LIVE TEXT MINISTRII propusi, audiati in COMISIILE PARLAMENTARE. Mihai TUDOSE, aviz POZITIV pentru ministerul ECONOMIEI

P.c. | 15.12.2014

Pe aceeași temă

Audierile noilor ministri propusi in comisiile parlamentare au inceput astazi la ora 12:00, conform unei decizii a Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului. La ora 18:00 va avea loc sedinta comuna pentru votarea noului Guvern restructurat, relateaza Hotnews.

 

UPDATE: Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici intre membrii comisiilor de specialitate, potrivit Ziare.com.

Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".

Daca Opozitia sustine ca Anghel nu a intrunit voturile necesare pentru avizul pozitiv conform procedurilor in vigoare, ministrul propus a sustinut la iesire ca a primit unda verde.

Anghel a primit 12 voturi "pentru", 8 "impotriva", in timp ce alti 4 parlamentari s-au abtinut. Chiar daca voturile in favoarea lui Anghel sunt majoritare, ele nu intrunesc 50% + 1.

Sorin Cimpeanu (PC) a fost avizat pozitiv, cu 22 de voturi "pentru" si 9 "impotriva", pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Ministrul propus la Economie, Mihai Tudose, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. In cadrul audierilor, Mihai Tudose a afirmat ca una dintre prioritatile sale din perioada mandatului sau este restructutarea industriei de aparare. De asemenea, a spus ca vrea sa realizeze o harta a resurselor umane. In ceea ce priveste relatia cu Parlamentul, Tudose a afirmat ca este de acord sa participe la intalniri periodice cu membrii comisiilor de specialitate.

 

Darius Valcov, propus la Ministerul Finantelor, la audierile din comisiile parlamentare: Cred in relaxare fiscala. Tintim reducerea TVA global

 

"Nivelul accizelor trebuie discutat pentru fiecare produs in parte. ​Trebuie sa avem o politica fiscal-bugetara si nu una bugetar-fiscala ", a declarat luni Darius Valcov, propus pentru sefia Ministerului Finantelor, la audierile din comisiile de specialitate din Parlament.  El a mai spus ca se va incerca extinderea programului Prima Casa si Prima Masina. 
 

Principalele declaratii ale lui Darius Valcov:

 

Trebuie sa avem o politica fiscal-bugetara si nu una bugetar-fiscala. Dorim sa incepem dezbaterea asupra Codului Fiscal si a celui de procedura fiscala pe care sa le rescriem impreuna. Daca vom avea excedent, vom constitui din el un buffer pe care sa il directionam spre masuri de relaxare fiscala

 

Cred foarte mult in masurile de relaxare fiscala si ca prin relaxare putem aduce bani mai multi la buget. Trebuie incluse reguli privind modalitatea de taxare in privinta resurselor naturale. Vom veni cu o lege pana la inceputul sesiunii viitoare pe care speram sa o putem dezbate.

 

Nivelul accizelor trebuie discutat pentru fiecare produs in parte. O deviza aplicata de mine va fi toleranta zero pentru evaziune fiscala.

 

Dorim sa infiintam o banca de dezvoltare. O s-o facem mai degraba prin Eximbank decat prin CEC pentru ca ne-ar fi mai usor. Vom largi programul Prima Casa si Prima Masina, fara sa fie in mod necesar nevoie sa fie prima casa si respectiv prima masina. Tintim reducerea TVA global. Daca vom strange doua miliarde excedent bugetar, ne vom permite sa reducem TVA cu 2%. Daca vom strange 3 miliarde, vom reduce cu 3%

 

La 15 octombrie 2015 Legea Bugetului va intra in Parlament fie cu bugetul anual, fie cu bugetele anuale. Vom infiinta normative de cost pentru bunuri si servicii. In Italia prin asemenea masuri, Italia a adus 1,5 miliarde de lei suplimentar la buget

Intrebari ale membrilor comisiilor:

Andreea Paul: Care este principala autocritica a Dvs si principalul atribut pentru care va auto-felicitati? Dvs ghidonati bugetul tarii. Daca PIB isi incetineste ritmul de crestere din 2013 pana in prezent si continua sa incetineasca, cum se vor crea locuri de munca si cum veti recupera decalajele fata de Vest? Daca la PIB incetinim, la evaziunea fiscala batem pasul pe loc.  Cum croim o colecatre si mai mica la PIB? . Cand vom avea TVA redus? Cand vom avea un Cod Fiscal integral rescris?

 

Ministrii propusi, audiati in comisiile parlamentare

 

"Astazi incep audierile din comisii a noilor ministri, iar la ora 18.00 are loc plenul reunite cu prezentarea Guvernului", a anuntat secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici, potrivit Mediafax. Mircovici a precizat ca luni de la ora 16.00 pana la 18.00 are loc si sedinta Camerei Deputatilor.

