Mark Gitenstein: In vara lui 2012 USL a vrut sa preia controlul asupra presedintiei pentru a pune mina pe justitie. Numirea procurorilor nu este ideala, dar este acceptabila

Fara Autor | 18.05.2013

Pe aceeași temă

Invitat la o dezbatere organizata la Hill Center din Washington pe 16 mai 2013 si moderata de profesorul Vladimir Tismaneanu, fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein, a declarat ca "in America, consideram ca lucruri de la sine intelese existenta statului de drept si libertatea sau independenta sistemului judiciar. Romania este la 20 de ani dupa revolutia sa acolo unde SUA erau dupa 100 de ani de la revolutia sa. Dupa parerea mea, Romania a avut de fapt 10 ani de democratie, nu 20. SUA a vorbit de democratie dupa aparitia lui Roosvelt. Romania nu are inca un Roosvelt".
 
In ceea ce priveste numirile procurorilor-sefi, fostul ambasador Mark Gitenstein a declarat ca "nu este ideala, dar este acceptabila. Sigur ca existau oameni mai buni care puteau fi numiti. In Romania, cea mai importanta decizie este cine sunt procurorii-sefi".


Intrebat de profesorul Vladimir Tismaneanu cum comenteaza actiunile din vara trecuta, de la referendum, Mark Gitenstein a declarat ca "in vara lui 2012 USL a vrut sa preia controlul asupra Presedintiei pentru a pune mina pe Justitie".


Fostul ambasador a precizat ca pozitia Ambasadei SUA de la Bucuresti in vara anului trecut nu a fost, cum sustineau unii, expresia simpatiilor ori afinitatilor personale ale lui, ci a Departamentului de Stat, deci a Statelor Unite.

La 100 de ani de la revolutie, in SUA existau inca baroni care controlau partidele si media. Va suna familiar?, asta se intimpla si in Romania acum!

"Televiziunea este foarte puternica, problema nu este cea a controlului guvernului asupra mass-media, ci al controlului vechilor elite sau elitelor legate de fostul regim comunist asupra mass-media. Mecanismul prin care elitele post-comuniste ramin influente este coruptia. Coruptia este mina trecului post-comunist. Cind am vent in Romania, mi-am propus sa nu fiu Michael Guest(fostul ambasador SUA) care era foarte vocal pe coruptie. Mi-am dat seama ca nu se poate sa nu vorbesc despre asta. Presiunea prin MCV si FMI sint adevaratele mecanisme anticoruptie, nu scutul antiracheta. Scutul nu va veni cu un element semnificativ de investitii straini. Romania a fost grinarul si furnizorul de energie al Europei. Ar trebui sa redevina ce-a fost, dar pentru asta e nevoie de transferul companiilor de stat catre manageri privati".

"Exista tineri care desi ar putea plece, stau in Romania si se lupta cu acest flagel, coruptia. Elementul principal este statul de drept si puterea procurorilor de a investiga pe toti cei care incalca legea", a amintit Gitenstein care a adaugat ca "la 100 de ani de la revolutie, in SUA existau inca baroni care controlua partidele si media. Va suna familiar?, asta se intimpla si in Romania acum.

"Cind am venit in Romania, a trebuit sa asigur protectia soldatilor romani din Afganistan care mureau din cauza exploziilor unor dispozitive improvizate. Deveselu a fost o chestiune care tine de legile fizicii. Pur si simplu acolo trebuia amplasat scutul.  Am obtinut un vot unanim in Senat pe aceasta chestiune. In seara cind am avut ultima intlinire cu Traian Basescu pe tema scutului si Basescu a dat ultimul ok, la ambasada era o intilnire cu oameni din domeniul militar. Una dintre doamnele prezente acolo mi-a spus: Astazi se implinesc in sfirsit 65 de ani de la Yalta. Romania, alaturi de Kosovo, este cea mai pro-americana tara din Europa.

 

URMARITI AICI INTERVIUL Inside Romania with former Ambassador Mark Gitenstein

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22