Moscova, iritata de amplasarea scutului anti-racheta in Romania si Polonia: Sistemul incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare

T.d. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce acum mai bine de o saptamana acuza crearea unui “front de state” la granita, de aceasta data Moscova afirma ca sistemul anti-racheta ce urmeaza a fi instalat in Romania si Polonia reprezinta o incalcare a prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

Recentele acuze au fost lansate de adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, potrivit Sputnik, citat de Gandul.

"Toată lumea care este interesată - nu doar experţii, ci şi oamenii de rând care urmăresc ştirile de politică externă - este la curent cu recentele acuzaţii reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situaţia Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF)", afirmă Riabkov.

Statele Unite intenţionează să construiască sisteme antirachetă în România şi Polonia, a amintit Riabkov, subliniind că aceste instalaţii utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41 (n. red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia, dar nu au fost formulate acuzaţii specifice, a adăugat Riabkov, dând asigurări că Moscova este disponibilă dialogului cu oficiali americani.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în august că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).
 

“Ghimpele” NATO in coasta Kremlinului

Moscova se arata din ce in ce mai iritata de prezenta NATO in Estul Europei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukasevici, prezenta crescuta a Aliantei Nord Atlantice pe continentul european “sub pretextul unor amenintari estice inexistente” si tactica blocului militar occidental privind crearea unui “front de state” la granita cu Federatia Rusa duce la “reconfigurarea” spatiului european si are potentialul de a modifica balanta existenta.

Acestea nu sunt primele amenintari rusesti, de altfel, Kremlinul a facut din aceasta tema un laitmotiv in ultimii ani. Expansiunea NATO in Estul continentului a fost perceputa drept o agresiune asupra a ceea ce Moscova considera ca este “spatiul sau de influenta”. Numai ca, din cauza caderii regimurilor comuniste in 1989 si a prabusirii Uniunii Sovietice, Rusia nu a avut forta necesara sa isi manifeste politica revansarda.

Se pare, insa, ca recentele decizii luate la nivelul Aliantei, privind intarirea Flancului Estic (Romania, Polonia, Bulgaria, Tarile Baltice) au oferit Moscovei noi motive sa-si exprime retorica agresiva.

Concret, potrivit MAE rus, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Moscova se simte direct vizata de implementarea unor noi centre multinationale de comanda si control in tarile mai sus mentionate. Decizia NATO este in concordant cu deciziile luate la Summitul din Tara Galilor, in septembrie 2014. Dar Kremlinul nu vede lucrurile astfel.

Implementarea consistenta de capacitati militare NATO, cresterea prezentei militare a Aliantei pe asa numitul front estic si intensificarea exercitiilor Aliatilor la granita rusa provoaca ingrijorari”, puncteaza Lukasevici.
 

Ce presupune sistemul Aegis

In baza de la Deveselu, situata in judetul Olt, vor fi montate, in premiera, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificata a instalatiilor navale operationale din anul 2004.

Baza de la Deveselu, al carei sistem antiracheta va deveni functional in anul 2015, va avea sute de angajati americani - militari si civili. Polonia va gazdui un sistem antibalistic similar care va deveni operational in 2018.

Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, a preluat comanda bazei de la Deveselu.

In baza militara de la Deveselu va functiona un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patruland in Oceanul Pacific si in Marea Mediterana. Sistemul antiracheta NATO din Europa are obiectivul de a contracara amenintari reprezentate de tari precum Iranul. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

In februarie, Departamentul american al Apararii a anuntat ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22