 

Comitetul Executiv National al PSD a votat, duminica, cu unanimitate de voturi, structura si componenta Guvernului Ponta 4, fara Liviu Dragnea vicepremier, printre ministrii noi ai PSD numarandu-se Ionut Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel si Liviu Pop, transmite Mediafax.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, aceasta functie urmand a fi detinuta de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmand sa detina doar portofoliul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

 

Lista noilor ministri prezentata de Ponta:

Darius Valcov - portfoliul Finantelor, comasat cu cel al Bugetului

Gratiela Gavrilescu (PLR) - Ministerul Mediului

Andrei Gerea (PLR) - portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor

Mihai Tudose (PSD) - portofoliul Economiei

Sorin Campeanu (PC) - Educatie

Sorin Grindeanu (PSD) - Comunicatii

Ionut Vulpescu (PSD) - ministerul Culturii

Adrian Anghel (senator PSD) - ministerul Romanilor de Pretutindeni

Liviu Pop (senator PSD) - ministerul pentru Dialog Social

 

SORIN CAMPEANU- propus la Educatie

Sorin Campeanu este rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu si care sub conducerea lui Cimpeanu a salutat ordonanta de urgenta din vara prin care au fost aduse 97 de schimbari la Legea Educatiei. 

Incepand din anul 2012 este secretar general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), institutie reorganizata printr-un ordin al fostului ministru al Educatiei, Liviu Pop, dupa ce aceasta, in vechea componenta, decisese ca Victor Ponta si-a plagiat lucrarea de doctorat.

Ulterior acestui moment, Liviu Pop a marit numarul membrilor CNATDCU de la 21 la 44.Sorin Campeanu s-a numarat printre noii membri si a devenit secretar general al institutiei.

Rectorul Sorin Mihai Campeanu l-a sustinut public pe Victor Ponta in campania pentru alegerile prezidentiale, dupa cum o arata imaginile de pe site-ul lui Ponta.

 

Andrei Gerea- propunere pentru ministerul Energiei si IMM(sursa HotNews.ro)

Andrei Gerea (46 ani), propunerea PLR pentru functia de ministru al energiei si IMM-urilor, este deputat de Arges aflat la al treilea mandat consecutiv. Este un apropiat al lui Daniel Chitoiu si a facut parte din grupul liberalilor care au parasit in vara PNL pentru a trece la partidul (PLR) pe care tot incearca sa-l infiinteze Calin Popescu Tariceanu. Gerea a mai fost ministru intr-unul din guvernele Ponta, in perioada octombrie 2013-februarie 2014. Gerea nu a reusit sa se remarce un vreun fel in cele patru luni cat a fost ministru al economiei. De altfel, si-a prezentat demisia din functia de ministru, dupa ce PNL a propus sa fie inlocuit cu senatorul liberal Teodor Atanasiu. Inlocuirea nu a mai avut loc deoarece PNL a iesit de la guvernare.

In februarie cand si-a dat demisia pentru a lasa locul lui Teodor Atanasiu, Gerea spunea ca motivul schimbarii nu tine de activitatea sa profesionala, fiind o decizie pur politica. "Nu mi s-a reprosat nimic, pur si simplu schimbarea vine din dorinta ca pe langa noii ministrii sa fie dat un suflu nou. S-a dorit o echipa noua, compatibila intre personalitatile care o compun", a spus Andrei Gerea in luna frebruarie, in cadrul unei conferinte de presa.

Gerea este unul dintre sustinatorii proiectului Rosia Montana.

Gerea este economist cu studiile absolvite la ASE in 1997, la 29 de ani, inainte lucrand ca electronist. In perioada 1997-2000, a lucrat ca manager relatii cu clientii in bacile Eximbank, Emporiki Bank si Alpha Bank. Punctul maxim al carierei sale in mediul privat a fost postul de director al sucursalei Pitesti a Bancii Tiriac (2002 - 2004).

Potrivit ultimei declaratii de avere de pe site-ul Camerei Deputatilor, Gerea nu detine nici un teren in schimb are un apartament de 101 mp in Pitesti si o casa de locuit de 220 mp in Stefanesti, Arges.

De asemenea, declaratia de avere arata credite insumate de peste 170.000 de euro, in timp ce veniturile lunare ale familiei in ultimul an se cifreaza la circa 7.700 de lei (circa 1.700 euro lunar).

Andrei Gerea este a membru inca din 1990, pana in iunie 2014 cand si-a dat demisia pentru a pleca sa-l sustina pe Tariceanu. A fost si vicepresedinte al Organizatiei PNL Arges pana in momentul demisiei. Gerea este aflat la treilea mandat consecutiv ca deputat.

