Monica Macovei semnaleaza conflicte de interese si cheltuieli exagerate din banii UE. Parlamentul European voteaza in plen

Fara Autor | 10.05.2012

Parlamentul European va decide, joi, daca acorda votul pe descarcarea de gestiune bugetara a agentiilor europene si amana descarcarea pentru trei dintre ele, in timp ce pentru o a patra agentie se impun masuri pentru transparenta achizitiilor publice, asa cum propune europarlamentarul PDL Monica Macovei, in urma rapoartelor prezentate in plen.

Pe aceeași temă

Parlamentul European va decide, joi, daca acorda votul pe descarcarea de gestiune bugetara a agentiilor europene si amana descarcarea pentru trei dintre ele, in timp ce pentru o a patra agentie se impun masuri pentru transparenta achizitiilor publice, asa cum propune europarlamentarul PDL Monica Macovei, in urma rapoartelor prezentate in plen.

Monica Macovei a aratat ca trei dintre cele mai importante agentii europene (Agenţia Europeana de Mediu - AEM; Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA); Agenţia Europeană pentru Medicamente) sunt serios suspectate de cheltuieli exagerate - reuniuni de lucru exorbitante, cheltuieli pentru sedii extravagante şi avioane private pentru cercetări în Groenlanda -, dar şi numeroase conflicte de interese în care s-ar afla şefi din aceste agenţii, in contextul in care 1,6 miliarde de euro a fost, în 2010, bugetul agenţiilor europene, din care contribuţia UE a fost de peste 620 milioane de euro.
 
 
Fatada ecologica in valoare de 300.000 euro
 
Europarlamentatul Monica Macovei a cerut amânarea descărcării de gestiune pentru Agenţia Europeana de Mediu (AEM) din cauza "preocuparilor serioase" cu privire la achiziţiile publice, transparenţă si conflicte de interese, in conditiile in care AEM si-a tapetat ecologic cladirea, cu suma de 300.000 de euro, relateaza Adevarul.
 
Din 22 mai 2010 până în octombrie acelaşi an, agenţia şi-a acoperit clădirea din Copenhaga cu o aşa numită "faţadă" ecologică pentru suma de 294.641 de euro. Contractul a fost acordat fără licitaţie, iar costurile au fost acoperite din buget din contul „chirii". 
 
Reprezentanţii instituţiei au motivat că au făcut această investiţie pentru a testa impactul folosirii plantelor pentru a creşte nivelul biodiversităţii în oraşe, dar şi pentru a reduce poluarea aerului şi a zgomotului, insa nu a fost adusă nicio dovadă a faptului că faţada ecologică a redus poluarea sau gălăgia ori că a generat vreun interes ştiinţific. 
 
Raportul lui Macovei sesizează si faptul că, în timp ce directorul executiv al AEM, Jacqueline McGlade, era direct implicată în cadrul Earthwatch (ONG de mediu), 29 de angajaţi ai agenţiei şi directorul amintit au fost în vizite de studiu în proiecte legate de biodiversitate în Caraibe sau în Marea Mediterană, în condiţiile în care acestea erau gestionate de Earthwatch, iar agenţia a plătit ONG-ului suma totală de 33.791,28 de euro. 
 
Macovei a cerut, de asemenea, serviciului de audit intern sa analizeze contractele agentiei pentru furnizarea de servicii de cantină, curăţenie, securitate şi pentru mobilier, exprimând îndoieli că unele achiziţii s-au făcut respectând principiile de concurenţă şi preţ.
 
 
Alimentatie cu lobbisti
 
In raportul lui Macovei privind Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA), câteva cazuri de potenţiale conflicte de interese la vârf au fost semnalate, Diana Bánáti, preşedintele Consiliului de administraţie al AESA, nementionand în declaraţia sa de interese că a fost în Consiliul de ILSI-Europa, organizaţie finanţată de către industria alimentară şi cea de agrochimice. 
 
A demisionat din ILSI-Europa după ce situaţia a fost denunţata de un eurodeputat, dar este în continuare membru al Consiliului de Administraţie al AESA.  
 
