Liviu Dragnea: Guvernul va mari salariile primarilor de la 1 ianuarie

F.m. | 06.09.2013

Pe aceeași temă

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a transmis, joi, reprezentantilor Asociatiei primarilor ca premierul Victor Ponta a fost de acord cu majorarea salariilor primarilor, el aratand ca acestea vor fi majorate de la 1 ianuarie 2014, transmite Mediafax.
 

 

"Premierul a fost de acord cu cateva principii importante: in primul rand sa acordam si primarilor aceleasi drepturi pe care le au functionarii din primarii. Orice drepturi salariale le au functionarii din primarii le vor avea si primarii. Premierul mi-a cerut si lucram impreuna cu Ministerul Muncii la o legislatie prin care intr-o institutie cel mai mare salariu sa-l aiba seful institutiei", le-a spus Dragnea primarilor, la discutie participand si premierul Ponta.

Dragnea a spus ca Ponta a fost de acord cu majorarea salariilor primarilor, avand in vedere ca responsabilitatea acestora nu este corelata cu nivelul de salarizare.

"I-am solicitat premierului si a fost de acord sa marim salariille primarilor pentru ca exista o responsabilitate uriasa la primari si nu este corelata cu nivelul de salarizare. Ideea proasta de acum multi ani, cand s-au gandit salariile primarilor si s-a spus sa nu mai aiba nici alte drepturi este o idee foarte proasta, care incurajeaza coruptia. Premierul a hotarat ca vom rupe aceasta cutuma gresita si incepand cu 1 ianuarie veti avea", a adaugat Dragnea.
 

 

  • Ponta, primarilor: Vreti in comisii de retrocedare? Va pun, sa nu imi iau doar eu injuraturi

La randul sau, premierul Victor Ponta le-a transmis, joi, reprezentantilor Asociatiei Primarilor ca le va rezolva cererea de a face parte din comisiile de inventariere, prevazute de Legea retrocedarilor, el aratand ca le face un rau, dar ca responsabilitatea va fi impartita si nu-si va lua doar el injuraturile.

"Sunt cereri ale dumneavoastra pe care le rezolvam imediat. Ati zis sa fiti in comisii la Legea cu restituirile, sa fiti presedintii comisiilor. E logic. Mie mi-e ca va fac un rau ca va pun presedinti la comisiile alea, dar daca vreti, vi-l fac. Ca e un necaz cu alea. S-au retrocedat si stiti foarte bine, avem hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care vi s-a dat tot satul sau toata comuna si nu aveti cum sa va opuneti cum nu am nici eu cum sa ma opun. Deci intr-un fel am luat-o pe noi", le-a spus Ponta primarilor.

El a precizat ca la proxima sedinta de Guvern, miercuri, va fi data o Ordonanta in acest sens.

"Aveti dreptate. Vreau sa va spun sincer: miercuri, daca putem sa dam Ordonanta sa va punem sefi de comisii, va punem, ca e foarte bine. Vreau sa impartim responsabilitatea, sa nu imi iau doar eu injuraturi", a spus Ponta.


 

  • Victor Ponta si Liviu Dragnea s-au intalnit cu primarii de comune

Blocarea posturilor din administratie si lipsa fondurilor au fost principalele probleme aduse in discutie de reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania la intalnirea de joi cu premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, scrie Agerpres. "Niciodata asociatia nu a actionat politic. (...) Avem o asteptare mare la rezolvarea unor probleme. Mi-as dori in urmatoarele zile sa incheiem un protocol care sa fie materializat printr-un memorandum in care sa se stabileasca responsabilitati de o parte si de alta, termene, ca altfel asteptarile noastre sunt fara rezultat", a spus presedintele Asociatiei Comunelor, Emil Draghici, care a afirmat ca vrea sa duca mesajul "corect si real" al Guvernului catre locuitorii comunelor.

