MAFIA RETROCEDARILOR ANRP: Cum s-au imbogatit samsarii si evaluatorii pe spatele bugetului de stat si a proprietarilor. Cit de sus ajung CONEXIUNILE POLITICE

M. B. | 27.11.2014

Pe aceeași temă

Dosarul DNA in care a fost arestata preventiv fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, are ca obiect doar una dintre marile afaceri cu retrocedari prin concesionarea drepturilor litigioase. In afara lui Gheorghe Stelian, exista insa si alti beneficiari aflati, atat in topul despagubirilor banesti aprobate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), cat si in anturajul Elenei Udrea.
 
Printre cei care au incasat milioane de euro de pe urma afacerilor cu drepturi litigioase decontate cu prioritate de ANRP apar, nediscriminatoriu, si finantatori ai PSD.
 
Samsari si evaluatori (cei care au umflat valoarea proprietatilor) s-au imbogatit pe seama bugetului de stat si cu complicitatea celor din Comisia Centrală Pentru Stabilirea Despăgubirilor. 
 
Studiu de caz: Evaluari facute dupa preturile din anunturile imobiliare
 
 
La inceputul acestui an, Curtea de Conturi a facut public un Raport referitor la ANRP si neregulile din activitatea institutiei.
 
In documentul trimis si parlamentarilor, echipa CC a reusit sa identifice mecanismul prin care cumparatorii drepturilor litigioase obtineau despagubiri uriase.
 
Au fost descoperite si situatii extreme, cand Comisia a aprobat sumele imense estimate de evaluatorii externi angajati, desi expertii institutiei au refuzat sa semneze aceste estimari.
 
Este si cazul a doi dintre campionii retrocedarilor, Radu Dimofte si Liviu Catalin Toderita. Evaluatorul institutiei nu a aprobat suma evaluatorului independent, insa Comisia Centrală Pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a tinut cont de acest lucru si a emis titlul de despăgubire, în cuantum de 11.832.146 lei.
 
În baza cererilor de opţiune înregistrate sub nr. 15822/24.02.2010 şi sub nr. 15377/12.02.2010 ANRP a emis următoarele documente: 
 
Titlu de conversie/Decizia nr.161/26.02.2010 – 5.916.073 lei, pentru Toderiţă Liviu Cătălin
Titlu de conversie/Decizia nr.348/08.04.2010 – 5.666.073 lei pentru Dimofte Radu; 
Titlu de conversie /Decizia nr.1706/20.09.2010 - 250.000 lei pentru Dimofte Radu
 
Dimofte si Toderita concesionasera drepturile litigioase de la Apostolescu Anca Irina, beneficiara reala a despagubirilor.
 
Sumele initiale stabilite de evaluator, S.C. ROM CONSULTING CO S.R.L., au fost de 21.690.760 lei (5.119.005 euro, respectiv 2491 euro/mp). Expertul evaluator al ANRP nu a avizat raportul, acesta fiind considerat neconform, iar valoarea de piaţă greşit estimată. 
 
Peste numai o luna, compania Rom Consulting a întocmit un alt raport de evaluare, valoarea imobilului fiind stabilita la jumătate din valoarea din primul raport - 11.832.146 lei (2.870.835 euro, respectiv 1397 euro/mp). 
 
Expertul evaluator al ANRP nu a avizat nici al doilea raport, consideran suma, in continuare, exagerata. insa Comisia a ignorat opinia acestuia si suma de 11.832.146 lei a fost aprobata în şedinţa din data de 29 ianuarie 2010.
 
Curtea de Conturi a cerut informatii de la Camera Notarilor Publici Bucureşti si a descoperit că preţul terenurilor în zona unde se afla proprietatea pentru care au solicitat despagubiri Dimofte si Toderita (Strada Piscului, Bucuresti) a fost de 378 euro/mp, faţă de 1.397 euro/mp, preţul din raportul de evaluare. 
 
"Din comparaţia celor două preţuri rezultă o diferenţă de 11.055.356 lei între valoarea estimată prin raportul de evaluare şi plătită de la bugetul statului drept despăgubire (11.832.146 lei) şi valoarea care ar fi rezultat dacă s-ar fi utilizat preţul practicat la momentul respectiv în tranzacţii efectuate (776.790 lei, respectiv 2055 mp x 378 euro/mp)", mentioneaza Raportul.
 
"Evaluarea", au constatat cei de la Curtea de Conturi, nu inseamna preturi practicate in mod real pe piata, ci preturile aparute in anunturile de vanzare: "Astfel că, se poate trage cu uşurinţă concluzia că prin utilizarea în rapoartele de evaluare a preţurilor din anunţurile de vânzare cumpărare (preţuri care nu sunt certe şi uneori nici reale, anunţurile putând fi date chiar de persoane care ulterior să se folosească de ele) s-au obţinut valori care depăşesc cu mult valorile care s-ar fi obţinut dacă s-ar fi utilizat preţurile care au fost practicate de către notari în tranzacţii efectuate". 
 
