Liviu Dragnea a anuntat debutul procesului de REGIONALIZARE: Nu se va desfiinta niciun judet, nu se vor schimba buletine sau actele masinii

Fara Autor | 20.02.2013

Pe aceeași temă

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, debutul procesului de regionalizare/descentralizare, unul dintre cele mai mari proiecte ale Romaniei dupa 1989, relateaza HotNews.ro.

Potrivit acestuia, costurile acestui proces vor fi zero si se va realiza totodata o economie in privinta cheltuielilor de personal si cu serviciile publice. Toti pasii acestui proces vor fi trimisi Comisiei Europene, a subliniat Dragnea.

 

Cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces este format din doua mari "corpuri" - un Consiliu consultativ pentru regionalizare si un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltarii Regionale. Niciun judet nu se desfiinteaza in urma regionalizarii, iar cetatenii nu vor trebui sa-si schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale masinii, a declarat Dragnea.

"De astazi incepe oficial unul dintre cele mai mari proiecte nationale ale Romaniei de la Revolutie incoace, poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte de consens national, un adevarat proiect de tara. Cred ca, dupa multi ani de conflicte politice, sociale, putem spera ca acest proiect poate fi unul dintre proiectele care sa aduca la aceeasi masa toti romanii. Putem avea taria sa fim intai romani si abia dupa aceea sa fim pesedisti, penelisti, conservatori, pedelisti, pedelisti, populari, udemeristi si asa mai departe", a subliniat Liviu Dragnea.

El a precizat ca la realizarea acestui proiect national sunt chemati sa participe toti factorii politici interesati, partidele politice, sindicatele, ONG-urile si nu in ultimul rand oameni de inalta expertiza, profesori, doctori, academicieni, specialisti in ceea ce priveste descentralizarea si regionalizarea, "oameni care intr-adevar au avut aceste preocupari de-a lungul anilor si care vor sa participe la finalizarea acestui proces".

"Regionalizarea, asa cum o incepem astazi, nu este neaparat un proiect politic, este un proiect national, este un proiect al Romaniei, este un proiect care va fi rezultat al unui proces realizat de o echipa de elita a societatii romanesti", a subliniat Liviu Dragnea.


Potrivit ministrului Dragnea, Consiliul consultativ pentru regionalizare este un organism cu rol strategic, va avea scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ teritoriale, care va functiona pe trei paliere de expertiza - un grup de lucru academic care va cuprinde 10 personalitati din mediul universitar si academic, oameni de inalta expertiza, profesori-doctori in sociologie, urbanism, amenajarea teritoriului si alte domenii care vor asigura expertiza necesara pentru conturarea profilului viitoarelor regiuni.

Un al doilea palier va fi un grup de lucru format din parlamentari si alesi locali - reprezentati din partea fiecarui partid politic parlamentar, reprezentanti din comisiile de specialitate din Parlament, reprezentanti din toate structurile asociative ale autoritatilor locale care au rol de consultare si formulare de propuneri aplicate privind descentralizarea. Al treilea palier va consta intr-un grup de lucru al societatii civile alcatuit din reprezentanti ai principalelor patronate, sindicate si ONG-uri cu rol, de asigura expertiza din domeniul de activitate al fiecaruia si de a propune solutii pentru a preintampina riscurile de dezvoltare neechilibrata a regiunilor si a asigura cadrul de consultare cat mai larga pentru fundamentarea si definitivarea solutiilor propuse.

"Acest Consiliu consultativ, organizat pe trei paliere, isi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate si studii de impact si altor date privind problematica Romaniei la nivel european. De asemenea, vom avea consultanta si expertiza din partea unui specialist al Comisiei Europene de la Strasbourg", a mentionat ministrul Dezvoltarii Regionale.

Sursa: HotNews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22