Jiri Ruprich, membru în Consiliul de administraţie al AESA, este şi membru al comitetului ştiinţific al Institutului Danone Cehia. El a fost ales dintre 14 candidaţi pentru un nou mandat în CA al agenţiei.
 
Mai mult, Mella Frewen, preşedintele grupului de lobby FoodDrinkEurope din Bruxelles şi fost agent al Monsanto, producător american de organisme modificate genetic (OMG), este candidat pentru Consiliul de Administraţie AESA . 
 
Suzy Renckens este fostul şef al secretariatului AESA pentru OMG-uri - organisme modificate genetic. Imediat după ce a plecat din agenţie, a devenit lobbyist al Syngenta, o companie de promovare a OMG. Ombudsmanul European a declarat că AESA nu a efectuat o evaluare aprofundată a potenţialului conflict de interese în acest caz şi că ar trebui să îmbunătăţească modul în care se aplică normele şi procedurile sale, în astfel de situaţii, în viitor, scrie Adevarul. 
 
De asemenea, in cadrul comitetului ştiinţific al agenţiei şi la nivelul experţilor au fost raportate peste 30 de presupuse cazuri de conflict de interese raportate.  
 
Macovei menţionează faptul că un recent raport al Curţii de Conturi arată că deşi Consiliului de Administraţie al agenţiei are doar 15 membri, costurile reuniunilor lor - 92.630 de euro - sunt excesive. Această sumă înseamnă că, pentru fiecare membru al Consiliului, s-au cheltuit 6.175 de euro, de trei ori mai mult decât în orice altă agenţie.  
 
 
Fost director, suspectat ca si-ar fi infiintat propria firma de consultanta in exercitiul functiunii
 
Agenţia Europeană pentru Medicamente este trecuta pe lista agentiilor carora nu ar trebui sa li se descarce gestiune pentru ca "Am condamnat angajarea fostului director executiv al Agenţiei aproape imediat după părăsirea agenţiei, de către o firmă de consultanţă care consiliază şi companii farmaceutice, printre altele, precum şi faptul că este posibil ca acesta să îşi fi înfiinţat propria firmă de consultanţă pe când era încă director executiv.  
 
Mi-am exprimat preocuparea faţă de abordarea agentiei privitor la controlul declaraţiilor de interese, bazat în principal pe încredere, şi nu pe verificări", susţine Macovei pe blogul de eurodeputat. Agenţia are termen luna iunie să se conformeze.  
 
 
Masuri pentru transparenta achiziilor
 
Europarlamentarul Macovei descrie in  raportul referitor la Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA), ca se poate aproba descărcarea de gestiune, insa se cer măsuri pentru transparenţa achiziţiilor publice. 
 
"Am insistat asupra faptului că AESA ar trebui să ţină seama în mod corespunzător de parcursul profesional al membrilor personalului său pentru a evita orice conflicte de interese: un angajat al AESA nu ar trebui să fie implicat, nici măcar ca membru al unei echipe, în procesul de certificare a unei aeronave la care a lucrat înainte să se alăture agenţiei", avertizează Macovei. 
 
Macovei cere reducerea costurilor de funcţionare pentru toate aceste agenţii şi propune ca bugetul fiecăreia să se bazeze pe nevoile sale reale actuale şi nu pe cele stabilite cu ani în urmă. 
 
 
Socialistii din PE nu sunt de acord
 
In timp ce rapoartele Monicai Macovei aduc dovezi solide in sprijinul cererilor ei, purtătorul de cuvânt al grupului social democrat din Comisia pentru control bugetar, Jens Geier, acuza ca raportorul PPE Monica Macovei vrea să amâne descărcarea bugetară pentru Agenţia Europeană de Mediu, pentru cea de Medicamente şi pentru cea de Siguranţă Alimentară fiindca "este o reacţie politică disproporţionată de vreme ce doamna Macovei nici nu a luat în considerare răspunsurile agenţiilor. În plus, ea critică proceduri care nu pot fi schimbate de respectivele instituţii", afirma purtatorul de cuvant.
 
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22