Liderii europeni au ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Angela Merkel: Drumul va fi lung si dificil. Juncker, presedintele CE: Nu va exista un Grexit

P.c. | 13.07.2015

Pe aceeași temă

In urma unor discutii care au durat mai mult de 15 ore, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, presedintele francez Francois Hollande, prim-ministrul grec Alexis Tsipras si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi ajuns la un compromis in privinta mentinerii Greciei in zona euro, conform unei surse citate de Hotnews. Acordul va fi prezentat celor 19 lideri ai zonei euro.

 

UPDATE: Alexis Tsipras, premierul grec, a afirmat ca este un acord "dificil" care garanteaza "stabilitatea financiara" si "relansarea" economiei grecesti. 

 

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat luni ca drumul va fi "lung" si "dificil" pentru Grecia. Acordul identificat luni contine "o larga paleta de reforme prin intermediul carora, cred, Grecia are sansa de a reveni pe drumul cresterii", a declarat cancelarul. Dar "drumul va fi lung si, daca luam in calcul negocierile din aceasta noapte, dificil".

 

 

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat luni că nu va exista un Grexit și că liderii europeni 'sunt mulțumiți de rezultatul negocierilor', informează Reuters.

 

 Presedintele francez Hollande saluta o "decizie istorica" a UE si "alegerea curajoasa" a lui Tsipras.
 

Charles Michel, premierul belgian, a anuntat ca liderii zonei euro au ajuns la un acord in ceea ce priveste Grecia. "Acord", a scris premierul belgian, pe contul sau de Twitter. Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot a scris si el, pe Twitter: "Se pare ca avem un acord".
 

Zona euro este "aproape de un acord", a anuntat si premierul luxemburghez.

 

Bursele europene deschid in crestere, dupa anuntul unui acord privind salvarea Greciei, scrie Reuters. Indicii DAX (Germania), CAC (Franta) si FTSE 100 (Marea Britanie) au crescut intre 0,6 si 1,4%.

 

CITITI SI: Agenda Bruxellesului pe tema Greciei: Reuniunea liderilor UE28 s-a anulat. Vor avea loc sedinta Eurogrup si summitul de urgenta al zonei euro

 

Cei patru lideri europeni discutasera in prealabil un proiect al ministrilor de Finante care au propus ca Grecia sa renunte la suveranitate, in schimbul unui pachet de ajutor financiar, estimat intre 82 si 86 de miliarde euro. Documentul evoca o iesire temporara a Greciei din Zona Euro, dar ipoteza pare pentru moment sa fi fost exclusa. Atena a considerat textul "foarte prost" si a cerut inceperea imediata a negocierilor avand in vedere "gravitatea" situatiei bancilor care mai au foarte putine lichiditati.

 

"Franta va face totul pentru a ajunge la un acord care sa permita Greciei sa ramana in zona euro", a declarat Hollande , in timp ce Merkel a afirmat ca "nu va exista un acord cu orice pret".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22