MOMENTUL ADEVARULUI: CE ESTE IMPORTANT DE URMARIT MAINE.

Dragos Paul Aligica 08.12.2012

De același autor

Ne asteapta un dur moment al adevarului. In mai putin de 48 de ore vom sti cum n-am stiut niciodata mai bine in istoria noastra unde suntem, cum suntem si incotro ne indreptam ca popor. Nu din anchete si sondaje, nu din speculatie filozofica  ci din decizie simpla, pura si dura. O decizie informata. Vom arata in fata urnelor exact cine suntem ca popor. Fara ambiguitate, fara marja de interpretare. In oglinda tulbure vom intrezari pentru cateva secunde viitorul nostru ca natiune.
 
Dupa 22 de ani de experiment democratic, dupa 20 de ani de relativa libertate de miscare, de gandire, de exprimare, a venit momentul in care tragem linie si ne autoevaluam. Ar fi fost bine ca acest test sa nu aiba loc. Sa nu fie nevoie de el. Dar suntem obligati sa-l confruntam. Maine poporul nostru sta in fata propriei istorii. Isi va da masura. Curand vom avea toate datele pentru a trage o linie si a spune unde suntem ca popor si ca proiect national.
 
Alternativele sunt clare. Nu mai exista scuze.
 
  1. Nu mai exista scuza inceputurilor. Nu mai exista scuza mostenirii trecutului.  Sunt cei 22 de ani trecuti, privilegiul de a fi in mod formal parte integranta a Europei si membru al celei mai puternice aliante militare din istorie, o diaspora de milioane ce ne ancoreza in economia si societatea globale. Toate nu lasa loc de intors.
 
  1. Nimeni nu mai poate spune ca romanii nu au azi conditiile sa fie bine informati cu privire la deciziile lor colective. Suntem de fapt si de drept parte a lumii civilizate, cu tehnologia ei, cu mii de canale de comunicare, cu internet si cu libertate a presei. Milioanele de canale deschise catre noi de catre economia si cultura occidentale, milioanele de drumuri in strainatate, milioanele de contacte culturale, stiintifice si profesionale cu lumea ar trebui sa-si spuna cuvantul.
 
  1. Nimeni nu poate spune nici ca bietii romani sunt manipulati naivi ce nu vad ce se intampla sub ochii lor. Dupa ce ai vazut o lovitura de stat, reactia lumii civilizate la ce se intampla in tara ta si dupa ce ti s-au ilustrat fara echivoc incompetenta si coruptia fara precedent ale impricinatilor, nu mai ai scuza ca totul e ambiguu, ca nu ai stiut, ca nu ti-a spus nimeni. Daca in Ianuarie 2012 iti puteai gasi circumstante atenuante ca sa te entuziasmezi tamp, in Decembrie nu mai ai nici cea mai mica scuza: doar o deficienta morala, un deficit intelectual si o iresponsabilitate politica acuta. 
 
Pe scurt, nimeni nu mai poate spune acum ca nu are informatia relevanta, ca nu are experinta sau criteriile necesare. Tot ceea ce era de vazut, s-a vazut in ultimul an. Nu exista scuze. Este, sa spunem, cel mai informat vot din 1990 pana azi. Sa repetam: Sa nu ne mai amagim, este cel mai bine informat vot din 1990 pana azi. Nu-i mai scuzati, nu aveti de ce.
 
 
Acestea fiind spuse, sa notam cateva lucruri de urmarit atent in cursul zilei de maine:
 
  1. Frauda. Dat fiind faptul ca testul este atat de important, este important sa fie cat mai corect. Este bine sa stim cam cat vor fura si distorsiona. Ultima data estimarile au fost undeva intre 1,5 si 2 milioane de voturi fraudate. Trebuie sa monitoriam atent si acum. E un vot nu doar important politic ci si -asa cum am spus mai sus- important istoric.
 
  1. Votul Diasporei.  Votul Diasporei are o valoare simbolica imensa. Departamentul de Stat al SUA a vorbit, Europa a vorbit (si mai mult, a inceput sa treaca la fapte). Lucrurile sunt evidente. Indiferent de ce se va intampla in zilele urmatoare, este important ca al treilea pilon major prin care are loc racordarea Romaniei in lumea civilizata contemporana, Diaspora, sa vorbesca si ea pe acelasi ton si la fel de ferm. O poate face la urne, direct si fara echivoc.
 
Nu este o chestiune electorala conjuncturala. Este o chestiune de o importanta deosebita, greu de exagerat. Este o chestiune ce tine nu numai de vointa de a arata ca o parte importanta a Romaniei a vazut si inteles ce se intampla sau ca exista resursele si disponibilitatea unei reveniri. Este si o chestiune ce tine, in schema mare a lucrurilor, de marcarea ferma in fata istoriei a semnificatiei evenimentelor din ultimii ani, de onoarea nationala, un semnal catre generatiile actuale si catre posteritate. Este un gest ce va crea un bazin de legitimitate, un capital simbolic ce poate avea o valoare decisiva in viitorul nu foarte indepartat.
 
 
Duminica viitoare asadar, votul Diasporei vine cu o valoare simbolica imensa, pe care nu a avut-o niciodata pana acum. Sa urmarim deci Duminica votul sau. El ne va spune ceva important -in bine sau rau- despre viitorul Romaniei.
 
  1. Votul in Transilvania. De vazut mai ales daca bastioanele ARD de acolo rezista. 
 
Daca diferentele sunt semnificative intre Transilvania si celelalte regiuni, incepem sa avem o problema destul de delicata pe care niciun discurs patriotard sau politica etatist-centralizatoare de la Bucuresti nu o poate rezolva.
 
Daca ARD reuseste sa reziste cat de cat onorabil la Arad si Cluj atunci putem vorbi deja fie (a) despre bazele din care va pleca reconquista nationala fie (b) despre crearea conditiilor aparitiei unui puternic partid regional. Care dintre cele doua, nu stim inca pentru ca totul depinde de circumstante.
 
Oricum, lucrurile au o logica a lor. In lumea secolului 21 va fi greu de mentinut status qvo-ul politic si administrativ, in momentul in care atat forte externe (economice si geopolitice) cat si cele interne (sociale, culturale si politice) sapa adanc la temelia acestui status qvo. 
 
Pe scurt, o zi mare maine. N-are rost sa mai speculam acum. Mai sunt cateva ore. Sa urmarim atent ce se intampla si sa revenim si discutam cand incep sa ne apara datele.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22