Monica Macovei: Ponta se face de ras cerand ridicarea MCV in timp in ce in tara nu se ridica imunitatea unor parlamentari si se discuta eliminarea arestarii preventive

P.c. | 04.05.2015

Pe aceeași temă

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca va lupta pentru ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sa nu fie ridicat pana cand schimbarile din justitie vor fi ireversibile. Ea a mai declarat ca testul cel mai important al presedintelui Iohannis va fi legat de numirile pe care trebuie sa le faca la conducerile parchetelor sau la Inalta Curte.


"Voi face tot ce imi sta in putinta sa nu se ridice MCV. Acest mecanism ii ajuta pe politicieni - multi, putini, cati sunt -, pe judecatori si pe procurori sa continue reforma justitiei pana la capat, in asa fel incat toti sa avem incredere in ceea ce se intampla in acest sistem, dar mai ales sa se continue lupta anticoruptie, antievaziune, antifrauda", a spus Macovei.
 

CITITI SI: Monica Macovei, despre modificarile la Codul de Procedura Penala: Grupul de crima organizata numit PSD vrea sa continue caracatita coruptiei

 

Macovei crede ca e foarte relevant faptul ca cererile legate de ridicarea MCV sunt facute in paralel cu respingerea ridicarii imunitatii in cazul unor parlamentari si cu discutiile despre eliminarea arestarii preventive: "Sa nu uitam ca tot timpul parlamentarii din Romania au incercat prin diverse mijloace sa opreasca anchetele, de exemplu, chiar zilele trecute a fost un nou caz de neridicare a imunitatii. Acest lucru inseamna absenta vointei politice in combaterea coruptiei si dorinta politicienilor de a-si proteja colegii de partid. Faptele de acest fel nu raman necunoscute comisarilor europeni si statelor UE. Ponta se face de ras cerand ridicarea MCV in timp in ce in tara se respinge ridicarea imunitatii unui parlamentar sau se discuta posibilitatea eliminarii arestarii preventive.

 

Nu cred ca se va tine seama de acest lobby, in plus este in interesul romanilor ca acest Mecanism sa continue, fiindca nu toata justitia functioneaza, fiindca mai avem procurori si judecatori corupti sau neprofesionisti: functioneaza cateva filiale DNA, functioneaza si cateva parchete si instante, dar nu toata justitia in toata tara. Schimbarea in bine din justitie trebuie sa continue pana cand devine ireversibila, indiferent cine va veni la putere", a explicat Monica Macovei.
 

CITITI SI: RFI Monica Macovei, despre modificarile aduse Codului Penal: Dacă nu ne plac cătuşele, putem folosi eşarfe din mătase

 

Europarlamentarul considera justificata procedura arestarii preventive in cazurile de coruptie: "Fapta de corupție este o faptă gravă, la fel ca evaziunea fiscală de milioane de euro sau frauda, chiar dacă faptele sunt nonviolente. Toate acestea sunt infracțiuni grave. Nu există nicio țară în lumea asta în care să existe infracțiuni pentru care să apară excepția arestului preventiv. În al doilea rând, arestul preventiv nu are legătură cu violența sau neviolența infracțiunii, ci cu faptul că persoana respectivă poate influența martori sau poate distruge documente, poate lua legătura cu persoane cu care n-ar trebui să o facă, chiar dacă instanța îi interzice și îi dă arest la domiciliu. Judecătorul decide pe baza acestor criterii când este sau nu cazul arestului preventiv. Repet, nu poți excepta o anumită infracțiune de la arestul preventiv – e împotriva oricărui principiu de echitate sau de drept penal."

 

Monica Macovei a mai declarat ca primul mare test al presedintelui Iohannis va fi legat de numirile pe care trebuie sa le faca la parchete si la Inalta Curte: "e foarte important sa vedem cine vor fi persoanele care vor ocupa functiile respective. Va fi, probabil, testul cel mai important pe care il va da Klaus Iohannis", a subliniat Monica Macovei. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22