La cine e fularul?

La iesirea din penitenciar, dincolo de o tusa de emotie, pe chipul lui Adrian Nastase era afisat zambetul pe care i-l stim atat de bine, ceva mai acid chiar. Fostul premier nu iese din puscarie infrant sau ostoit. Ceea ce nu l-a omorat l-a intarit.

Ioana Ene 19.03.2013

De același autor

La iesirea din penitenciar, dincolo de o tusa de emotie, pe chipul lui Adrian Nastase era afisat zambetul pe care i-l stim atat de bine, ceva mai acid chiar.

Fostul premier nu iese din puscarie infrant sau ostoit. Ceea ce nu l-a omorat l-a intarit. Intrebarea este ce mai poate face Adrian Nastase in politica romaneasca?

Direct nu mare lucru. Cel putin nu atat timp cat are statutul de condamnat aflat in libertate. Asta inseamna ca deocamdata toate drepturile suspendate prin hotararea de condamnare raman suspendate.

Si neavand drept de vot, nu poate fi membru al unui partid politic pana in 2016. Si, desigur, nu poate indeplini nicio functie de tipul celei in care a comis infractiunea, adica aceea de presedinte de partid.

In plus, statutul lui de om liber, eliberat conditionat, este destul de fragil cat timp mai exista si dosarul Zambaccian, in care a fost condamnat cu suspendare in prima instanta si urmeaza acum sa afle sentinta instantei de recurs. Daca va mai primi o condamnare in timpul eliberarii conditionate, este posibil sa fie din nou bagat dupa gratii.

In partid, Adrian Nastase nu pare primit cu bratele deschise chiar de toata lumea. De remarcat ca primii care au invocat argumentele legale care impiedica revenirea lui Adrian Nastase in PSD, cel putin in acest moment, au fost domnii Ponta, mai voalat - cu trimitere la legea partidelor, si Zgonea, explicit. De ce, nu e greu de ghicit.

Adrian Nastase e o problema pentru Victor Ponta din mai multe motive. Deocamdata este o problema de imagine externa. Asocierea cu simbolul coruptiei, a carui condamnare a fost socotita la Bruxelles un semn clar de insanatosire a Justitiei, i-ar vulnerabiliza odata in plus deja vulnerabilizatul discurs european.

In perspectiva, dupa ce Adrian Nastase va scapa de toate limitarile de drepturi, el ar putea deveni un rival periculos pentru actualul lider PSD.

In PSD sunt destui nostalgici ai epocii Nastase, cand partidul si guvernul erau conduse cu o mana puternica de un tatuc puternic. Iar pentru electoratul din Romania criteriile de integritate nu sunt importante, dupa cum am tot avut ocazia sa ne convingem. Sunt votati arestati preventiv, cum sa aiba probleme o "victima politica".

Iar la victimizarea lui Adrian Nastase Intactul lucreaza intens si nu de ieri. Este foarte probabil ca aceasta operatiune sa continue, ba chiar sa se intensifice cu Adrian Nastase tronand in miezul studiourilor Antenei 3.

Revenind la intrebarea de mai inainte, este un prim lucru pe care il poate face Adrian Nastase in perioada urmatoare: sa lucreze intens la imaginea sa, a aliatilor sai, a adversarilor sai.

Dupa cum nu cred ca ii va fi greu ca, la influenta pe care inca o are intr-o parte a PSD cel putin, sa inceapa sa construiasca aliantele si jocurile utile dupa ce isi va recapata toate drepturile politice.

Dar Adrian Nastase isi pregateste, se pare, si o actiune indirect, prin fiul sau cel mare, de-abia intrat in PSD si mediatizat in toate ipostazele, de la fiu iubitor, la poet de ocazie si, daca nu insel, de sofer al celei care avea sa devina ministru al Justitiei, Mona Pivniceru.

Ca in toata operatiunea de relansare a familiei Nastase impresia artistica va juca un rol important pare a o sugera si simetria prea evidenta pentru a nu fi fost calculata: Adrian Nastase a iesit din inchisoare cam la fel cum a intrat, adica printr-un spital. Acum lipseste doar fularul, desi ar fi fost de sezon.

Dar, cine stie, poate ca de aceasta data fularul e la Victor Ponta.

Articol publicat de ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22