Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, audiat ca martor la DNA in dosarul presedintelui CJ Ialomita, Silvian Ciuperca

T.d. | 04.03.2015

Pe aceeași temă

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, se afla, miercuri, la DNA. Banicioiu este audiat in dosarul presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, acuzat de fapte de coruptie.

Nicolae Bănicioiu nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a ajuns în jurul orei 15.00.

Potrivit unor surse judiciare, ministrul Banicioiu a fost citat in calitate de martor in dosarul presedintelui CJ Ialomita, Silvian Ciuperca. In aceeasi cauza a fost audiat la DNA si fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acesta declarand ca a a dat declaratii in calitate de martor. Nicolaescu a vorbit despre un control la Spitalul Judetean Ialomita, dispus de Ministerul Sanatatii in ianuarie 2014, la solicitarea sefului CJ Ialomita, potrivit Gandul.
 

Context

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv în 12 februarie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia. Tot atunci a fost arestat şi directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din Consiliul Judeţean Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vîlcan, acuzat de DNA de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Silvian Ciupercă este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al filialei PSD Ialomiţa pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, l-ar fi determinat pe şefului echipei de control de la Ministerul Sănătăţii, Mihai Ionescu, să întocmească un raport neconform realităţii. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, "aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice", susţin anchetatorii.

Silvian Ciupercă mai este acuzat că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe preşedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat, pe Mariana Vişan, director adjunct al instituţiei şi un expert de la aceeaşi agenţie să amâne nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finanţare europeană, între care Elena Corina Trandafir, beneficiar şi consultant în proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. "Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 lei", au precizat procurorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22