilor din Romania pe baza faptului ca face parte dintr-o generatie de istorici care a dat 6 academicieni si  pentru ca s-a nascut la Cernauti. Criteriile de competenta inventate de Dl. Iliescu sunt, evident, lipsite de orice semnificatie, dar par sa fi fost acceptabile celor care, alaturi de dumneavoastra, au participat la aceasta incercare de a nega Holocaustul din Romania.

Cu aceiasi tacere a fost primita asertiunea D-lui Iliescu ca in Romania au pierit "100 pana la cel mult 120 de mii de evrei". Dupa Dl. Iliescu, acesti evrei au fost victimele "persecutiilor". Impermisibil, in aula Academiei Romane, cineva manipuleaza aritmetica si semantica unei imense crime impotriva umanitatii, doar pentru a absolvi Romania de stigmatul Holocaustului.

Stiu ca nu impartasiti ideile D-lui Vladimir Iliescu. Acelasi lucru il pot spune despre acad. Marius Sala si despre majoritatea colegilor dumneavoastra prezenti la discursul lui Vladimir Iliescu. Va cer insa, in numele victimelor si a celor care le perpetueaza memoria, sa delimitati public Academia Romana de aceasta incercare de negare a Holocaustului.”

Pentru cititorii revistei 22, mentionez ca biografia stiintifica a lui Vladimir Iliescu este obscura. Din surse publice, am reusit sa aflu ca fost ajutat de Dan Zamfirescu, prin generalul de infama memorie Nicolae Plesita, sa obtina pasaport in anii ’70. “Dr. h.c. mult.”  reflecta  doctorate honoris causae acordate de Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati in 2000 si de Universitatea “Ovidius” din Constanta in 2003.  Pe de alta parte, la data de 21 mai 2012, Consiliul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie al Universitatii de Vest din Timisoara a respins propunerea acordarii unui doctorat onorific acestei persoane. Bazele de date ISI nu contin nici o publicatie a lui Vladimir Iliescu despre Holocaust.


Peter Manu
Professor of Medicine
Hofstra University
Hempstead, New York
Membru de onoare
Academia de Stiinte Medicale din Romania

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22