Minciunile si amenintarile senatorului Dan Şova la adresa unei jurnaliste. Comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, este indignata si avertizeaza asupra respectarii independentei presei

Fara Autor | 09.07.2012

Pe aceeași temă

Cazul jurnalistei ­de la Radio Romania Actualitati, acuzata de Dan Şova de defăimarea ­României, se dovedeste pe zi ce trece nu doar o minciuna a senatorului, ci si un atac la adresa ziaristilor, senatorul PSD amenintind-o pe Carmen Valica cu ancheta. Dan Sova nu a pus la dispozitie nicio proba in sustinerea afirmatiilor, existind insa informatii ca acestea ar proveni din sistemul de comunicatii secrete din Radio- TRANSTEL, sistem folosit si de serviciile secrete. Inregistrarea conferintei de presa, care include si intrebarea jurnalistei Carmen Valica, a fost postata pe site-ul Romania libera. Viviane Reding, Comisarul European pentru justitie a declarat ca "este absurd sa faci jurnalistii responsabili pentru o pozitie a Comisiei Europene", avertizind "„Comisia are toleranţă zero pentru orice încercare de sancţionare a jurnaliştilor pentru relatări libere şi independente despre evenimente din Bruxelles, potrivit Romania libera.



 

Dan Sova ordona masuri impotriva jurnalistei si ameninta cu anchete penale

Senatorul PSD Dan Şova a acuzat-o pe jurnalista Carmen Valica de la Radio România Actualităţi de faptul că ar fi defăimat România deoarece, într-o întrebare adresată purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru ­Justiţie, Vivienne ­Reding, a inserat informaţia falsă ­potrivit căreia la ­Bucureşti ar fi urmat arestarea unor judecători de la Curtea ­Constituţională. Astfel, spune Şova, comisarul ­european a ajuns să acuze ­noua putere de la Bucureşti de abuzuri.

Senatorul nu a prezentat insa probe care să susţină acuzaţiile sale la adresa jurnalistei, ci a anunţat doar că deţine o înregistrare pe care însă nu a făcut-o publică până aseară.

Mai mult, senatorul Şova a anunţat si masurile care vor fi luate impotriva ziaristei, spunind ca aceasta va fi chemată în România şi că se va declanşa o anchetă ­împotriva ei.

Carmen Valica a fost chemată în ţară de conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), iar luni urmează a avea prima înfăţişare în faţa conducerii instituţiei. Surse din cadrul SRR, citate de Romania libera,  spun că au fost rechemaţi în ţară mai mulţi corespondenţi externi care nu s-au grăbit să apere imaginea noii puteri din România.

­Înainte de SRR, Carmen Valica a lucrat pentru prestigiosul post de radio BBC.

De joi, afirmaţiile senatorului Dan Şova au fost preluate de mai multe publicaţii online ­care, la rândul lor, au adus acuzaţii grave corespondentei RRA, afirmând că aceasta ar putea fi anchetată penal de autorităţile române pentru faptele incriminate de Dan Şova.

Are senatorul PSD acces la sistemul de informatii secrete?

Dan Sova a afirmat la Realitatea Tv că, de fapt, a preluat afirmaţiile respective de pe un site.

Surse bine informate, citate de Romania libera, spun însă ca senatorul Sova a avut acces la sistemul de comunicatii secrete din Radio - TRANSTEL, sistem securizat cel mai probabil de Serviciul de Telecomunicatii Speciale si folosit si de serviciile secrete romanesti.

Informatiile pe acest sistem au fost transmise de la Bruxelles cel mai probabil de un ofiter de informatii, care le-a transmis intentionat  eronat, in graba lui de a se face util noii puteri reprezentate de USL.

Informatiile transmise prin acest sistem sunt secrete de stat si se ridica intrebarea cum a avut acces senatorul SOVA la informatiile transmise prin TRANSTEL?

Ce spune ziarista

„Nu există o astfel de înregistrare aşa cum a anunţat-o domnul Şova, pentru simplul motiv că eu nu am pus această întrebare. Eu am întrebat dacă se va mai face vreo analiză despre situaţia din România, având în vedere că domnul Victor Ponta a dat asigurări că judecătorii de la ­Curtea Constituţională nu sunt în pericol şi chiar şi USL a dat un comunicat în acest sens. Purtătorul de cuvânt al doamnei Reding mi-a spus că analiza nu mai are obiect, dar că vor urmări cu atenţie ce se întâmplă în România", a declarat Carmen Valica pentru Romania libera.

Veridicitatea afirmatiilor ziaristei este probata cu inregistrarea conferintei de presa, unde la minutul 4.10 se aude intrebarea ei adresata Comisarului pentru Justitie, care nu are nicio legatura cu acuzele aduse de Sova.

Asculta inregistrarea AICI


Purtătorul de cuvânt al Comisarului Viviane Reding infirma acuzatii lui Dan Sova

Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisarului European pe Justiţie Viviane Reding, infirmă acuzaţiile aduse de senatorul PSD Dan Şova jurnalistei RRA Carmen Valică.

„Comisia Europeană este o instituţie europeană independentă, care îşi fundamentează declaraţiile şi opiniile pe fapte şi pe lege. A face jurnaliştii responsabili pentru o poziţie a Comisiei este, sincer vorbind, absurd şi profund îngrijorător“, a răspuns Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisarului European pe Justiţie, Viviane Reding, la o întrebare adresată de România Liberă prin e-mail.

„Vice-preşedintele Viviane Reding, Comisarul European pe Justiţie, şi-a exprimat săptămâna trecută, pe Twitter, îngrijorările sale cu privire la încercările de a pune la îndoială independenţa justiţiei în România. Înainte a avut loc o analiză detaliată a situaţiei, realizată de ea şi de consilierii săi juridici, a detaliat Mina Andreeva.

Astfel, Mina Andreeva a infirmat spusele senatorului Dan Şova. Acesta a acuzat-o săptămâna trecută pe jurnalista RRA Carmen Valică de defăimarea României pentru că i-ar fi furnizat informaţia falsă Minei Andreeva că judecătorii Curţii Constituţionale urmau să fie arestaţi.

„Comisia Europeană vede independenţa media şi a relatărilor de presă ca o parte crucială a democraţiei în Europa. Din acest motiv, Comisia le oferă jurnaliştilor, din toate ţările, acces la o informare zilnică din partea ofiţerilor de presă de la Bruxelles, în timpul cărora pot adresa întrebări pe subiecte curente“, a spus Mina Andreeva.

„Comisia are toleranţă zero pentru orice încercare de sancţionare a jurnaliştilor pentru relatări libere şi independente despre evenimente din Bruxelles“, a mai comentat Andreeva, în exclusivitate pentru România Liberă.

Protest ONG-uri: Act de amenintare si intimidare a jurnalistilor

Mai multe organizaţii neguvernamentale, precum ­Expert Forum, Freedom ­House, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch - Agenţia de ­Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Politici Europene au reacţionat împotriva acestor procedee de intimidare a presei, solicitând senatorului să facă publică înregistrarea.

"În lipsa acestor probe, considerăm că afirmaţiile senatorului PSD constituie un act de ameninţare şi intimidare la adresa jurnaliştilor şi/sau o tentativă de discreditare a declaraţiilor critice ale comisarului european pe Justitie privind situaţia provocată de practicile noii puteri. Astfel de practici trebuie să atragă demisia sa din funcţia de senator", se arată într-un comunicat semnat de aceste ONG-uri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22