Liviu Dragnea asigura linistea lui Victor Ponta in campania pentru prezidentiale: PSD semneaza un protocol cu asociatiile de revolutionari

T.d. | 07.11.2014

Pe aceeași temă

Partidul Social Democrat isi asigura linistea in campania prezidentiala, dupa ce a semnat un protocol cu asociatiile de revolutionari in care promite reluarea platii indemnizatiilor. Documentul, semnat de vicepremierul Liviu Dragnea si Darius Valcov, ministru al Bugetului, face referire la “incontestabilii ” si are scopul, spun revolutionarii, de a-i reduce la tacere pana dupa alegeri, potrivit Romania Libera.

Pe 6 octombrie 2014, la începutul campaniei prezidențiale pentru primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui Romaniei, se semna, la București, un protocol între Partidul Social Democrat și nouă asociații de revoluționari.

Obiectul prezentului protocol îl reprezintă susținerea acordată de către Partidul Social Democrat la nivel parlamentar și guvernamental pentru alocarea fondurilor necesare la bugetul de stat în vederea reluării plăților privind indemnizațiile reparatorii pentru incontestabilii „Luptători pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989“, precizează documentul.

Protocolul este semnat din partea PSD de vicepremierul Liviu Dragnea, în calitate de președinte executiv, și de Darius-Bogdan Vâlcov, membru în Comitetul Național Executiv. Primul este vicepremier în Guvernul Ponta, în timp ce al doilea este ministru al Bugetului.

Semnarea acestui document în timpul campaniei electorale nu este o coincidență, spun reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari prezenți la semnarea protocolului. În ultimii ani, revoluționarii au organizat mai multe proteste în fața Guvernului, cerând reluarea plății despăgubirilor morale.

In 2010, Guvernul Boc a taiat indemnizatiile pentru aproximativ 13.000 de revolutionari, lasandu-i pe lista celor platiti doar pe cei raniti, retinuti si urmasi ai mortilor. In anii ce au urmat, Guvernul Ponta a prelungit aceasta decizie a lui Emil Boc, prin ordonante de urgenta.
 

“Mincinosii nu se pot schimba peste noapte”

Si, daca in toti acesti ani cu proteste, manifestari si negocieri PSD si Guvernul Victor Ponta nu au acordat mare atentie revolutionarilor, situatia s-a schimbat brusc in 6 octombrie 2014, in plina campanie electorala.

Am făcut proteste tot timpul, urmate de întâlniri și negocieri, dar o promisiune scrisă, de genul celei de pe 6 octombrie, nu a fost“, spune Petru Boca, președinte de onoare al Asociației Victoria Revoluției din Decembrie 1989. Boca, 71 de ani, a fost rănit la Revoluție și se află pe lista celor care primesc 2.200 lei lunar cu titlu de indemnizație reparatorie.

Revoluționarul spune că acest protocol ar trebui citit doar ca o promisiune specifică unei campanii electorale.

Mincinoșii nu se pot schimba peste noapte. Așa și acum, Guvernul minte! Mesajul e «stați cuminți, nu ieșiti în stradă». Vor să ne țină în frâu până după alegeri“, spune Boca despre documentul in cauza.

Președintele Consiliului Național al Luptătorilor din Decembrie 1989 „Alianța Poporului București“, Marian Mușa, nu stă pe gânduri înainte să răspundă la întrebarea despre câtă încredere are în actul încheiat cu reprezentanții PSD.

Zero! Promit marea cu sarea pentru că vor liniște,“ spune Mușa. Mesajul protocolului a fost „Mă, nu faceți gălăgie, că noi vă susținem“, spune revoluționarul.

Nu a fost practic o promisiune ca noi să-i susținem pe ei în campanie. Dar, pe undeva, se cam dă de înțeles. Au vrut să ne țină pe loc, să nu facem manifestări decât după alegeri. Vor să ne țină în casă. Este posibil ca săptămâna ce vine să mai facem niște proteste, să-i bucurăm puțin până la alegeri. Ne-am săturat de minciuni“, spune Mușa, semnatar al protocolului cu PSD.

Vicepremierul Liviu Dragnea și ministrul Bugetului, Darius-Bogdan Vâlcov, nu au putut fi contactați de presa pentru un punct de vedere. Astfel, ei nu au răspuns la întrebări cu privire la suma necesară acoperirii indemnizațiilor pentru cei în jur de 17.000 de revoluționari și despre proveniența acestei sume.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22