Marin Moraru si Iurie Darie, stele pe Aleea Celebritatilor

Valentin Dumitrescu | 23.05.2012

Pe aceeași temă

Doi mari actori de teatru şi film, Marin Moraru şi Iurie Darie, vor fi omagiaţi joi, 24 mai, de la ora 12, prin acordarea însemnelor  ce simbolizează recunoaşterea public ă a talentului şi dăruirii. Asocierea acestor nume în cadrul aceleiaşi ceremonii nu este forţată, chiar dacă Marin Moraru rămâne în memoria Spectacolului indestructibil legat de Gheorghe Dinică, artişti de geniu formând un tandem scenic fără egal descoperiţi de regizorul David Esrig.

De la Troilus şi Cresida, Umbra după Evgheni Schwarz (Teatrul de Comedie), la Nepotul lui Rameau (Teatrul L. S. Bulandra), de pildă, ei s-au completat fericit sub bagheta unor importanţi oameni de teatru, lăsând o amprentă de neşters în conştiinţa câtorva generaţii de spectatori.  Poate tocmai pentru că, temperamente şi personalităţi distincte, s-au întâlnit  în spiritul de fineţe al armoniei contrastelor, a ceea ce nu poate fi trucat sau premeditat , de unde şi asocierea pe care o convoacă. Gheorghe Dinică rămâne, încă, uitat pe nedrept de organizatorii proiectului Walk of Fame (Teatrul Metropolis, Magazinul Cocor, Primăria Municipiului Bucureşti) dar imposibil de ignorat într-o panoramă a valorilor autentice pe care şi-au propus să le reactualizeze în acest fel. 
 
Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în Bucureşti, a absolvit Institutul de Teatru la clasa Dinei Cocea, promoţia 1961, debutând cu rolul Agamiţă Dandanache  din O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale. A jucat pe scenele Teatrului Tineretului (1961-1964), Teatrului de Comedie (1965-1968), Teatrului L.S.Bulandra (1968-1971) şi Teatrului Naţional I.L.Caragiale (1971-1974). Conferenţiar  universitar la IATC, revine la Teatrul Naţional în 1980.Este laureat al Premiului Gopo pentru întreaga carieră. A jucat în 24 de lungmetraje, dintre care filmul Amen al celebrului Costa Gavras. 
 
Născut la 14 martie 1929 la Vadu Roşca, Judeţul Soroca, actualmente în Republica Moldova, Iurie Darie a absolvit I.A.T.C. la clasa profesoarei Marietta Sadova. Debutează în 1953 în filmul Nepotul gornistului, alături de Marga Butuc-Barbu şi Liviu Ciulei. A interpretat peste 40 de roluri în producţii cinematografice. Alături de Marin Moraru şi Gheorghe Dinică, a jucat la Teatrul de Comedie în spectacolele montate de David Esrig, Troilus şi Cresida si Umbra, rămânînd angajat al acestei instituţii. Iurie Darie declară într-un interviu despre viaţă şi teatru: “Am o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului şi viaţa mi-a demonstrat că am avut dreptate. Cea mai mare satisfacţie profesională este atunci când nu simţi cum trece timpul şi eşti mereu în atenţia publicului”.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22