Marea Britanie va organiza referendumul in privinta ramanerii tarii in UE inainte de 2017

P.c. | 28.05.2015

Pe aceeași temă

Guvernul condus de David Cameron va publica o lege care obliga la organizarea unui referendum in privinta mentinerii sau nu a Marii Britanii in UE, pana la sfarsitul anului 2017. Cameron va incepe un turneu prin Europa, incercand sa obtina sprijin pentru propunerile sale legate de reforma UE, informează Agerpres.

 

Întrebarea la care trebuie să răspundă locuitorii Marii Britanii pe buletinul de vot va fi: "Ar trebui Regatul Unit să rămână un membru în Uniunea Europeană?". 
    

Proiectul de lege ce detaliază modalitățile consultării va fi prezentat parlamentului britanic joi, la o zi după deschiderea sesiunii parlamentare. Guvernul se pregătește să publice legea ce garantează că referendumul va avea loc înainte de sfârșitul anului 2017. David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii,  pleacă joi într-un turneu de două zile prin capitale europene pentru a obține sprijin pentru reforma sa asupra UE.

 

El a promis că va cere mai multe puteri de la Bruxelles, pentru a schimba relațiile dintre Marii Britanii si UE,  înainte de a permite britanicilor să voteze dacă vor să rămână sau să iasă din bloc. Cameron a declarat că este în favoarea rămânerii într-o UE reformată, dar nu exclude nimic dacă nu va obține schimbările pe care le dorește.

 

CITITI SI: Rezidenții UE din Marea Britanie nu vor putea vota la referendumul legat de mentinerea tarii in UE

 

"Faptul că (David) Cameron optează pentru a acorda părții pro-UE pozitivul Da sugerează că negocierile sale sunt niște invenții", s-a plâns într-un comunicat Nigel Farage, liderul Partidului Independenței anti-UE din Regatul Unit. "El a decis deja în ce fel vrea să fie dat răspunsul, fără nicio competență repatriată", a adăugat Farage. 
 

Cameron se va intalni cu premierul olandez Mark Rutte la Haga și președintele francez Francois Hollande la Paris joi, înainte de a se duce vineri la Varșovia și Berlin pentru discuții cu prim-ministrul polonez Ewa Kopacz și cancelarul german Angela Merkel. 
 

Guvernul britanic a anunțat recent că cetățenii majorității celorlalte țări ale UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi excluși de la vot la referendum. El a respins de asemenea cererile ca persoanele de 16 și 17 ani, care au putut vota la referendumul scoțian, să ia parte la votul asupra UE.

 

Singurul referendum asupra apartenenței Regatului Unit la blocul european a avut loc în 1975.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22