Lasciate ogni speranza...

Rodica Culcer 07.11.2007

De același autor

Giovanna Reggiani si Nicolae Romulus Mailat au facut istorie. Fara sa vrea desigur si fara sa-si dea seama. Victima si presupusul calau par sa fi avut, in ciuda rolurilor diferite pe care le-au jucat in tragedia de la Tor di Quinto, o misiune comuna: aceea de a demasca ineptia si superficialitatea celor care conduc tarile lor si de a proba, daca mai era nevoie, ca iresponsabilitatea guvernantilor naste monstri la nivelul societatii, monstri care se numesc criminalitate si rasism.

Nu putem sti de ce uciderea Giovannei Reggiani, altfel un fapt divers, s-a transformat in picatura care a dus la revarsarea paharului. Poate pentru ca oribila crima de la Roma a fost precedata de alte crime, despre care presa a scris de asemenea, precum si de un val de infractiuni ale romanilor asupra italienilor. Mai mult, in plin scandal romano-italian, cu carabinieri pregatiti sa-i expulzeze, romanii infractori au continuat sa-si "vada de treaba". Iata doar cateva exemple oferite de mass-media din Peninsula: doi tineri romani au fost arestati, sambata seara, la Roma, dupa ce au incercat sa jefuiasca un cuplu; alt roman de etnie roma a fost arestat dupa ce a atacat o italianca si i-a furat din poseta bani si doua telefoane mobile; o romanca de 14 ani, care locuia intr-o tabara de romi, a fost arestata sambata, la Brescia, fiind acuzata de comiterea a 99 de infractiuni in aceasta localitate.

Nu putem evita realitatea, oricat ar fi ea de suparatoare pentru orgoliul national: Romania a tolerat exportul catre Italia al problemelor ei economice, sociale si de siguranta a persoanei. Infractori cunoscuti in Romania au fost fie gratiati (ca Romulus Mailat), fie eliberati si lasati, cu buna stiinta probabil, sa plece in Italia, sa se ocupe politia italiana de ei. Este o carenta grava a administratiei si a justitiei romanesti, o carenta cu care, din pacate, ne obisnuisem pentru ca se perpetueaza de 17 ani. Acum insa ea se etaleaza cu nerusinare la nivelul Europei, iar putregaiul national capata o dimensiune continentala. Sa nu ne plangem asadar de imaginea noastra - o meritam din plin, iar primii responsabili sunt cei care au condus Romania din 1990 incoace: ei au tolerat si chiar manipulat fenomenul infractional, au incurajat si institutionalizat coruptia la toate nivelele in politie si justitie, au lasat institutiile statului fara autoritate.

 La fel de vinovate ca autoritatile romane sunt insa si autoritatile italiene, care au tolerat grupurile de infractori si chiar de crima organizata, pentru ca patronii italieni sa poata folosi munca la negru a amaratilor din Romania. Prinsi pe picior gresit si aflat sub presiunea unor alegeri anticipate, guvernul Prodi, care dispune de o majoritate anemica in parlament, a intrat in panica si a emis un decret care permite expulzarea sumara a celor care se fac vinovati de infractiuni. Efectul acestei masuri, considerate abuzive chiar de asociatia juristilor italieni, a fost de a alimenta si mai mult pornirile xenofobe si chiar rasiste. Patru romani au fost atacati in parcarea unui supermarket, iar galeria echipei Lazio Roma l-a insultat pe Mutu in timpul unui meci. Mass-media din Romania s-a inflamat, uitand ca nici galeriile romanesti nu sunt mai breze, atunci cand scandeaza pe stadion "moarte tiganilor".

 Mai grav insa pentru perspectivele de redresare ale imaginii terfelite a Romaniei in UE este ca politicienii romani si-au dat din nou masura. Premierul si ministrul sau de Interne au iesit la rampa, incercand mai intai sa minimalizeze importanta evenimentului. Au dat vina pe mici bande de infractori si le-au cerut autoritatilor de la Roma sa le dea de lucru locuitorilor taberelor clandestine, ignorand cu desavarsire faptul ca multi dintre acestia nu plecasera din Romania pentru a munci, ci pentru a fura. Cu desavarsire absent din peisaj a fost ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, aflat in vizita in Egipt. Desigur, vizita putea fi amanata, iar ministrul ar fi putut zbura de urgenta la Roma pentru a lua legatura cu colegii sai italieni si a incerca sa linisteasca situatia. Dar ce legaturi are Adrian Cioroianu in vreun cabinet european? Niciuna, desigur, cum nu are nici viziune politica, nici idei, nici solutii. De la poalele piramidelor, el le-a dat dispozitii politicienilor europeni sa gaseasca o solutie pentru problemele romilor, pentru ca Romania nu se poate descurca singura! Cam acelasi lucru l-a spus si premierul Calin Popescu Tariceanu dupa reuniunea de urgenta a guvernului, care a avut loc duminica. Nu am inteles care ar fi solutiile propuse de Executiv pentru rezolvarea gravelor probleme sociale scoase la iveala de crima din Tor di Quinto, dar am perceput bine tonul populist al cererilor imperative privind necesitatea de a-i proteja pe romanii din Italia de atacurile rasiste. Nu ne asteptam insa ca primarul Romei, Walter Veltroni, sau alt politician italian sa se emotioneze si sa sara in apararea romanilor. Problemele create de infractorii romani, cele cu adevarat grave, au lipsit, se pare, de pe agenda premierului.

 In sfarsit, duminica a iesit la rampa si presedintele Traian Basescu, care a cerut guvernului sa-si faca datoria si a scos in evidenta lipsa de coerenta in abordarea problemelor romanilor care muncesc in afara granitelor tarii. Faptul este real, dar Cotrocenii par sa fi asteptat cam mult pentru a-l pune in evidenta. Totusi, presedintele a punctat exact acolo unde nu a punctat premierul, aratand ca decretul guvernului italian contravine legislatiei europene deoarece nesocoteste dreptul la recurs al celor care fac obiectul expulzarilor. Ca atare, Presedintia va sesiza Comisia Europeana - in locul guvernului, care nu s-a gandit s-o faca.

Nici discursul presedintelui nu a schitat insa o solutie viabila pe termen lung pentru problemele romanilor din afara granitelor, care sunt de fapt generate de problemele din interiorul Romaniei. Sa lasam insa orice speranta ca am avea vreun politician capabil de aceasta performanta. Nu avem oameni politici cu viziune, nu avem solutii, nu avem perspective. Pacat ca a tre buit sa moara Giovanna Reggiani ca sa ne mai dam inca o data seama de acest lucru.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22