Martor in dosarul RETROCEDARILOR: Alina BICA, nervoasa ca nu i se ascultau comenzile: Cum pot eu sa ma duc la ELENA si sa-i spun ca am pus o DEZAXATA la ANRP?

P.c. | 19.12.2014

Pe aceeași temă

Conform declaratiilor unui martor din dosarul retrocedarilor, la finalul anului 2011 si inceputul lui 2012 Alina Bica facea presiuni asupra sefei ANRP, Dorina Danielescu, pentru convocarea unei sedinte in care sa rezolve dosare de retrocedari. In fata refuzului de convocare a sedintei, Bica s-ar fi lamentat cu remarca ca "îi vor rupe capul alţii”, spunand apoi "Cum pot eu să mă duc la Elena şi să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP?", relateaza Hotnews.
 
 
Martorul audiat de procurori mai sustine ca la numirea în funcţia de preşedinte al ANRP a Dorinei Danielescu a contribuit "în mod hotărâtor" Alina Bica, acceptul informal pentru această numire fiind dat de Elena Udrea si Ioan Oltean.
 
 
Martorul citat, a carui marturie apare in rechizitoriul DNA de trimitere in judecata, ajuns la instanta, mai sustine ca, odata numita la sefia ANRP, Dorina Danielescu nu a mai raspuns la cererile Alinei Bica de rezolvare a unor dosare de retrocedare controversate. "In cadrul instituţiei circulau mai multe zvonuri, în sensul că lista cu dosarele care urma să intre în următoarea şedinţă a CCSD conţinea câteva dosare sensibile, având în spate nume din sfera politicii şi că datorită acestui fapt Dorina Danielescu se temea să convoace şedinţa", mai arata martorul din dosar.
 
 
Din acel moment, Alina Bica ar fi inceput sa-i reproseze acesteia lipsa de colaborare. La o intalnire a dintre Alina Bica si Dorina Danielescu, "Bica a susţinut că vor avea de suferit grav din partea altor persoane, în acest context menţionând pe un anume Dorin, precizând totodată că voi chiar nu înţelegeţi că-mi rup capul ăştia dacă nu e convocată comisia?... Bica i-a precizat Dorinei Danielescu şi faptul că aceasta din urmă nu trebuie decât să convoace comisia, de restul ocupându-se ei", se mai arata in rechizitoriul DNA. 
 
 
Tot in rechizitoriu, un alt martor relateaza o scena incredibila petrecuta in interiorul Autoritatii Nationale pentru Retrocedarea Proprietatilor (ANRP), o scena care releva influenta lui Dorin Cocos in institutie. Astfel, Alin Cocos (fiul lui Dorin Cocos), era in relatii foarte bune cu vicepresedintele ANRP Sergiu Diacomatu (si el inculpat in dosarul retrocedarilor), iar mai multi angajati au relatat faptul ca "în momentul în care au intrat în biroul lui Sergiu Diacomatu l-au văzut pe Alin Cocos stând pe scaunul vicepreşedintelui cu picioarele pe masă".
 
 
 
 
Context:
 
 
DNA i-a trimis in judecata pe inculpatii din dosarul retrocedarilor luni, 15 decembrie. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT, alaturi de Crinuta Dumitrean, fost sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a lui Sergiu Diacomatu si a altor inculpati, acuzati ca au prejudiciat bugetul statului cu peste 61 de milioane de euro in dosarul privind supraevaluarea unui teren al omului de afaceri Stelian Gheorghe.
 
 
Cine sunt persoanele trimise in judecata:
 
    BICA ALINA MIHAELA, in stare de arest preventiv, secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale de Despagubiri, 
    DUMITREAN CRINUTA, in stare de arest preventiv, presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri, 
    DIACOMATU SERGIU IONUT, sub control judiciar, vicepresedinte ANRP,
    TEODORESCU CATALIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei, 
    BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza), 
    VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei, 
    BOGDAN DRAGOS GEORGE, in stare de arest preventiv,
     ALEXANDRU LACRAMIOARA, in stare de arest preventiv, 
 
Aceste persoane sunt acuzate de comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA.  
 
De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
 
    NUTIU EMIL, in stare de arest preventiv, evaluator
    GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, 
 
Ei sunt acuzati de comiterea unei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22