Ministrul britanic de Externe incurajeaza finalizarea negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic SUA-UE: Va crea un bloc economic strategic cu O PUTERE URIASA

T.d. | 14.01.2015

Pe aceeași temă

Viitorul Parteneriat Transatlantic de Liber Schimb (TTIP) negociat la acest moment de Europa si SUA va crea un “bloc economic strategic” cu “o putere uriasa” in relatia cu Federatia Rusa, a subliniat miercuri ministrul britanic de Externe. Aflat in vizita oficiala la Bucuresti, Philip Hammond a incurajat finalizarea negocierilor dintre cele doua parti in 2015.

In cadrul intrevederii cu omologul roman, seful diplomatiei britanice a subliniat beneficiile pe care o mare piata transatlantica le-ar aduce cresterii economice europene si americane, potrivit Hotnews.

"Europa se concentreaza pe desavarsirea tratatelor comerciale cu partenerii nostri principali si in primul rand ar trebui sa fie abordat TTIP cu SUA. Daca vom reusi sa-l realizam anul acesta, va crea o piata unica intre UE si SUA, care inseamna 46% din PIB-ul globului si un motor de neoprit de crestere pentru viitor. De asemenea, ar insemna un bloc economic strategic, care va avea o putere uriasa in relatia cu Rusia si cu alte tari care ne pun la incercare valorile oriunde in lume", a spus ministrul britanic de externe.
 

Partea romana ridica problema libertatii de circulatie in UE

In schimb, Romania pune accentul pe necesitatea ca Marea Britanie si celelalte state UE sa respecte principiul liberei circulatii a fortei de munca in blocul comunitar.

"Am mentionat importanta pe care o acordam libertatii de miscare a lucratorilor, dar am mentionat si cat de important este sa vedem ca Marea Britanie ramane in Uniunea Europeana", a spus spus Bogdan Aurescu.

Discutiile Hammond-Aurescu au avut loc in contextul in care Marea Britanie pune tot mai agresiv la indoiala drepturile de baza ale lucratorilor privind libera circulatie pe piata muncii din Uniunea Europeana.

In 28 noiembrie 2014, premierul britanic David Cameron a declarat ca planul sau destinat limitarii afluxului de imigranti din Uniunea Europeana in Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene.

"Nu exista nicio indoiala ca planul in ansamblul sau va necesita cateva modificari ale Tratatelor si sunt increzator in capacitatea noastra de a le negocia", a declarat Cameron, potrivit sursei citate.

Intr-un discurs foarte asteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice si a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizatii sociale al imigrantilor care provin din Uniunea Europeana.

In mai 2015, Marea Britanie va avea alegeri generale, dupa care ar putea urma un referendum national in care cetatenii britanici vor decide daca Regatul Unit mai ramane sau nu in Uniunea Europeana.
 

Proiectul eurasiatic al “tarului” Putin se clatina

Proiectul eurasiatic a presedintelui rus Vladimit Putin se clatina, in contextul crizei financiare severe din Rusia. Influenta daunatoare asupra economiilor statelor fost-sovietice invecinate ar putea anula intentia liderului de la Kremlin de a construi o uniune economica demna de a concura direct cu SUA si UE, arata o analiza Reuters, citata de Hotnews.

Din Belarus, aflat in vecinatatea imediata a Uniunea Europeana, pana in Kazakhstan, la granita cu China, unele state care se aflau inainte sub stransul control al Moscovei, acum se intreaba daca Rusia dispune de ceea ce trebuie pentru a conduce.

In timp ce unele tari, precum Belarus,si-au devalorizat moneda ca urmare a problemelor economice din Rusia, altele, precum Azerbaijan, cheltuiesc milioane de dolari pentru a mentine ratele de schimb.

Oficial, liderii statelor vecine se arata impresionati de problemele Rusiei si mai multi dintre ei sustin deschis Uniunea Economica Euroasiatica (EEU) a lui Putin, uniune care, in viziunea liderului rus, ar fi urmat sa recupereze ceea ce s-a pierdut odata cu colapsul Uniunii Sovietice in urma cu mai mult de doua decenii.
 

Rubla pierde teren

Insa rubla ruseasca s-a devalorizat puternic in 2014, scazand cu peste 40% in fata dolarului, iar scaderea sa continua a dat nastere la critici in randul aliatilor, precum presedintele bielorus Alexander Lukashenko, care a impus temporar un impozit de 30% pe valuta. La ora actuala, taxa a fost diminuata la 10% si s-a decis exceptarea persoanelor fizice.

"Sarcina a fost stabilita - sa se faca comert nu in ruble, ci in dolari. Cu Rusia, ar fi trebuit sa fi lucrat de mult si sa fi cerut sa ne plateasca in valuta forte", a declarat Lukashenko in decembrie.

Ulterior, liderul de la Minsk a criticat Rusia pentru limitarile "stupide si lipsite de sens" impuse asupra tranzitului de produse din carne din Belarus, o miscare menita sa impiedice tentativele de a vinde produse oocidentale interzise in Rusia. Rusia a interzis importurile ca raspuns la sanctiunile impuse de SUA si UE pe fondul implicarii Moscovei in  criza din Ucraina.
 

Ucraina da peste cap planurile Moscovei

Potrivit planului Kremlinului, Ucraina - a treia economie ca marime din Comunitatea Statelor Independente (CSI - o grupare a 11 foste republici sovietice), dupa Kazakhstan si Rusia - ar fi urmat sa fie un membru vital intr-o astfel de uniune.

Insa dupa anexarea Crimeei in luna martie si sprijinul acordat de Moscova separatistilor din estul Ucrainei, seful bancii centrale a tarii, Valeriia Gontareva, a rezumat pozitia Kievului fata de aspiratiile Moscovei:

"Personal, sunt foarte bucuroasa de ce se intampla cu rubla ruseasca. Insa in calitate de guvernator al bancii centrale  acest lucru nu ma poate bucura, pentru ca Rusia ramane un partener comercial important", a declarat Gontareva.

Rusia a reprezentat 19% din exporturile Ucrainei si 25% din importurile sale in primele 9 luni din 2014, arata datele oficiale. Grivna ucraineana s-a depreciat cu circa 50% fata de dolar in 2014.

Foarte putini dintre fostii vecini sovietici ai Rusiei pot evita impactul crizei din aceasta tara, alimentata de scaderea preturilor titeiului, la cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani, iar efectrele i-ar putea determina pe unii dintre ei sa gandeasca mai independent, scrie Reuters, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22