Motivarea instantei in cazul arestarii lui Ovidiu Putura: Cercetarea in stare de libertate prezinta PERICOL pentru ordinea publica

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) explica decizia de arestare a fostului de secretar de stat in Ministerul Justitiei, Ovidiu Putura. Daca ar fi fost lasat in libertate, exista riscul ca Putura sa caute intelegeri cu partile implicate si sa influenteze martorii din proces, arata magistratii CAB.

Potrivit judecătorului de drepturi şi libertăţi de la CAB, care a analizat propunerea DNA de arestare a judecătorului suspendat Ovidiu Puţura, cercetarea în stare de libertate a fostului secretar de stat în Ministerul Justiţiei prezintă pericol pentru ordinea publică. Acest pericol reiese din modul şi împrejurările "săvârşirii infracţiunilor care generează un sentiment de indignare în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unii magistraţi înţeleg să-şi exercite funcţia", conform motivării instanţei.

În acelaşi context, judecătorul apreciază că măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei, raportat la modalitatea de săvârşire a faptelor şi la rezonanţa socială a unor asemenea activităţi infracţionale, în contextul în care "onestitatea magistraţilor este o condiţie esenţială pentru înfăptuirea actului de justiţie", potrivit Mediafax.
 

Putura, arestat pentru 30 de zile

Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei, Ovidiu Putura, a primit spaga in valoare de 30.000 de euro, potrivit referatului intocmit de procurorii DNA. Spaga a venit de la un inculpat caruia Putura i-a promis ca ii va obtine achitarea intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. In plus, stenogramele prezente in referatul anchetatorilor arata modul in care Putura se raporta la o judecatoare, despre care spunea ca "ii dau doi pumni in gura in tribunal de ii rup picioarele, o calc cu masina".

Ovidiu Putura a fost arestat, saptamana trecuta , pentru 30 de zile. Decizia a fost luata de Curtea de Apel Bucuresti si poate fi contestata la Instanta Suprema.

Foloasele necuvenite au constat in suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vanatoare si unor sejururi la mare, un costum de vanatoare si circa 30.000 de lei, Putura promitandu-i in schimb inculpatului Laurentiu Taranu "sa stea linistit pentru ca va lua achitarea".
 

Sejur la Sinaia si Mamaia, vanatoare de ursi

In noiembrie 2013, cei doi s-au intalnit la un hotel de lux din Sinaia, ocazie cu care Putura a participat la o vanatoare de ursi. Cheltuielile sejurului – aproximativ 6.000 de euro – au fost achitate de Laurentiu Taranu.

Aceeasi persoana care a platit intre 500 si 600 de euro pentru un sejur al lui Putura la un hotel din Mamaia, moment interceptat de anchetatori:

"Ovidiu Putura: Salutare!

Laurentiu Taranu: Salutare!

Putura: Uite am ajuns pe aici si nu stiu pe ce nume e facuta rezervarea.

Taranu: Ma gandeam eu si la varianta asta.

Putura: Da.

Taranu: Pai, asteapta un pic.

Putura: Da? Ma suni inapoi?

Taranu: Da, da.

Putura: Da, bine, mersi".

 

Putura, despre o judecatoare: O calc cu masina, ii dau doi pumni in gura la tribunal

Stenogramele prezentate in referatul procurorilor DNA prezinta o discutie intre fostul secretar de stat si o judecatoare suspecta in dosar, Corina Iacob. In cadrul conversatiei, Ovidiu Putura este explicit in intentia sa de a intimida o alta judecatoare, pe motiv ca aceasta ar intentiona sa pronunte o hotarare nefavorabila intr-o cauza in care Putura era interesat direct.

Interceptari Ovidiu Putura-Corina Iacob:

“Putura Ovidiu: Si ce, ma, de nu ii dau doi pumni in gura in tribunal de ii rup picioarele, o calc cu masina... deci nu am mai auzit treburi din astea...

Corina Iacob: Auzi... sa nu cumva sa vorbesti ceva ca stii de la mine... ca una, ca alta...

P.O.: Nu, iti dai seama ca am... mi-o zis Alina ca...

(...)

P.O.: Deci, oricum lucrurile sunt foarte simple.

C.I.: Ti-ai facut cerere de stramutare?

P.O.: Nu... Nici nu o fac. O calc cu masina dupa aia si gatam...

C.I.: Mai in ce situatie ma pui...

P.O.: Stai linistita, deci nu ca o calc eu, ii pun pe doi din astia cu...

C.I.: Ce faci?

P.O.: Ii pun pe doi, o calca cu masina, stai linistita, o vezi in spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu ma mai stresez, simplu. O calca astia.

C.I.: Te rog frumos... si eu ce sa fac acum...

P.O.: Sa te uiti in dosar si sa faci cum ii... ce rezulta din dosar.

C.I.: Sa fac opinie separata?

P.O.: Da. Pai, tu vezi ce rezulta din dosar, apai lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumparat acest teren cred ca in anul 1990 si ceva, nu mai tin minte exact, inainte de 2000 oricum. Socrul voia sa isi vanda casa din Beclean si sa se mute in Bistrita, pentru ca fetele erau in Bistrita... dupa ce sa stea in Beclean. Asta-i adevarat ca eu l-am indrumat: "Ma, de ce nu te duci sa cumperi un teren - ca atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, stii - cumpara un teren, du-te la o licitatie, cumpara un teren". El si l-a ales, asta e, OK. Mi l-a aratat si mie, uite-l. Bineinteles ca pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanta asta. El a fost proprietar".

 

Context

Ovidiu Putura, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, a fost retinut miercuri, in urma unor audieri care au avut loc la DNA. Putura este acuzat ca a primit 30.000 de euro mita pentru interventii intr-un dosar. In acelasi dosar, trei judecatoare din Bistrita-Nasaud au fost ridicate de procurori, fiind duse la DNA pentru a fi audiate, intrucat ar fi vizate de acuzatiile de coruptie verificate in cauza.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au audiat mai multe ore pe Ovidiu Putura, iar in noaptea de marti spre miercuri au emis pe numele acestuia ordonanta de retinere pentru 24 de ore, urmand sa ceara instantei arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Ovidiu Putura, judecator la Tribunalul Bistrita, in prezent director la Directia contencios din Ministerul Justitiei, a fost dus marti dimineata la Directia Nationala Anticoruptie, de ofiteri de politie, dupa ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere. Procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Ovidiu Putura ca este acuzat de dare de mita si trafic de influenta. Anchetatorii au facut si perchezitii la locuinta lui Putura.

Potrivit procurorilor, in luna noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-ar fi promis judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat fiul magistratului sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia."In schimbul interventiei promise, suspectul Putura Ovidiu i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent", au scris procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Ovidiu Putura mai este acuzat ca, in perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoana foloase necuvenite in cuantum de circa 30.000 de euro, constand in cheltuieli aferente unor partide de vanatoare, unor sejururi la mare, un costum de vanatoare, precum si aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecatori sa dea o solutie favorabila intr-un dosar in care persoana respectiva avea calitatea de inculpat.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22