Radu Dimofte (in stanga imaginii. Foto: Serghei Mizil) face parte din "grupul din Monaco", cum i-a numit Sorina Matei pe milionarii romani care-si petrec acolo cel putin concediile.
 
Este partener al lui Puiu Popoviciu (om de afaceri apropiat al presedintelui Traian Basescu) si asociat cu acesta in proiectul Baneasa. Despre Puiu Popoviciu se stie ca este prieten si cu Adriean Videanu, lider PDL.
 
Catalin Toderita este un fost broker, despre care Cristian Sima spunea ca prin el a cumparat Radu Dimofte actiuni la Sibex. Toderita a aparut mai mult prin tabloide, ca jucator de poker.
 
Evaluatorii
 
Pentru aceste evaluari care au pagubit bugetul de stat cu sute de milioane de euro, firmele de evaluare au primit sume consistente. Astfel, spune un alt raport (Raport ad-hoc al Ministerului de Finante), ANRP a decontat in anul 2011 aproape 1,8 milioane de lei catre aceste societati, total din care primele 12 firme au primit aproximat 70% din suma. In acelasi an, evaluatorii persoane fizice autorizate au incasat aproximativ 700.000 lei, pentru serviciile prestate ANRP.
 
Repartizarea dosarelor de despagubire, mai noteaza raportul, nu s-a facut aleatoriu, ele fiind distribuite de consilierul care asigura relatia cu evaluatorii, dupa cum a dorit acesta.
 
 
Cine sunt "norocosii" din topul despagubirilor
 
Intr-un raport al Curtii de Conturi, dat publicitatii la inceputul acestui an, consilierii institutiei au intocmit doua clasamente cu sumele incasate de la stat de persoane care au cumparat drepturi litigioase.
 
Pe Legea nr. 18/1991, constata Curtea de Conturi, pana in 2012 au fost cesionate drepturi de creanță în sumă totală de 2.389.716.936 lei, la prețuri mult mai mici decât valoarea care a reieșit din evaluarea dată de către evaluator în urma obținerii titlului de despagubire.
 
 
Pe Legea nr. 10/2001 au fost cesionate drepturi de creanță în sumă totală de 1.547.593.829,30 lei, "cu mențiunea că există persoane care cumpără astfel de drepturi în mod constant, dintre cele mai însemnate valori cuprinse în listă (peste 30 milioane lei)", precizeaza Curtea de Conturi. 
 
In clasamentul diferentelor impresionante apar:
 
"După cum se poate observa, cesionarul Șchiopu Simu Horia a înregistrat un câștig din cumpărarea drepturilor de creanță de cca. 189 milioane dolari (curs dolar la 05.03.2008 (emis titlul de conversie nr. 140) = 2,45 lei/dolar), Rotaru Mihai a înregistrat un câștig brut de cca 25 milioane euro, Barbu Marius a înregistrat un câștig de 21.608.000 euro (curs euro la 03.08.2010 = 4,2371 lei/euro, Militaru Marius de 44.649.000 lei etc. 
 
În urma verificărilor efectuate de echipa de control a Curții de Conturi, în dosarele în care au fost cesionate drepturile de creanță, s-a sesizat faptul că cele mai multe drepturi au fost transmise la prețuri derizorii/ infime în comparație cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăților imobiliare revendicate", se preciza in Raport. 
 
In majoritatea acestor cazuri, consilierii de conturi au constatat ca cei din Consiliul Agentiei (printre care s-a numarat si Alina Bica, prietena Elenei Udrea) nu au facut altceva decat sa semneze ce primeau de la evaluatori:  "Practic, sumele care s-au acordat de la bugetul statului pentru plata despăgubirilor, pentru perioada 2009-2011 au fost stabilite după bunul plac al evaluatorilor independenți, rolul ANRP fiind numai acela de a plăti".
 
 
Gheorghe Stelian este subiectul principal din dosarul ANRP, partener de afaceri cu Dorin Cocos, care ar fi luat aproximativ 10 milioane de euro, din aceasta afacere cu despagubirea pentru terenul din Plumbuita.
 
Despre Gheorghe Stelian, poreclit "Stelu" de catre apropiatii sai, presa a dezvaluit cu mult inainte de aparitia dosarului DNA ca este "sageata" lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. 
 
