La bursa antiamericanismului

Petre Iancu | 17.09.2008

Pe aceeași temă

Cat de "nevinovat" si fara riscuri este a te distra co­ti­zand la teorii conspirationiste? Ce surse si ce efecte au azi astfel de teorii? Iata doua întrebari care nu sunt aca­de­mice nici la 11 septembrie, nici dupa aceasta data.

Unii dintre noi, fiinte mai degraba rationale, tind în ge­ne­­re sa ignore ceea ce mai bine de doua secole ilu­mi­nis­te promiteau sa lichideze: sumbrele teorii ale conspi­ra­tii­lor mondiale. Iluminismul, se stie, a esuat jalnic, initial în re­vo­lutia bolsevica, iar apoi, la 1 septembrie 1939, odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial si a trans­­pu­ne­rii celei mai ample barbarii din istorie, în exter­mi­­na­rea sis­tematica a evreilor europeni. Azi suntem ne­voiti sa de­plan­gem si un al treilea esec al sperantelor si pro­­mi­siu­ni­lor rationaliste: disparitia teoriilor conspiratio­nis­­­te nu s-a pro­dus. Dimpotriva, ele continua sa pro­life­re­ze.

Fenomenul e mai grav decat ar parea la prima ve­de­re. Fiindca teorii, precum cele incluse în facatura ser­vi­cii­lor secrete tariste, intitulate Protocoalele înteleptilor Sio­nului, au jucat si continua sa joace un rol cheie în di­ver­se constructii doctrinare antisemite, rasiste, naziste, ori mai nou islamiste. Cercul victimelor clasice ale aces­tor teorii s-a extins de la Hitler si Stalin încoace. Evreilor li s-au adaugat americanii. Iar americanilor, israelienii. Poa­te si mai grav este ca o abil articulata teorie a con­spi­ra­tiei corespunde precum manusa nevoii noastre de fri­soa­ne, de senzatii tari si de distractie, precum si pro­pen­siu­nii noastre de a arata cu degetul spre cei de-al caror ajutor nu ne putem lipsi.

A-i învinui de toate relele si tarele imaginare pe cei pe care ar trebui sa-i admiram sau carora le datoram re­cu­nostinta este dezonorant si imoral, dar, din pacate, si foar­te natural. Sunt evreii "destepti" si au dat Biblia? Cu atat mai rau. Iar pe americani prea putini îi pot ierta pen­tru ca au salvat Europa în mai multe randuri de nazism si comunism. Ori pentru ca insista sa exporte propria lor li­bertate si bunastare încercand sa impuna, într-o lume a tiraniilor, domnia democratiei si statului de drept. Întru com­pensarea complexelor noastre de inferioritate e mai sim­plu sa-i denigram pe altii decat sa ne saltam pe noi în pozitia lor. Mai usor este, de pilda, sa sifonam ima­gi­nea SUA decat sa încercam sa ne ridicam la nivelul unei natiuni, care nu se rezuma la a crede în mod ferm în intangibilitatea libertatii, demnitatii si drepturilor fiecarui om în parte, ci e gata sa plateasca zilnic si pretul defel ieftin al faptelor, de care e nevoie spre a-si apara con­vin­ge­rile umaniste.

Asa se explica, în buna parte, cresterea constanta a ac­tiunilor la bursa conspirationismelor antiamericane, o haussa care, de 7 ani încoace, îsi atinge cu regularitate apo­geul în preajma zilei de 11 septembrie. Paranoicele teorii, potrivit carora nu teroristi arabi, ci dusmanii lor is­rae­lieni ori, conform unei variante populare, chiar ame­ri­ca­nii si-ar fi organizat ei însisi, în 2001, uciderea în ma­­sa a propriilor cetateni, gasesc uneori trecere chiar si în ran­dul unor comentatori altminteri seriosi.

Ceea ce e de-a dreptul zdrobitor. Fiindca semnaturile se­rioase acrediteaza cel mai eficient tezele cele mai per­fi­de. Mai nou s-a difuzat la televiziuni occidentale o co­pro­ductie germano-britanica. Documentarul realizat de BBC si ZDF ridica întrebari aparent legitime, privind pra­bu­sirea unui bloc vecin turnurilor gemene. În reactie la vizionarea lui, oameni fara cea mai vaga idee despre ar­hitectura si lipsiti de orice competenta în domeniul efec­te­lor unor deflagratii fara precedent asupra unor zgarie-nori, care, ca niciodata, se prabusesc aproape în tan­dem, îsi dau doct cu parerea despre probleme de fizica si de statica ultracomplexe.

Asa se alimenteaza scenarii dintre cele mai absurde. De pilda, cel potrivit caruia serviciile secrete americane ar fi demolat "al treilea turn", spre a ascunde urmele arun­carii în aer a blocurilor gemene. Ridicolul unor ase­me­nea teze e greu de depasit. Presupunand chiar, prin absurd, ca americanii si-ar fi aruncat în aer propriul zga­rie-nor cu fundamentul zdruncinat de atentatul asupra tur­nurilor gemene, nu se întelege cum i-ar putea discul­pa un astfel de demers pe piloti mortii islamisti din grupul lui Mohamed Atta? Sa-i fi platit americanii pe teroristi cu ver­zisori spre a se sinucide? Ar fi comic, daca ase­me­nea scenarii n-ar fi pur si simplu niste nerozii. Ceea ce nu le îngradeste însa, din pacate, puterea de se­ductie, chiar si asupra unor minti sofisticate, dar roase de pre­judecati prost camuflate si anemiate de ura si ma­len­tendu-uri mai noi sau mai vechi.

În rastimp, propagandistic convenabil, pericolul real si global al extremismului islamic paleste în mass-me­dia, iar solidaritatea cu America se estompeaza tot mai mult. Cine pierde de pe urma unor astfel de teorii? Nu e greu de ghicit. La 11 septembrie, tiraniile exulta, iar te­ro­ris­tii îsi freaca mainile de bucurie. Ecoul peste timp al baii de sange din bastionul democratiei continua sa fie re­verberat cu efecte distructive maxime, gratie com­pli­ci­ta­tii voluntare sau involuntare a conspirationistilor. Cu efort minim se reia astfel, la intervale regulate, exercitiul tor­pilarii libertatii. Iar victimele teroristilor islamici con­ti­nua sa fie calcate în picioare prin deturnarea atentiei ge­ne­rale de la imperativul capturarii si pedepsirii ucigasilor lor adevarati.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22