Kremlinul este implicat in asasinarea cu material radioactiv a lui Alexander Litvinenko, potrivit anchetei britanice

T.d. | 30.07.2015

Pe aceeași temă

Exista o implicare a statului rus in asasinarea prin otravire cu material radioactiv a fostului spion KGB Alexander Litvinenko, potrivit unor declaratii facute din proximitatea anchetei.

Alexander Litvinenko a produs un urias scandal diplomatic intre Marea Britanie si Federatia Rusa, dupa ce a murit la cateva saptamani ca urmare a consumului de ceai otravit cu polonium 210 in hotelul Millenium din Londra.

Inainte sa moara, fostul agent KGB l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca s-ar afla in spatele asasinatului, potrivit Reuters, citata de HotNews.

“Dovezile indica faptul ca singura explicatie credibila este ca statul rus a fost implicat intr-o forma sau alta in uciderea lui Litvinenko”, a spus in pledoaria sa de incheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul ce pledeaza ca reprezentant al politiei londoneze in acest caz.

Controversa din jurul mortii rusului Litvinenko a degradat considerabil relatiile dintre Londra si Moscova, britanicii acuzandu-i pe Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy (alt fost agent KGB) ca s-ar face vinovati de moartea lui Litvinenko.

Cei doi au respins orice implicare, iar Kremlinul le-a asigura protectie, refuzand sa-i extradeze.

Mai mult decat atat, in martie 2015, presedintele Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoy. Deputat al Partidului Nationalist, Lugovoy a fost decorat cu medalia pentru servicii aduse patriei pentru "contributia sa la dezvoltarea Parlamentului Rusiei”.

Indiferent cate medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoy pentru servicii catre tara mama sau de cate ori promite Kovtun sa distruga aceasta ancheta, Lugovoy si Kovtun nu au niciun raspuns credibil pentru dovezile stiintifice si pentru urma de polonium pe care au lasat-o in urma”, a mai spus Horwell, in acest context.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22