"Stelu" apare in evidentele resspective cu tranzactia ce face obiectul dosarului de acum al DNA - terenul din Plumbuita, apartinand pe vremuri industriasului Tonolla. Amicul lui Cocos a cumparat drepturile litigioase cu 6.211.650. si a obtinut de la Agentie 377.282.300 de lei.
 
Un alt nume de privilegiat ANRP, Gheorghe Iaciu, este apropiat de Elena Udrea si ar figura in Dosarul EADS ce sta sa explodeze, potrivit unui articol scris de jurnalistul Vlad Georgescu pentru editia in limba germana a site-ului Huffington Post.
 
In cazul coplexului HSBC - Expo Market Doraly - Impact Developer, din Bucuresti,  "este vorba despre spălare de bani prin firmele HSBC, IRERE Luxemburg, EMD Investment România (Luxemburg), Iacovira LTD (Cipru), Baloo Ltd. (Malta). Implicaţi sunt alături de HSBC şi Buyout-ul acestuia, InfraRed Capital Partner precum şi milionarul român Gheorghe Iaciu - în acest complex apare din nou numele Elenei Udrea", scrie Vlad Georgescu în articolul respectiv.
 
Elena Udrea, adauga jurnalistul, ar fi musamalizat rezultatele studiilor de impact proiectului Greenfield asupra mediului, proiect ce urma sa duca la defrisarea catorva hectare de padure din Bucuresti. Un document intern din 2011, emis de Directia Inspectie si Control, semnala mai multe nereguli legate de proiect, insa "Elena Udrea a ignorat rapoartele prezentate de organele de ancheta – sustinand astfel sistemul condus de multimilionarul bucurestean Gheorghe Iaciu" (foto).
 
Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ocupa poziţia 78 in ultimul Top 300 Capital, cu o avere estimata de 59-60 milioane de euro. 
 
A inceput cu afaceri in alcool, dupa care a intrat in imobiliare, iar acum este unul dintre cei mai importanti jucatori din acest domeniu. Detine 50% din Doraly Expo Market din Afumati, 67% din Doraly Mall din Constanta si peste 45,48% din Impact, una dintre cele mai mari companii in domeniu. 
 
Anul acesta a cumparat  Moldova Mall din Iasi, pe care doreste sa-l transforme in cladire de birouri.
 
Si oamenii PSD
 
Mihai Rotaru (locul 2 in al doilea tabel. Foto: micapi.ro), si el nominalizat prin topurile milionarilor din Romania, a inceput cu afaceri din domeniul confectiilor, insa a esuat lamentabil si s-a ales doar cu o amenda penala.
 
A revenit in forta, pe piata imobiliara, in 2008, cand incepe sa figureze si ca important finantator al PSD.
 
In 2009, el a oferit cea mai mare sponsorizare pentru social-democrati, 214.500 lei. In 2012, este pe locul doi in topul finantatorilor PSD, cu 140.000 de lei, la mica diferenta de locul I -  Valentin Gigel Calcan (141.000 de lei).
 
Recent, a intrat in afaceri cu parcuri fotovoltaice.
 
Unul dintre principalii actionari ai SIF2, Mihai Rotaru este cel care a condus coalitia pentru sprijinirea candidaturii lui Andrei Hrebenciuc pentru Consiliul de Administratie al SIF Moldova, pozitie pe care tanarul aflat acum in arest preventiv a castigat-o in primavara acestui an.
 
Nisiparu Irina Alexandrina (locul 5 in al doilea tabel) este sotia lui Rotaru, iar la vremea despagubirii uriase primite de la ANRP avea 23 de ani si era actionar intr-o firma cu profit de 2.000 de lei. 
 
Locul 1 in top
 
Al doilea apropiat PSD, prin legaturile cu diferiti membri impotanti ai partidului, este Horia Schiopu Simu, care detine, împreună cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singurul producator de cupru din tara. Aici a fost administrator si Ionut Costea, cumnatului lui Mircea Geoana, potrivit dezvaluirilor Romania libera.  
 
Mai detine afaceri in domeniul cu ape minerale (Lipomin Lipova, Carpatina si Herculane Water din Baile Herculane).
 
Evz vorbea si de legaturile cu familia lui Catalin Voicu, CCCF Drumuri si Poduri Timisoara (a lui Sinu Schiopu) a obtinut impreuna cu Gecor SRL, in 2013, un contract pentru intretinerea pe timp de iarna a unor loturi din autostrada Sibiu – Soimus. "Geocor SRL din Călugăreni, Giurgiu, a aparţinut în 2004 mamei fostului senator PSD Cătălin Voicu, Gherghina. Pe atunci avea 67 de ani. Peste trei ani, mama fostului senator s-a retras din firmă şi a vândut acţiunile soţilor Gheorghe şi Ioana Cuşa, finii lui Cătălin Voicu“, potrivit Evz.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22