Ministrul Educatiei, despre OUG 49: Va face FUNCTIONAL sistemul de invatamant

T.d. | 23.09.2014

Pe aceeași temă

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul Ponta a modificat substantial legea Educatiei “face functional sistemul”, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Acesta a mai afirmat ca actul controversat “vine sa corecteze o serie de lucruri pe care Legea 1 le-a introdus”, conform Hotnews.

Potrivit ministrului Educatiei, "in multe localitati, autoritatile locale sau parintii nu desemnau reprezentanti in consilii de administratie si atunci nu se putea intruni cvorumul necesar pentru a se putea intruni consiliul. Ordonanta 49 mentine structura consiliului de administratie, dar prevede modul in care consiliul de administratie functioneaza daca nu avem cvorum la prima sedinta".

Remus Pricopie a spus ca ordonanta 49/2014 asigura si posibilitatea unitatilor de invatamant superior sa organizeze colegii ca programe postliceale.

"In ultimele luni, s-a vehiculat faptul ca se poate intra in invatamantul superior fara bacalaureat. Nimic mai fals. In legea Educatiei exista aceste prevederi, nu s-au modificat, se precizeaza clar ca diploma de bacalaureat este necesara pentru a fi admis in invatamantul superior, programe de licenta. Organizarea unui colegiu, respectiv a unei scoli postliceale intr-o institutie de invatamant superior are cu totul alta motivare", sustine ministrul Educatiei Nationale.

Conform acestuia, "in momentul de fata, in Romania, nu mai exista specialisti, tehnicieni sau alte profesii, pentru faptul ca scolile postliceale care au existat candva au disparut sau nu mai au forta sa pregateasca programe. La noi nu mai exista scoli care sa pregateasca tehnicieni veterinari sau specialisti in domeniul petrolului, liceele specializate in anii '80 nu mai au capacitatea astazi sa organizeze asa ceva. Comisia Europeana si Banca Mondiala, printr-o serie de studii, au solicitat o diversificare a programelor postliceale, iar aceasta este una din solutiile pe care le putem adopta".

Pricopie a vorbit si despre scolile profesionale care au fost desfiintate in urma cu mai multi ani si au fost redeschise in parteneriat cu firmele si s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au inscris in invatamantul profesional in sistem dual, conform sursei citate.

Guvernul Ponta a aprobat in luna iunie o Ordonanta de Urgenta care aduce 97 de modificari Legii Educatiei Nationale, iar asupra acestui act normativ Avocatul Poporului a anuntat ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22