Mark Gitenstein: Bucurestiul a facut o schimbare fundamentala in directia politica

T.d. | 28.11.2014

Pe aceeași temă

Alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al tarii este un punct de cotitura spre Occident, democratie, stat de drept si transparenta, considera fostul ambasador american in Romania, Mark Gitenstein, potrivit Agerpres.

Intr-un articol aparut, joi, in publicatia americana Wall Street Journal, Gitenstein vorbeste despre faptul ca alegerile prezidentiale din acest an reprezinta o schimbare fundamentala in ceea ce priveste directia politica a Bucurestiului.

"O luptă titanică se desfășoară în România de la Revoluția din 1989. Pe de o parte, există forțele schimbării și reformei, încurajate de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și diplomații occidentali. De cealaltă parte, există oligarhii și baronii politici, cu mize care vizează doar o schimbare parțială a stării de fapt", a scris Gitenstein.

El a mai atras atenția că, deși România a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007, "reformele adoptate pentru a garanta aderarea nu par să fi fost implementate cu adevărat".

"Alegerile din această lună sugerează că acest moment este posibil să fi venit. Iohannis a candidat cu o platformă de lege și ordine și anticorupție. A îmbrățișat pe deplin agenda Monicăi Macovei, (...) care a inclus angajamente specifice de neamestec în activitatea Direcției Naționale Anticorupție, de transparență în numirea procurorilor anticorupție și de a nu slăbi Codul Penal în ceea ce privește anticorupția și de a ridica rapid imunitatea parlamentară pentru oficialii puși sub acuzare", a precizat fostul ambasador.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22