Motivarea instantei, in cazul eliberarii lui Adrian Nastase: Comportament foarte bun, implicare in influentarea pozitiva a celorlalti detinuti

T.d. | 19.09.2014

Pe aceeași temă

Adrian Nastase a avut un “comportament foarte bun” in penitenciar, s-a implicat in “influentarea pozitiva” a celorlalti detinuti si a dat “dovezi de indreptare”, se arata in motivarea deciziei de eliberare conditionata a fostului premier, conform Hotnews.

"Raportat la circumstantele personale ale condamnatului, tribunalul are in vedere faptul ca petentul pe durata detentiei a avut un comportament foarte bun, a participat in mod constant la activitatile educative si asistenta psihosociala desfasurate in penitenciar, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate", se arata in motivarea deciziei.

Instanta precizeaza ca Nastase, in urma participarii la activitatile de educatie, a obtinut un numar de 490 credite si a fost recompensat de opt ori. Judecatorii au constatat, de asemenea, ca fostul premier a publicat trei lucrari stiintifice, motiv pentru care i-au fost scazute din pedeapsa 105 zile.

"Este adevarat ca cel condamnat a mai suferit o condamnare cu executare in regim de detentie din care a fost liberat conditionat la data de 18 martie 2013, dar in perioada de aproximativ 10 luni in care acesta a executat restul de pedeapsa in stare de libertate nu a mai savarsit alte fapte penale si s-a reintegrat in mod firesc in societate", se mai arata in motivare.

In plus, magistratii care au decis ca Nastase poate parasi penitenciarul au tinut cont si de comportamentul actual al fostul premier, "care a inteles sa se conformeze regulilor si rigorilor detentiei, dand dovezi de indreptare".

Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava in 21 august, dupa ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca el sa fie eliberat conditionat, pentru ca a executat o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare.

Instanta a respins atunci contestatia Directiei Nationale Anticoruptie si a mentinut decizia Judecatoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Nastase sa fie eliberat conditionat. Tribunalul Ilfov a dispus la acel moment punerea de indata in libertate a lui Adrian Nastase.

Nastase a executat efectiv 500 de zile de pedeapsa, respectiv 228 de zile din pedeapsa primita in dosarul "Zambaccian" si 272 din condamnarea dispusa in "Trofeul calitatii". La acestea s-au adaugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrari stiintifice. Astfel, s-a considerat ca Nastase a executat 605 zile din pedeapsa, arata sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22