Klaus Iohannis, in conferinta de presa comuna cu Angela Merkel: O discutie foarte importanta, prieteneasca. Vrem sa atragem mai multe investitii germane in Romania

T.d. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis sustine, joi dupa-amiaza, o declaratie de presa comuna alaturi de Cancelarul german Angela Merkel, in cadrul vizitei oficiale a sefului de stat roman la Berlin.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, la Berlin, cu presedintele Germaniei, Joachim Gauck, in cadrul unei vizite oficiale. Miercuri, la plecarea spre Berlin, Iohannis a vorbit despre “sprijinul german pentru integarea reala si in profunzime a Romaniei in nucleul european”.


Principalele declaratii (preluare Ziare.com):


Angela Merkel:

- Suntem foarte apropiati, si cultural, si economic. Suntem parteneri comerciali, Germania constituie o forta importanta in Romania.

- Am vorbit despre statul de drept, combaterea coruptiei.

- Am vorbit despre faptul ca Romania are dorinta sa fie membru al spatiului Schengen.

- Am vorbit si despre cateva probleme economice - folosirea fondurilor europene, folosirea posibilitatilor de imbunatatit traiul.

- A fost o discutie foarte importanta, de prietenie.

- O sa avem si o agenda comuna despre Ucraina si alte probleme europene.
 

Klaus Iohannis:

- Multumesc pentru primerea pe care mi-ati facut-o.

- Sunt foarte multumit de discutiile purtate. Am trecut in revista evolutia relatiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural si politic.

- Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, ci si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog.

- Am afirmat deschiderea si interesul nostru pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane.

- Exista inca un potential important de dezvoltare, prin sporirea investitiilor si a schimburilor comerciale.

- Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener.

- Atat dna cancelar, cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural de comunitatile germane din Romania si de cele romane din Germania.

- Am discutat o serie de chestiuni din actualitatea europeana.

- Este esentiala consolidarea uniunii economice si monetare, inclusiv prin desavrasirea uniunii bancare.

- Am afirmat necesitatea de a apara cu fermitate valorile europene, cele care au permis ca UE sa devina un proiect modern.

- Am discutat si am convenit sa continuam acest dialog intercultural.

- Am abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contam pe sprijinul Germaniei.

- Raportul recent MCV reprezintra un asemenea argument.

- Un argument solid rezida in capacitatea si contributia demonstrata de Romania in asigurarea frontierei externe a Uniunii.

- Am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei.

Angela Merkel

- Suntem in etapa Ucraina la care lucram sa apara un armistitiu in scurt timp, sa putem implementa masurile acordului de la Minsk.

- Demult incercam sa rezolvam conflictul din Transnistria, nu trebuie sa uitam ca acest conflict exista si toate incercarile internationale n-au dus in nicio parte.

Klaus Iohannis

- Este in interesul intregii Europe ca in Ucraina situatia sa se stabilizeze si sa se normalizeze. Orice altceva ar fi o problema imensa pentru intreaga regiune si pentru intreaga Europa.

- In chestiunea Transnistriei, i-am rugat pe toti cei cu care am avut discutii sa continue eforturile de ameliorare, in special in formatul "5+2".

Angela Merkel

- Despre emigrarea dinspre Romania: Nu vreau sa generalizam, bineinteles ca exista multa forta de munca din Romania care isi face munca aici.

- Despre situatia in NATO: Romania se gaseste intr-o situatie care iese in evidenta. In ce priveste vecinatatea cu Moldova, este un vecin direct al Romaniei si am facut pasi importanti pentru implementarea politicii de vecinatate si cred ca Romania joaca un rol important si in aceasta chestiune.

Klaus Iohannis

- Problema migratiei saraciei este una care din nefericire s-a amestecat de multe ori si cu cea a liberei circulatiei a fortei de munca.

- Cand este vorba despre Romania, se vede prima data migratia saraciei, care nu este semnificativa numeric.

- Un castig pentru Germania: migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care pleaca din Romania si vine in Germania.

- Pentru Romania, aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educational este relativ performant, dar tara noastra are o problema, daca parti importante ale fortei noastre de munca pleaca.

- Numeric, cei care pleaca din Romania calificati si muncesc este de multe ori mai mare decat cei socotiti migranti ai saraciei.

- Acest fenomen poate fi stopat in masura in care reusim sa inducem o crestere economica sustenabila si o crestere a veniturilor in special in randul tinerilor.

- Sa garantam tinerilor o sansa buna, reala, in cariera lor, fie in spatiul public, fie in cel privat.

Angela Merkel

- In ce priveste Moldova, s-a semnat un acord de asociere care se afla in proces de ratificare.

- In plus, Moldova ca primi ajutor substantial din partea Uniunii Europene. Suntem legati si politic cu Moldova, deci vom ajuta Moldova si ne-am ingrijit de discutiile "2+5" si acum cu Ucraina atentia a crescut, pentru ca situatia este deosebit de grea.

- Ne-am declarat si sustinatori ai alegerilor drepte in Moldova. De asemenea, sanctiunile Rusiei impotriva Moldovei, din august, au provocat ajutorul Romaniei.

Klaus Iohannis

- In ce priveste tema ungurilor, este clar ca interesul Ungariei in ce priveste minoritatile din afara Ungariei este deosebit de mare. Nu ne simtim amenintati, insa suntem extrem de atenti cand un stat strain are un asemenea interes pentru o minoritate.

- Minoritatea ungara are lideri politici in Romania. In Romania nu exista o problema a maghiarilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22