Potrivit propriului CV de pe site-ul Camerei Deputatilor, Andrei Gerea a mai detinut functia de consilier local al Sectorului 1, si a fost membru al Consiliului de Dezvoltare Regionala Bucuresti - Ilfov si membru al Consiliului de Administratie al Societatii Nationale Posta Romana.

Andrei Gerea a fost propus ministru in locul lui Razvan Nicolescu, care a fost pana acum ministru delegat pentru energie si Florin Jianu, care a fost ministru delegat pentru IMM-uri. In conditiile in care PLR nu a reusit sa obtina si Ministerul Economiei, s-a ajuns, in urma negocierilor, la solutia unirii celor doua portofolii, energia si IMM-urilor, care sa fie conduse de Gerea. Ministerul Economiei va fi condus de Mihai Tudose, membru PSD.

 

Mihai Tudose- propunere pentru ministerul Economiei (sursa HotNews.ro)

Deputatul PSD Mihai Tudose (47 ani) a fost propus ministru al economiei in cabinetul Ponta IV. Acesta a fost ales vineri, intr-o conferinta extraordinara, si presedinte PSD Braila, in locul lui Gheorghe Bunea Stancu, judecat sub control judiciar pentru acte de coruptie. Este deputat din 2000. In 2007 a obtinut titlul de doctor la Academia Nationala de Informatii.

Intrebat ce calitati il recomanda pe Mihai Tudose pentru a conduce PSD Braila, Liviu Dragnea a spus: "Mihai este un om care, din punct de vedere politic, are foarte multa experienta. Este un om apreciat de colegi. Mihai nu si-a depus candidatura pentru ca a visat noaptea, ci pentru ca organizatia in sine, colegii de la nivelul conducerii judetene si colegii din teritoriu i-au propus sa candideze, pentru ca este un om perceput ca un om politic care munceste pentru oameni, nu numai pentru cei din partid. Este un om care munceste pentru comunitate, un om loial, un om care vrea sa faca lucruri nu numai pentru colegii dumnealui, ci pentru intreg judetul".

Noul presedinte al organizatiei, Mihai Tudose, a declarat ca unul dintre obiectivele sale este ca in PSD Braila "nimeni sa nu mai ia decizii de capul lui".

Mihai Tudose are studii si specializari in stiinte juridice, aparare si securitate. In 1994 a terminat facultatea de stiinte juridice si administrative. In 2006 a frecventat Colegiul Superior de Securitate Nationala, Serviciul Roman de Informatii si Colegiul National de Aparare, iar in 2007 obtinut titlul de doctor la Academia Nationala de Informatii.

In CV-ul sau, rubrica "activitate profesionala" este destul de saraca. In perioada 1992-1999 a fost sef birou senatorial, in perioada 1999-2000 a fost jurist la SC Farex SA Braia, iar din 2000 pana acum a fost doar deputat. Este membru de partid (social-democrat) din 1992. Din 1996 pana acum a fost vicepresedintele Organizatiei Judetene PSD Braila.

Potrivit declaratiei de avere, detine un apartament de 97 mp, dobandit in 1996, doua autoturisme Mercedes fabricate in 2008, respectiv 2009, si o colectie filatelica de 30.000 euro. In declaratia de avere a mai fost trecuta si o datorie de 15.000 euro catre o persoana fizica.

Intrebat daca va face si functiei de ministru in Guvernul Ponta 4, in conditiile in care e si deputat si presedinte al PSD Braila, functie recent obtinuta, el raspunzand: "Un metru noua's'opt, o suta de kile, cred ca fac", potrivit Mediafax.

"Nu e sport individual, e sport de echipa si intr-o parte si in alta", a adaugat Tudose.

 

Ministrii care ramin in guvern

Rovana Plumb – Muncă,

Mircea Duşa – Apărare,

Darius Vâlcov – Finanţe,

Orlando Teodorovici – Fonduri Europene ,

Bogdan Aurescu – Externe,

Ioan Rus – Transporturi,

Robert Cazanciuc – Justiţie,

Nicolae Bănicioiu – Sănătate

 Gabriela Szabo - Tineret şi Sport

 

Ministrii care au plecat din guvern

  • Ioana-Maria Petrescu - ministrul Finanţelor Publice
  • Aurelia Cristea - ministru delegat pentru Dialog Social
  • Csilla Hegedüs - vicepremier, ministrul Culturii
  • Constantin Niță - ministrul Economiei
  • Attila Korodi - ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice
  • Alexandru-Răzvan Cotovelea - ministrul pentru Societatea Informaţională
  • Remus Pricopie - ministrul Educației Naționale
  • Florin-Nicolae Jianu - ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism
  • Mihnea Cosmin Costoiu - ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică
  • Doina Adriana Pană - ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură
  • Răzvan Nicolescu - ministru delegat pentru Energie
  • Bogdan Stanoevici - ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni
  •  
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22