Ma doare Ucraina...

Vladimir Tismaneanu 21.02.2014

De același autor

Me duele España, acestea au fost cuvintele marelui scriitor si filosof Miguel de Unamuno in clipa cand Spania traia momentele tragice ale Razboiului Civil. In clipa de fata, cred ca toti cei care iubesc libertatea si democratia, toti cei care cred ca drepturile omului sunt universale si non-negociabile, trebuie sa spuna: Ma doare Ucraina. Este un imperativ nascut din convingerea ca suntem cu totii responsabili pentru soarta unei comunitati amenintata de un imperialism insolent si de actiunile criminale ale unui regim corupt, inept, gata sa utilizeze omorul in masa pentru a-si salva privilegiile.

Cine isi inchipuie ca miza bataliei pentru libertate din Ucraina nu-l priveste se inseala amarnic. Cand este vatamata libertatea ucrainienilor, este schilodita si libertatea noastra. Sangele martirilor din Kiev este un avertisment ca ar putea curge sange si in alte locuri, ca tiranii nu se dau in laturi de la nicio faradelege pentru a-si mentine puterea. Tacerea clasei politice din Romania, tocmai in acest an, cand se vor comemora 25 de ani de la Revolutia din decembrie, mi se pare asurzitoare. Apelul GDS pare sa fi trecut neobservat.

EuroMaidanul din Kiev este un loc al luptei civice impotriva unui regim care a devenit ilegitim. Referintele obsesive ale unor propagandisti (constienti sau nu) ai intereselor lui Putin la extremism, fascism etc trebuie dezvaluite drept ceea ce sunt: justificari lipsite de orice urma de rusine ale masacrului. Nu spun ca nu exista si grupari cu propensiuni extremiste, dar nu ele definesc agenda politica si civica a EuroMaidanului. Opozitia democratica a semnat acordul propus (ori impus?) de Uniunea Europeana. Vom vedea daca Viktor Ianukovici il va respecta. Personal, am fost socat sa citesc informatiile despre cuvintele adresate de Radek Sikorski, ministrul de externe al Poloniei, unuia dintre liderii opozitiei. As vrea sa stiu cat de dure au fost cuvintele sale la adresa crimelor lui Ianukovici ai ale mafiei sale.

http://www.revista22.ro/apel-de-solidaritate-cu-ucraina-38294.html

http://www.hotnews.ro/stiri-international-16657577-video-ministrul-polonez-externe-catre-unul-dintre-liderii-opozitiei-din-kiev-daca-nu-sustineti-acordul-veti-toti-morti.htm

http://inliniedreapta.net/sa-fim-alaturi-de-ucraina-vine-istoria-peste-noi/?ref_newsfeed_story_type=regular

Articol publicat si pe site-ul: contributors.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22