Liviu Munteanu, cel caruia cumnatul lui Ponta i-a transferat in acte firma Grossmann, si-a recunoscut faptele si a inceput sa TOARNE. Va fi cercetat in libertate

Fara Autor | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Foto: Iulian Herțanu, reținut de DNA și urmează să fie dus la mandat

 

UPDATELiviu Munteanu a recunoscut faptele și a început să spună tot ceea ce știe, scrie Mediafax. Pentru că a acceptat să colaboreze cu organele de anchetă, el va fi cercetat în stare de libertate pentru acuzațiile de schimbare nelegală a destinației fondurilor europene şi de evaziune fiscală. 

Liviu Munteanu este ultima persoană ce ar fi fost racolată de grupul infracțional, potrivit procurorilor.

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, s-a retras oficial din firma Grossmann Engineering Group SRL în 2014, introducându-l în locul său pe Liviu Munteanu, un ieșean aflat în strânse legătură cu interlopi din nord-estul țării, scrie Ziarul de Iași.

Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, Herțanu s-a retras din Grossmann Engineering Group, firma implicată în scandalul care a explodat marți și a dus la punerea sub urmărire penală a doi deputați – Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Retragerea a fost una de formă, precizează DNA, care spune despre cumnatul premierului că a avut calitatea de administrator de drept din 2011 și până anul trecut, și de administrator “de fapt”, după 25 aprilie 2014.

Cine este paravanul lui Herțanu

Cel care a preluat formal locul lui Herțanu este Liviu Munteanu (57 de ani), despre care Ziarul de Iași amintește mai multe legături cu mafia locală.

Revoluționar cu acte în regulă, Munteanu (Foto: Ziarul de Iasi)era suficient de apropiat de interlopii ieșeni pentru a participa la petrecerile lor. La începutul anilor 2000, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Iași, Munteanu chefuia cu membrii clanului Corduneanu, sau alături de Ion Clămparu și familia lui Cosmos Tănase. A participat, în 2003, la nunta capului cel mare al Cordunenilor.

În 2006, cămătarul Tiberiu Cristodorescu este interceptat povestind la telefon că a primit de la Liviu Munteanu “o informație conform căreia cămătarul ar fi fost influenţat de un procuror de la Crimă Organizată în cadrul unei declaraţii.”

Cunoscut presei locale este și Liviu Munteanu junior, care a împușcat mai multe persoane, în 2006, într-o discotecă.Liviu Munteanu jr. a tras cu gloanțe de cauciu asupra unor tineri dintr-o discotecă, rănind doi dintre ei. Se întâmpla în 2006, când avea 25 de ani. La 21 de ani fusese prins cu droguri de polițiștii de la Crimă Organizată, mai spun cei de la Ziarul de Iași. Juniorul nu a pățit niciodată nimic, toate cazurile fiind mușamalizate.

Ajutor între ieșeni

Iulian Herțanu este născut în Iași, dar nu se știe dacă îl cunoaște pe Munteanu din copilărie sau de după ce s-a mutat la București, în casa mamei premierului, și a început să deruleze afaceri cu administrațiile din estul și sudul țării.

Cert este că, în aprilie 2014, Liviu Munteanu a preluat de la cumnatul premierului o afacere cu nenumărate probleme și datorii. Când Munteanu a devenit proprietarul pachetului de 60% din acțiunile de la Grossmann Engineering Group, lucrarea pentru extinderea rețelei de canalizare de la Comarnic (contract aflat în centrul dosarului DNA în care a fost reținut cumnatul lui Ponta) trebuia să fie încheiată. Situația din teren arată că nici măcar acum nu s-a ajuns măcar la 70% din lucrările contractate în 2012, iar DNA spune că afacere a produs un prejudiciu total de peste 10 milioane de lei, prin deturnare de fonduri și evaziune fiscală.

În acest dosar, cumnatul premeirului a fost reținut și urmează să fie dus la instanță pentru mandat de arestare preventivă. El este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, de schimbare a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Mircea Cosma (președinte CJ Prahova) și Vlad Cosma (deputat PSD) au fost puși marți sub urmărire penală și control judiciar pe 60 de zile. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Cosma Mircea trebuie să respecte obligația de a nu exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, precizează DNA.

De asemenea, este urmărit penal și reținut fostul consilier judeţean Mihai Coman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22