Miza celor doua Realitati

Fara Autor | 25.10.2011

Ruptura Realitatii Tv nu este de bun augur pentru media, pentru ca in loc de trust de presa care face jocuri politice exista sanse bune sa avem doua.

Pe aceeași temă

Avem doua Realitati, despartite, in sfirsit, oficial. Cea a lui Schwartzenberg emite din blocul Willbrook, si are in portofoliu citeva vedete in frunte cu Mihai Tatulici, care acopera in stilul inconfundabil al cintarilor Romaniei intregul tronson al talk-show-urilor de seara.  Cea a lui Ghita emite pe online din Casa Presei si se poate lauda cu vedete de cursa lunga, cuplul Striblea-Dragotescu, Laura Chiriac, Ionel Dancu. Daca nu stim in ce ape plutesc Hurezeanu si Tanase, stim in schimb (sursa Adevaru) ca lui Sergiu Toader i s-au varsat deja in conturi 500.000 euro din milionul pe care l-a cerut pentru cele doua luni in care urmeaza sa repuna pe picioare postul.

Si aici ajungem la miezul problemei:banii. Schwartzenberg se lauda ca are bani girla "un milion de euro pe saptamina ar trebui sa fie deajuns". Ghita promite si el marea sarea pe urmatorii 33 de ani, dupa cum marturiseste fericita Dragotescu. E clar ca asistam la un alt dezmat al salariilor, cei doi incercind sa momeasca jurnalisti sau simpli mercenari cu sume astronomice. Nimic nou sub soare, in epoca Vintu banii incasati la Realitatea Tv sfidau piata media, fiind vorba de zeci de mii de euro pe luna. Acum, in viltoarea luptei Elan- Ghita e loc de noi si noi procopseli. Aceeasi Corina Dragotescu isi arata stupoarea ca "Adriana Nedelea a apărut la ştirile de la Willbrouk, deşi Sebi Ghiţă o oprise să plece la Digi cu două săptămâni înainte şi-i mărise salariul ca să rămână. Acum era cu echipa Elan-Vântu". Striblea a fost si el chemat de Sergiu Toader pentru a fi convins cu bani sa revina la Schwartzenberg. Nu stim cit a oferit unul si cit altul, dar e vorba de multe zerouri.

Milionarii Ghita si Schwartzenberg cauta sa convinga opinia publica de faptul ca singurul lor interes in lupta pentru Realitati este cea de business, adica ei nu fac decit afaceri din care spera sa scoata bani. Cifrele arata insa ca afacerea Realitatea Tv este de ani buni un esec rasunator si ca a fost tinuta in viata doar cu bani adusi de acasa de cineva.

Romania curata a publicat bilanturile contabile ale Realitatea Media asa cum apar ele la Registrul Comertului pe site-ul Ministerului Finantelor. Concluzia: trustul nu a mai inregistrat profit de 5 ani! "De fapt, daca privim si mai in urma, nu a incasat profit niciodata. In schimb, a declarat in fiecare an pierderi considerabile care au determinat in final societatea sa isi declare insolventa si sa intre in procedura de reorganizare judiciara'', scrie Romania Curata prezentind datele:

2006 – Bilantul contabil arata o cifra de afaceri de 81.026.326 si o pierdere neta de 18.151.204 lei (aproximativ 4 milioane de euro).
Volumul total al datoriilor inregistrate la sfarsitul lui 2006: 88.185.940 lei.

2007 – Bilantul contabil arata o cifra de afaceri de 103.571.264 lei (crestere de peste 25% fata de anul anterior) si o pierdere neta de 27.137.427 lei (aproximativ 6 milioane de euro). Volumul total al datoriilor inregistrate la sfarsitul anului: 72.582.978 lei.

2008 – Bilantul contabil arata o cifra de afaceri de 100.369.220 (usoara scadere fata de anul anterior) si o pierdere neta de 76.316.436 lei (peste 17 milioane de euro). Volumul total al datoriilor inregistrate la sfarsitul anului: 155.229.037 lei.

2009 – Bilantul contabil arata o cifra de afaceri de 127.032.615 lei si o pierdere neta (de data aceasta uriasa) de 165.486.082 lei (in jur de 38 de milioane de euro). Volumul total al datoriilor inregistrate la sfarsitul anului: 258.693.760 lei.

2010 – Bilantul contabil arata o cifra de afaceri de 97.478.331 lei si o pierdere neta de 86.205.211 (aproape 20 de milioane de euro). Volumul total al datoriilor inregistrate la sfarsitul anului: 308.518.552 lei.

Din aceste cifre reiese limpede ca pierderile inregistrate de post au crescut neincetat, ajungind la finele lui 2010 sa fie de aproape 4 ori mai mari decit cele de la inceputul lui 2007, in conditiile in care incasarile din publicitate nu depasesc in ultimii ani 10 milioane de euro.

Altfel spus, miza razboiului pentru Realitatea nu este nici pe departe una de afaceri, ci politica. Mai exact, posturile Tv conteaza, asa cum au contat si in trecut, doar din perspectiva alegerilor din 2012. Este deci de presupus ca banii pentru sustinerea celor doua Realitati vor veni din aceasta zona.

Relatia strinsa dintre Ghita si Victor Ponta, sa nu uitam concediul din iarna lui 2009 petrecut impreuna sau ordinele pe care i le dadea Ghita sefului PSD in legatura cu prezenta in platou, dar si afacerile pe care patronul RTV le are cu statul, arata ca sponsorizarile pot veni din ambele directii. De altfel, de la venirea lui Ghita la managementul trustului au fost indepartate "vedete" anti-Basescu (cuplul Stancu-Ursu, de exemplu, care a luat calea Antenei 3 sau Andreea Cretulescu, fosta consiliera de campanie a lui Geoana), ceea ce nu inseamna insa ca postul a devenit mai putin critic fata de Basescu, misiunea fiind lasata in seama lui Striblea-Dragotescu. La rindul sau, Schwarzenberg reprezinta un consortiu israelian care a avut interese de afaceri cu statul. Deocamdata ele sint in stand-by. Consortiul urma sa primeasca, fara licitatie, inainte de alegerile 2004, o bucata din autostrada Ploiesti-Brasov, afacere ratata din cauza ca Nastase a pierdut alegerile. In conferinta de presa de luni, Schwarzenberg a amenintat ca se va lupta "pina in pinzele albe"cu toti cei care ii vor pune bete in roate in incercarea de a-si recupera "bunurile" luate de Ghita. Daca e sa dam crezare unor informatii, Elan a "fost convins'' ca aici e mina lui Basescu. Convingerea se vede cu ochiul liber pe post.

Din aceasta perspectiva ruptura Realitatii nu este de bun augur pentru media, pentru ca in loc de trust de presa care face jocuri politice exista sanse bune sa avem doua.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22