Premierul Victor Ponta a aratat ca Guvernul este deschis catre problemele tuturor primarilor: "Nu sunt de acord nici cu cei care au zis sa va desfiintam jumatate, a zis cineva ca sunteti prea multi si ca de aceea trebuie sa desfiintam comunele. (...) Eu am facut si fac toate eforturile sa reusim sa va finantam, ca din impozite locale nu puteti multi sa functionati, stiti foarte bine. Sunt cereri ale dumneavoastra pe care le rezolvam imediat. Ati zis sa fiti in comisiile de inventariere, (...) am facut ordonanta 28 tot pentru binele dumneavoastra ca sa fie toate programele intr-un singur loc, am deblocat posturile din administratie, am desfiintat ce era blocat si acum sunteti unu la unu. Ideea e ca dumneavoastra reprezentanti baza acestei tari si ce putem face, facem. Vreau sa va scot din faliment, sa nu va desfiintez si sa va faceti treaba fata de cetateni", a spus Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea a sustinut ca protestul primarilor a fost nejustificat si a spus ca problemele lor sunt reale, admitand ca ar fi putut exista o lipsa de comunicare. "Cu deblocarea posturilor, nu va suparati, este vorba despre un aviz si asteptam de la dumneavoastra o solicitare si primiti permisiunea sa ocupati toate posturile, sa completati postul. Pentru unu la unu nu trebuie sa cereti aprobare de la nimeni", a explicat Dragnea.

Vicepremierul a afirmat ca nu intelege supararea edililor in privinta propunerii ca oamenii sa poata achita impozitul agricol la primarie. "Nu face primarul un serviciu pentru Guvern, primaria ca institutie face un serviciu pentru cetateni si se creeaza posibilitatea cetateanului sa vina la primarie, nu stiu daca cetatenii ar fi multumiti sa mearga la resedinta de judet. In ceea ce priveste insolventa, in realitate legea a fost data in sprijinul dumneavoastra, al primariilor si consiliilor judetene, e vorba de protectia acestora in fata creditorilor. Procedura e inspirata din SUA si e exemplu de buna practica", a declarat Liviu Dragnea.

 

Legat de starea de incompatibilitate a primarilor, Liviu Dragnea a aratat ca acest subiect va mai fi discutat.

"Am discutat cu premierul, se lucreaza la o eventuala modificare a legii ANI (...) fara a limita atributiile ANI, dar nici nu putem sta indiferenti cand noi discutam de fapt intre conflict intre public si public. Putem vorbi de conflict de interese intre o persoana publica si o societate privata, dar cand te duci sa reprezinti interesele comunitatii care te-a ales este foarte greu de explicat. Este o problema..nu am o situatie, dar daca e vorba de sute de primari in aceasta situatie, este vorba de un fenomen, nu de un caz izolat', a spus ministrul Dragnea.

Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, a spus in acest context ca nu este vorba despre o modificare a legii ANI, ci de corectarea unui act normativ din 2003.
 

  • UPDATE Liviu Dragnea, dupa intalnirea cu primarii comunelor: Vom semna un acord, principalele solicitari sunt firesti

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, a declarat joi ca va semna cu Asociatia Comunelor din Romania (AcoR) un acord prin care sa fie stabilite principalele acte normative la care se va lucra impreuna in viitor.

"A fost o intalnire extrem de importanta (...) am stabilit un lucru important, vom adopta impreuna, ministerul si asociatia, un acord prin care sa stabilim care sunt principalele acte normative la care vom lucra impreuna. In acel acord vom stabili ca in fiecare luna sa fie un raport de progres. Am stabilit ca acest acord sa fie substanta unui acord de parteneriat, in comune traiesc peste 9 milioane de oameni, sunt comunitatile care se confrunta cu cele mai mari probleme din Romania si sursele financiare nu sunt suficiente, au fost diminuate (...) Punctele din solicitarea asociatiei au fost abordate si s-a decis ca pana saptamana viitoare asociatia sa vina chiar cu articolele de lege si cea mai mare parte a solicitarilor au fost acceptate pentru ca sunt solicitari firesti", a spus Dragnea, la finalul intalnirii cu primarii de comune.

El a felicitat AcoR pentru modul responsabil cu care trateaza problemele si a adaugat ca s-a stabilit sa se lucreze la alte doua acte normative importante, codul finantelor publice locale si codul administrativ.

"Codul administrativ trebuie sa fie un document care sa cuprinda toate prevederile legislative ce fac referire la administratia publica locala, pentru ca primarii sunt nevoiti sa rasfoiasca nenumarate legi. Exista riscul ca oamenii sa greseasca si sa nu coreleze sapte legi. In ceea ce priveste finantele, este obligatoriu pentru ca este baza stabilitatii finantarii comunitatilor locale", a mai spus ministrul, precizand ca pachetul privind descentralizarea va fi pus la dispozitia AcoR si se va lucra impreuna la acest document.

Presedintele Asociatiei comunelor, Emil Draghici, a multumit pentru deschiderea aratata de premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea si a aratat ca intalnirea este o premiera, iar acordul de parteneriat se va finaliza saptamana viitoare.

Sursa: hotnews.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22