Mihai Razvan Ungureanu poate intampina probleme in procesul de numire la sefia SIE. PSD a preluat controlul Comisiei de control al Serviciului

T.d. | 26.06.2015

Pe aceeași temă

Acum doua zile, in 24 iunie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat propunerea sa pentru sefia Serviciului de Informatii Externe (SIE) in persoana lui Mihai Razvan Ungureanu. Procedura presupune ca, inainte de votul in plenul reunit al Parlamentului, sa aiba loc o audiere a persoanei nominalizate in Comisia de control al SIE. Dar raportul de forte din comisie s-a schimbat recent, potrivit Romania Libera.

Social-democratii s-au exprimat public impotriva numirii lui MRU la sefia SIE. Iar acum PSD are controlul Comisiei de control al Serviciului.

In 16 iunie, potrivit sursei citate, a fost schimbata component Comisiei parlamentare de control al SIE. Astfel, printr-o hotarare a Legislativului, deputatul PNL Cornel Samartinean a fost schimbat cu deputatul social-democrat Dorel Caprar.

PSD detine acum majoritatea in Comisie, cu trei din cei cinci membri.

Am aflat de la TV, nu mi-a spus nimeni din partid ca voi fi schimbat, nu am participat la sedinta reunita de plen din 16 iunie. Nu stiu care sunt motivele pentru care am fost schimbat, probabil are legatura cu recenta nominalizare a lui MRU la SIE”, a spus deputatul Cornel Samartinean pentru Romania Libera.

Comunicatul mai precizeaza ca presedintele Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.

MR Ungureanu a declarat ca este un obicei ca sefii de servicii sa fie dati de Opozitie: "Este o onoare pentru mine. Votul in Parlament e sacru, vom vedea care e rezultatul. Cutuma e ca sefii de servicii sa fie din Opozitie, PNL e acum in Opozitie", a spus Ungureanu.

In replica, Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, a declarat ca PSD nu va vota pentru numirea lui Ungureanu in functia de director al SIE deoarece procedura folosita de presedintele Iohannis este ilegala.

"Eu nu discut despre persoane, discut despre lege, numirea este ilegala. In lege scrie ca presedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit sa fie vreo sedinta CSAT", a acuzat Sarbu, liderul senatorilor PSD.

Sarbu a spus ca a discutat cu Victor Ponta dupa nominalizarea lui Ungureanu, premierul spunandu-i ca nu a fost informat: "Nu stie nimic, nu s-a discutat, ca atare nu vom vota pentru".

In prezent, conducerea SIE este asigurata in interimat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, dupa ce Teodor Melescanu si-a dat demisia in data de 22 septembrie 2014, cand si-a anuntat inscrierea in cursa electorala la alegerile prezidentiale din noiembrie anul trecut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22