Klaus Iohannis, in fata absolventilor Institutului Magistraturii: Independenta Justitiei poate fi golita de continut, daca legea nu este aplicata egal, tuturor

T.d. | 02.02.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, in fata absolventilor Institutului National al Magistraturii. Cu aceasta ocazie, liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat ca independenta Justitiei poate fi golita de continut, daca legea nu este aplicata corect, indiferent de functie, pozitie si avere, potrivit Mediafax.

Seful statului si-a manifestat bucuria pentru ca, la inceput de mandate, are in fata sa o noua generatie de magistrati.

”Oficial, prin actul de numire, aţi intrat într-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existenţa statului de drept. Un sistem care a făcut progrese importante în ultimii ani, la a cărui consolidare, magistraţii au contribuit în mod substranţial”, a arătat Iohannis.

Potrivit presedintelui, ”garantarea independenţei justiţiei şi statului de drept precum şi sprijinirea luptei anti-corupţie reprezintă priorităţi” ale mandatului său, pe care le va reafirma cu fiecare ocazie.

Iohannis a mai afirmat că prestigiul profesiei de magistrate şi responsabilitatea cu care aceasta este încărcată sunt subiecte mereu actuale.

Nu este rolul meu să dau sfaturi şi nici nu cred că de acest lucru este nevoie. Cred, însă, că fiecare dintre noi, indiferent ce putere în stat reprezentăm, trebuie să avem mereu în minte ce se aşteaptă de la noi”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că doreşte să exprime unele aşteptări pe care nu doar el, ca şef al statului, le are, ci cei mai mulţi dintre români le au, aşteptări ”care descriu câteva repere ale activităţii în justiţie”.

În primul rând, independenţa justiţiei, care este esenţială. Dumneavoastră veţi fi chemaţi să realizaţi, concret, acest principiu, în întreaga activitate şi în conduita extra-profesională”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, un alt reper fundamental este descris de formula ”nimeni nu este mai presus de lege”.

Independenţa poate fi golită de conţinut, dacă legea nu este aplicată egal, tuturor, indiferent de funcţie, poziţie, avere sau statut social”, a apreciat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat şi ultimul reper, şi anume responsabilitatea magistratului, ca un ”corolar al activităţii sale”, care trebuie să devină “un principiu de conduită şi un mod de viaţă”.

Îmi doresc să nu uitaţi niciodată că Justiţia este, ca şi noi toţi, în slujba cetăţeanului, în paralel cu principiile independenţei, echidistanţei, responsabilităţii. Să nu uitaţi că în faţa dumneavoastră se afă oameni şi întotdeauna, când lucraţi cu oameni, este nevoie de respect şi deferenţă”, a incheiat Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22