Minunea din Ferentari

Rasvan Popescu 24.11.2006

De același autor

In cartierul Ferentari au avut loc ciocniri intre jandarmi si localnici, acestia protestand pentru ca au fost deconectati de la reteaua electrica pentru neplata facturilor.

 

Dupa 16 ani de tranzitie ceva fundamental s-a schimbat in viata locuitorilor din Ferentari. Electrica nu-i mai lasa sa fure curent. Asa, dintr-o data. Nu si-au imaginat nici o clipa ca se va ajunge pana aici, adica sa platesti ce consumi. Desi, in ultimii ani, au fost semne. Angajati ai Regiei, paziti de mascati, taiau cand si cand noianul de fire legate la stalpi, ca niste uriase panze de paianjen crescute acolo. Dar pana seara se teseau singure la loc. Se spune ca orice baba care nu stie sa citeasca stie fazele la transformator. Pe micul ecran a aparut un tata de familie cu patru copii care a cazut de pe stalp si si-a rupt piciorul. A fost cainat in direct. Politia nu s-a bagat, intrucat n-a facut nimeni plangere. Au existat si cazuri cand lucratori milosi au inapoiat localnicilor cablurile abia taiate, vorba ceea, oameni suntem. Copiii scociorand prin gunoaie ca maidanezii ar fi miscat cele mai impietrite inimi. Doar autoritatiile s-au uitat in alta parte. Pana cand Electrica a pus piciorul in prag. Dupa zile intregi la lumanare locuitorii din Ferentari au iesit in strada. Sute de chipuri manioase la lumina cauciucurilor aprinse. Din ce sa plateasca, daca nu au serviciu?!? Au fost amagiti. Ho, huo!

Pe urma a venit politia. "Interventia noastra a fost pasnica, aproape domestica", ne-a asigurat un jandarm. "I-am scos din starea in care se aflau la o stare de normalitate." In acest sens s-au folosit furtunuri cu apa. Cand situatia a intrat sub control si-a facut aparitia, flancat de jandarmi, primarul Marian Vanghelie. "Mai oameni buni", le-a spus cu voce gatuita, "Electrica nu-i in subordinea lu’ Vanghelie". "Sa vii sa stai cu noi in frig", i-au raspuns masele revoltate. Vanghelie si-a urmat ideea, cat a putut el de coerent: "Daca vrei sa fii in contradictoriu, bine. Dar toti sunteti acuma proprietari si primaria nu poate sa va bage bani. La alegeri ati vrut repartitie. Si eu nu mai pot sa va ajut decat social". "Vrem Becali", a venit replica. Se scandeaza: Gigi, Gigi!

Marele om, cocotat pe Maybach, cu bratele desfacute, cerea sa se faca liniste. Tacere incordata, asteptare. Ii va mantui? "Mergeti acasa, ca eu platesc", tuna Becali. In caricaturile de a doua zi apare spunand "sa fie lumina" si "veniti de luati lumina".

Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a prins ocazia din zbor. Uite ca s-a mai rezolvat o problema. Daca domnul Becali ii sponsorizeaza, foarte bine, Electrica ii va rebransa. Sute de voci aclama: "Be-ca-li". "E ceva politic, ceva electoral, spune careva. Daca nu facea televiziunile ceva regie, eram morti." Pompierii rasufla usurati, lasa tulumba jos, jandarmii coboara scuturile. Coplesit, Vanghelie se strecoara prin multime, inapoi in primaria lui. "Il stim de cand era bisnitar. Daca nu era politia, il bateam", pufneste cineva in urma. A doua zi Vanghelie prinde curaj si iese la atac. A vazut tot felul de critici dupa ureche la televizor. "Ii trimit sa se duca dreacu’ la munca, nu sa citeasca almanahe, sa citeasca ce inseamna asistenta sociala, capitol bugetar." Dar preopinentii n-au amutit. Deputatul romilor, Nicolae Paun, l-a acuzat ca "le-a fortat mana oamenilor sa cumpere apartamentele pe nimic si apoi s-a spalat pe maini".

Au fost exprimate si opinii fanteziste. Unii cugetatori au cerut sa se declare cartierul "zona defavorizata", desi Capitala are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Altii au cerut sa fie declarat "zona de dezvoltare", ca sa vina bani europeni. Dar acesta este un program pentru sate.

S-au consacrat editii speciale sentimentului de ghetou si rupturii interetnice. Ferentarii au fost comparati cu periferiile Parisului, romii cu metecii, in definitiv pretutindeni saracia scoate oamenii in strada. Apoi s-a uitat Parisul, in favoarea Romei antice, unde cei mai saraci cetateni isi vindeau voturile.

Bineinteles, au aparut si sondajele. Becali e rege in Ferentari, unde are aproape 90 de procente, Basescu 8, Vadim 3. Un vot conjunctural, spun sociologii, in cazul nostru un kilo-vot. Dar, oricum, e un semnal. Mai ales ca vadul pentru populism e adanc, aproape fiecare mare oras are asemenea tumori, "ghetouri". Aflam ca la Braila o fosta colonie muncitoreasca se incalzeste cu sobe de pamant. Iar la Baia Mare, intr-un cartier marginas, oameni uratiti prin saracie, cum ar spune Gabriel Liiceanu, arunca la ghena ce ar trebui sa mearga la canal. O Romanie naspa, cum se spune in jargon, ramasa in urma ca o umbra, invizibila atata timp cat nu da foc la cauciucuri. Abia atunci vocea ei va razbate printre grenadele lacrimogene, iar cetatenii ei se vor uita lung, cu ochii rosii, dupa vreun Maybach.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22