NATO nu ar face fata unui ATAC al RUSIEI impotriva unui stat membru al Aliantei, conform unei analize facute de o comisie parlamentara britanica

P.c. | 31.07.2014

Pe aceeași temă

NATO nu este pregatit sa faca fata unui atac al Rusiei impotriva unuia dintre statele membre, a apreciat joi o comisie parlamentara britanica insarcinata cu probleme de aparare. Un raport al acestei comisii a cerut aliantei formate din 28 de tari sa amplaseze de maniera permanenta trupe si material militar in Estonia, Letonia si Lituania si recomanda stabilirea unui sediu in tarile baltice, relateaza Hotnews.


"Riscul unui atac al Rusiei impotriva unui stat membru al NATO, chiar daca este slab, este real. Noi nu suntem convinsi ca NATO este pregatit sa faca fata acestei amenintari", a declarat Rory Stewart, presedintele comisiei parlamentare multipartite insarcinata cu chestiuni de aparare.


Analiza intervine in momentul in care Statele Unite si Uniunea Europeana au impus noi sanctiuni impotriva Rusiei, cele mai dure de la Razboiul Rece, pentru implicarea sa in criza din Ucraina. Tarile G7 au condamnat si ele rolul destabilizator al Rusiei si au amenintat cu noi sanctiuni daca Moscova nu alege "calea detensionarii".

 

CITITI SI: RUSIA: Sistemul ANTIRACHETA care va fi instalat in România reprezinta o încălcare a Tratatului INF. RUSIA nu a incalcat acest tratat prin testarea RACHETEI de croaziera

 

Raportul comisiei parlamentare britanice vede in situatia din Ucraina o "trezire" care dezvaluit "lacunele alarmante in starea de pregatire a NATO". "Un atac rus neconventional, folosind arme asimetrice - ultima formula pentru a descrie aceasta este 'razboi ambiguu' - (..) ar fi deosebit de dificil de contrat", considera Comisia.
 

Aceasta cere ca tactici precum recurgerea la atacuri cibernetice sau militii neregulate sa fie inscrise in articolul 5 al NATO potrivit caruia toate statele membre garanteaza securitatea unui stat atacat. "Alianta NATO nu a considerat Rusia drept un adversar sau o amenintare teritoriala pentru unul dintre membrii sai de 20 de ani", noteaza raportul.
 

"Acum este obligata sa o faca avand in vedere recentele actiuni ale Rusiei", adauga acest raport.
 

O purtatoare de cuvant a NATO a precizat ca acest raport va fi studiat cu atentie si un "plan de actiune" va fi discutat la urmatorul summit NATO din septembrie. "NATO a luat deja masuri pentru a intari apararea comuna, in special pentru aliatii nostri din est, cu mai multe avioane in aer, mai multe nave in mare si mai multe exercitii pe teren", a precizat aceasta.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22