Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. Peste 7000 de persoane au scandat UNIRE

Fara Autor | 20.10.2013

Pe aceeași temă

Cateva mii de oameni (organizatorii sustin ca la un moment dat au fost 10.000) au manifestat duminica pentru unirea Basarabiei cu Romania. Ei au organizat un mars, intre orele 15.00 - 17.00, pe traseul Guvernul Romaniei (Piata Victoriei) - Palatul Parlamentului (Parcul Izvor), iar in Parcul Izvor au improvizat o scena unde a vorbit, printre altii, fostul premier moldovean Mircea Druc, si au desfasurat steagul tricolor de 1.200 de mp, cusut la Chisinau. Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

 

 


Participantii, printre care se numara si zeci de cetateni moldoveni, au steaguri tricolore si pancarte cu mesaje printre care "Vrem Unirea" si "Sangele apa nu se face. Unire!".

 

Alte scandari:

"Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti", "Doar o tara am, pe care o iubesc, Basarabia, pamant romanesc", "Vrem fratie, prin unire, pe vecie" si "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara".

"Barbu si cu Ponta, nu uita, noi suntem neofascistii 2!" au strigat cateva persoane, cu referire la declaratia ministrului culturii Daniel Barbu, care i-a facut neofascisiti pe cei care i-au atacat masina la Club A.

"Traiasc, traiasca si-nfloreasca/ Moldova, ardealul si Tara romaneasca". Un grup mic a strigat "Jos Putin!". Pancarta: "Basarbie frumoasa de 68 de ani te asteptam sa vii acasa la patria mama Romania". Multimea canta "Desteapta-te romane!"

 

 

Declaratii de la microfon:

 "Cea mai scurta cale de integrare este unirea. Trebuie sa ne rupem e Rusia". "Vrem fratie si unire pe vecie", scandeaza de pe scena o participanta la miting ce sustine ca a venit de la Barlad cu acest mesaj. De pe scena se anunta desfasurarea steagului adus de la Chisinau.
 

Fostul prim ministru moldovean, Mircea Druc: "Dvs. ziceti aducem Basarabia acasa, aduceti-o. Unirea este ireversibila. Din punctul meu de vedere unirea s-a infaptuit."
 

 

Organizatorii, la microfon: "Nu protestam, ci cerem unirea! Acesta nu e un protest, ci e crezul nostru, vrem unirea! Am cerut-o la Guvern, acum o cerem la Parlament, la fel cum am facut anul trecut si la Chisinau. Am inaintat un proiect legislativ catre parlamentul Romaniei, prin care facem un pas spre unire, daca se adopta."

Reprezentantii organizatorului principal al marsului - Platforma Civica Actiunea 2012 - spun ca destinatia marsului, respectiv Palatul Parlamentului, a fost aleasa intrucat la aceasta institutie "va intra in dezbatere legea pentru apropierea celor doua state romanesti, semnata de peste 117.000 de romani".

Potrivit organizatorilor, evenimente similare au loc duminica la Paris, Roma, Barcelona si New York, la initiativa comunitatilor de romani si moldoveni care lucreaza in strainatate.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22