MRU, despre ofiterul acoperit: Presedintele Basescu trece dincolo de limita EXAGERARII politice si se apropie periculos de mult de limita INSTIGARII la comiterea de infractiune

P.c. | 18.09.2014

Pe aceeași temă

Prim-vicepresedintele PDL, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca presedintele Traian Basescu face o greseala politica prin afirmatiile sale legate de prezenta unui ofiterul acoperit intre candidatii la alegerile prezidentiale din acest an. Ungureanu considera ca declaratiile de acest tip sunt rezultatul faptului ca democratia romaneasca si actorii ei principali nu sunt maturi, deoarece altfel ar tine cont de faptul ca astfel de zvonuri pot produce efecte devastatoare la nivelul cooperarii dintre serviciile de informatii, relateaza Hotnews.


Mihai Razvan Ungureanu crede ca "presedintele deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic si se apropie periculos de mult de limita instigarii la comiterea de infractiune. In cazul in care are documente si documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile in justitie si crede ca pe seama lor pot fi incalcate articolele legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, atunci s-o faca, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetatean al Romaniei si trebuie sa se supuna tuturor legilor, asa cum ne supunem cu totii".
 

Prim-vicepresedintele PDL considera ca "si politic greseste foarte tare, sperand ca in felul acesta starneste o furtuna suplimentara in Romania, dar cred pe de alta parte ca nu este ceea ce un sef de stat care a avut acces la informatie confidentiala ar trebui sa faca, pentru ca in felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului national de siguranta si de aparare si prima magistratura a tarii. Acest principiu este increderea".
 

CITITI SI: Traian Basescu, despre candidatul ofiter acoperit: Nu am primit un document de la Servicii care sa imi spuna cine e. Nu as veni cu completari acum, am si eu o oarecare PLANIFICARE

 

Ce risca presedintele Traian Basescu?

 
Intrebat daca presedintele Traian Basescu ar incalca legea, in cazul in care ar dezvalui numele ofiterului acoperit, Ungureanu a raspuns: "Daca are dovezile ca exista asa ceva, un ofiter care este activ si este in momentul de fata parte, angajat al unui serviciu de informatii si se afla intr-o situatie de incompatibilitate, daca are dovezile ca exista asa ceva, atunci ele nu au nevoie sa fie facute publice, ele trebuiesc prezentate catre organele in drept, e vorba de Procuratura, iar Procuratura isi urmeaza cursul. In cazul in care le face publice, pe cale de consecinta devine si el responsabil de incalcarea legii 182/2002".
 

"Daca este un fost ofiter al unui serviciu de informatii, chestiunea nu are absolut nici o relevanta, pentru ca ofiterul in cauza, odata rezervist, poate sa adopte orisice optiune de viata, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligatia de a pastra timp de 30 de ani secretul asupra activitatii sale si asupra a tot ceea ce a facut pe durata angajarii in acel serviciu. Dar in acelasi timp, acest secret il leaga si pe tertul detinator, deci inclusiv pe presedinte de la a-l dezvalui, il opreste de la a dezvalui asemenea informatii", explica democrat-liberalul.


Mihai Razvan Ungureanu spune ca "efectul acestui tip de declaratie in lumea mai umbroasa a cooperarii dintre serviciile de informatii este devastator, pentru ca arata ca exista posibilitatea in Romania ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care il ocupa, sa se preteze la jocuri politice, in conditiile in care au avut acces ca beneficiari legali la informatii confidentiale, de orice natura. Prin extrapolare, aceasta arata ca democratia romaneasca si actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face in nici un fel bine Romaniei".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22