Liberali, scapati de Antonescu!

Evolutia din ultimii doi ani a lui Crin Atonescu ridica serioase semne de intrebare asupra a ceea ce a ajuns PNL. Liberalii sint reprezentanti de un personaj care nu...

Andreea Pora 15.02.2012

De același autor

Evolutia din ultimii doi ani a lui Crin Atonescu ridica serioase semne de intrebare asupra a ceea ce a ajuns PNL. Liberalii sint reprezentanti de un personaj care nu are nimic in comun cu istoria acestui partid (faimoasa sintagma "noi sintem urmasii bratienilor"), cu modul in care se face politica europeana, dar in primul rind cu bunul simt, inteligenta, ratiunea si dramul de reticenta care ar trebui sa caracterizeze un aspirant la cea mai inalta functie in stat. Antonescu face pur si simplu de rusine PNL si tiraste politica pe drumul vadimist, unul pe care chiar romanii l-au vrut inchis definitiv. Semnificativ, Antonescu si Vadim au fost singurii politicieni care au acceptat sa intre in emisiunea de la Antena 1 si sa comenteze mizeria cu Emil Boc nud. Daca liberalii, din obedienta, frica, ura fata de Basescu sau calcule meschine, nu realizeaza mocirla in care ii afunda zi de zi acest Antonescu, au o mare problema. Una care va deveni insurmontabila pe masura ce se apropie alegerile si la care, sint convinsa, vor primi un raspuns pe masura de la electorat.

 

Interventia lui Antonescu in scabroasa emisiune a lui Dan Capatos- populata mereu cu cele mai sinistre personaje ale lumii romanesti si in care vulgaritatea darima orice ziduri-, doar pentru a comenta nonsalant, chicotind de satisfactie si de razbunare prost mascata imagini cu Emil Boc dezbracat nu este surprinzatoare. E in logica nefericitei evolutii a lui Crin Antonescu. Este doar drumul fara de intoarcere pe care liderul PNL marsaluieste triumfator si inconstient de doi ani incoace.

Pretinde acum ca nu stia subiectul in momentul intrarii in emisiune. Asta n-are nicio importanta, asa cum nici ce a spus nu are vreo importanta, simplul fapt ca un prezidentiabil, insusi seful liberalilor, accepta sa participe la o astfel de emisiune este ingrijorator. Ce a facut insa in momentul in care a aflat subiectul? A atentionat realizatorii ca incalca reguli elementare ale deontologiei de presa, ale dreptului la viata privata? A ripostat cumva spunind ca nu este de “rangul” lui de intelectual, politician, liberal, om de bun simt, in fine, de cetatean sa comenteze astfel de subiecte? S-a aratat, citusi de putin, indignat? Nici vorba. De altfel, nici acum Antonescu, desi sustine ca era mai bine sa nu intervina in emisiune, nu regreta si nici nu se delimiteaza de o astfel de presa, de asemenea abordari politice. Nici n-ar avea cum, pentru ca Antonescu pur si simplu nu intelege fondul chestiunii. De aceea spun ca scandalul emisiunii nu este un simplu incident neplacut, ci reprezinta insasi esenta personajului Antonescu, asa cum ni se releva ea din 2009 incoace.

Exista vreo luare de pozitie, vreun discurs, conferinta de presa, talk-show in care Antonescu sa nu cada in grobianism, sa nu-si insulte interlocutorii absenti, adversarii politici si criticii? A coborit discursul politic pina in subsolurile cele mai rau mirositoare, a vadimizat pina la insuportabil mesajul liberal si, cel mai grav, tine captiv electoratul de stinga (cel liberal de mult nu se mai regaseste in prestatia antonesciana) intr-o interminabila mahala, constestare fara substanta si radicalism periculos. Il impiedica sa evolueze spre o politica a decentei si asumarii, constienta si receptiva la lumea europeana din care Romania se lupta a face parte. Antonescu este, pur si simplu, inadecvat. Iar daca ne gindim la aspiratia lui de viitor presedinte, este de-a dreptul periculos.

In principal e vorba de inconsistenta individului, de lipsa de convingeri si de neadaptarea la rolul pe care niste vremuri strimbe ar putea sa i-l rezerve. Mai e ceva, despre care apropiatii sai liberali, din pacate doar o camarila, “colegi” din PSD si prieteni de aiurea evita sa vorbeasca. Ceva care razbate insa din tavalugul aiuritor al interventiilor sale publice. Nestapinire, grimase, gestica, incapacitatea de a se concentra pe subiect. Altfel spus, probleme multe si de o cu totul alta natura.

Parasit de mai toti intelectualii care l-au sustinut in campania din 2009, Antonescu a ramas inconjurat de o ceata de persoane capabile de orice pentru a ajunge la putere. Care au acceptat fara cricnire aruncarea partidului in bratele unui turnator al Securitatii, devenit incet-incet stapinul PNL. Cu acordul acestor oameni, strategia partidului, mesajele, programele se fac la Grivco. Unica sansa a tovarasului Felix de a supravietui in marea politica si in marile afaceri este ca Antonescu sa ajunga presedinte.

In fapt, PNL s-a autodizolvat. Au ramas insa miile de liberali. Incotro se vor duce, nu stiu. Daca isi vor ridica vocea, iarasi mi-e greu sa spun. Cert este insa ca Antonescu si camarila au distrus PNL. Sau, in tot cazul, imaginea pe care acesta si-o crease in constiinta publica.

Dupa cum stau lucrurile la virful partidului, nu exista nici cea mai mica sansa ca Antonescu sa fie inlaturat. Singurii care ar putea pune lucrurile pe un alt drum sint cei de la PSD. Ponta si alti liderii PSD au spus cu subiect si predicat ca vor face de acum incolo alt tip de politica si ca ii rezerva lui Antonescu rolul jenant al maimutoiului de serviciu din simplul motiv ca tine capacitat, in priza cum s-ar zice, electoratul fanatizat de acest tip de discurs. Cuplul Antene-Antonescu face parte din strategia PSD. Un calcul cinic.

Asa cum insa Antonescu s-a intors impotriva propriului electorat, toate analizele arata asta, tot asa va pune pe butuci si strategia PSD. Schimbarea la fata devine necredibila, o simpla cosmetizare, in situatia in care PSD accepta si incurajeaza modul de a face politica al lui Antonescu. Nu am vazut pina acum nicio delimitare clara de la PSD fata de gestul lui Antonescu de a comenta nudul lui Boc. A-l mentine pe Antonescu drept candidat al USL la prezidentiale, inseamna a subscrie la politica pe gaura cheii. La irational, isterie, radicalism juvenil, regres. Cu Antonescu candidat, PSD va da un semnal clar ca nu doreste cu adevarat modernizarea Romaniei, asa cum afirma. E un joc periculos.

Evident, cel mai bine ar fi ca insisi liberalii neinregimentati sa scape de Antonescu. Pina nu e prea tirziu, prostiile si iesirile acestuia fiind greu de anticipat. Si de controlat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22