Miruitoarea lui Sova, Florina Jipa, a incercat de doua ori sa devina judecator la Curtea Constitutionala

M. B. | 26.03.2015

Pe aceeași temă

 

Florina Jipa, senatoarea care miercuri l-a miruit pe Dan Șova înainte de votul pentru ridicarea imunității, iar mai târziu le-a cerut jurnaliștilor să o mai scutească “cu Constituția”, a fost magistrat și a candidat de două ori pentru un post de judecător la Curtea Constituțională.

 

Un senator mai puțin cunoscut s-a remarcat miercuri în spectacolul oferit de parlamentari cu ocazia discutării cererii DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova.

 

Florina Jipa l-a miruit pe Șova, iar după vot a avut o ieșire nervoasă, întrebată fiind de articolul din Constituție referitor la votul în Parlament: “Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!”, a cerut Jipa, senator care  de două ori să ajungă la Curtea Constituțională.

 

 

În 2013, Jipa a candidat din partea PP-DD pentru postul ce revine Senatului și urma să fie eliberat de Ion Predescu. A câștigat Mona Pivniceru.

 

Anul acesta, în februaraie, Florina Jipa s-a înscris din nou în cursă, din partea UNPR, pentru locul fostului judecător Toni Greblă. S-a retras la cererea șefului politic, Gabriel Oprea, în favoarea candidatei PSD, Simona Maya Teodorescu.

 

”Voi vota în această zi pentru UNPR și președintele partidului, Gabriel Oprea, președintele nostru, viceprimministru. În această situație va trebui să renunţaţi la buletinele care cuprind numele meu. Așa am hotărât eu și partidul din care fac parte și președintele lui”, a anunțat Jipa, de la tribuna Senatului.

 

Unul dintre notarii Rodicăi Stănoiu

 

A fost avocat, până la Revoluție, iar apoi a ajuns consilier la Ministerul Justiției, până în 1997, când și-a început scurta carieră de judecător.

După numai trei ani la Tribunalul București, Jipa a intrat în politică, devenind deputat PRM, în 2000.

 

A devenit notar public, fără concurs, pe mandatul Rodicăi Stănoiu (foto), împreună cu Manuela Mitrea (soția lui Miron Mitrea) și alte câteva persoane.

 

Traseism

 

Deși foarte puțin cunoscută, Jipa este acum la al patrulea mandat în Parlamentul României. A fost aleasă deputat în 2000, pe listele PRM, dar a trecut la PSD spre sfârșitul celui de-al doilea mandat, în 2008.

 

În 2012 a devenit senator, din partea PP-DD, iar din decembrie 2013 s-a transferat la UNPR.

 

Este membră a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat.

 

I-a susținut pe incompatibilii din Parlament atunci când ANI a cerut plecarea acestora, și a fost singurul senator care a votat împotriva legii care prevede că magistrații condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie vor primi doar pensia cuvenită în sistemul public, nu pensie specială (85% din valoarea ultimelor salarii).

 

"Aţi mai văzut dumneavoastră o categorie socială care, în momentul în care scot o condamnare, este lipsit de acest drept. Gânditi-vă că o să aveţi în cap toată justiţia din România, toată procuratura", declara Jipa.

 

Soțul, anchetat în dosarul lui Cătălin Voicu

 

Când s-a opus anulării pensiei speciale pentru magistrații corupți, avea un motiv personal: soțul său, Cristian Jipa, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost acuzat de complicitate la trafic de influență în dosarul lui Cătălin Voicu, fostul senator PSD condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul în care DNA l-a acuzat de trafic de influență.

 

Magistratul a recunoscut că s-a întâlnit într-un restaurant cu Voicu și senatorul Alexadru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre), care i-au dat un post-it cu dosarele și i-au cerut să afle cine snt judecătorii care se ocupă de cauze. Jipa le-a declarat procurorilor că a pierdut post-it-ul și nu le-a dat nicio informație.

 

Când Cătălin Voicu a fost trimis în judecată, “procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea actelor de urmărire penală cu privire la inculpatul Cătălin Voicu, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, cu privire la învinuitul Jipa Cristian,  judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă”, spunea DNA la vremea respectivă.

 

În cazul unei condamnări, familia Jipa ar fi pierdut cea mai mare parte din pensia de 160.800 de lei pe care o câștigă anual.

Florina Jipa are și ea pensie de magistrat – 85.200 de lei, deși a fost judecat doar 3 ani.

 

 

Citiți și:

Senatorii fac scut in jurul lui Sova. Tariceanu: Ne-am raportat la legea 96/2006. Florina Jipa (UNPR): MAI LASATI-MA CU CONSTITUTIA!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22