Klaus IOHANNIS, dupa summitul Consiliului European: Romania se va implica in SOLUTIONAREA conflictului ucrainean. Cooperarea cu UCRAINA va fi INTENSIFICATA

P.c. | 13.02.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat, la Bruxelles, dupa incheierea Consiliului European, ca Romania se va implica mai mult in solutionarea conflictului ucrainean, crezand in continuare intr-o solutie politica a acestui conflict. Iohannis a avut o intalnire cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko, in marja reuniunii informale a Consiliului European, relateaza Hotnews.

 


Presedintele Romaniei a declarat ca singura solutie pentru criza ucraineana este cea politica, bazata pe dialog si care urmareste stoparea varsari de sange si si-a exprimat speranta ca suveranitatea si integritatea teitoriala a Ucrainei va fi o prioritate pentru toti participantii, inclusiv pentru Federatia Rusa. Iohannis spune ca "nu ne permitem sa ne iluzionam acum ca toate prevederile vor fi respectate", deoarece mai multe astfel de aspecte au fost cuprinse si in acordul de la Minsk si nu s-au respectat, dar atrage atentia ca daca Moscova nu va respecta cele asumate atunci se va trece la noi sanctiuni.

 

                 Intalnirea Klaus Iohannis-Petro Poroshenko, la Consiliul European

 

Cititi cele mai importante declaratii ale lui Klaus Iohannis

Despre situatia din Ucraina: 

  • Singura solutie pentru criza ucraineana este cea politica bazata pe dialog si care urmareste stoparea varsarii de sange.
  • Am salutat hotararea celor doi lideri, Angela Merkel si Francois Hollande, care au fost aproape de presedintele ucrainean Porosenko intr-o negociere deloc usoara, si-au asumat o misiune dificila
  • Avem sperante innoite ca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei va deveni o prioritate pt toti participantii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost cazul pana acum in cazul Federatiei Ruse.
  • Am vazut textul noului Acord, primim intelegerea cu incredere, dar suntem constienti ca raman tensiuni si puncte sensibile, pe care nu le putem rezolva fara vointa politica si fara sa ramanem unit

 

CITITI SI: Confruntat cu un conflict armat separatist, presedintele Ucrainei a solicitat o intrevedere DE URGENTA cu presedintele Klaus Iohannis (surse)

 

  • O parte din cele stipulate acum au fost prevazute si in acordul de la Minsk, din septembrie, asa ca nu ne permitem sa ne iluzionam ca de acum totul se va respecta. Daca prevederile nu vor fi respectata, atunci vor fi aplicate noi sanctiuni.
  • Romania intelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinatatea naostra si se implica in solutionarea lui. Am convenit sa intesificam cooperarea bilaterala cu partea ucraineana.
  • Am avut o discutie cu presedintele Petre Poroshenco si m-a invitat in Ucraina. Saptamana viitoare il voi primi la Bucuresti pe seful diplomatiei ucrainene. Am convenit cu presedintel Poroshenco sa avem conlucrari bilaterale, pentru a intari securitatea in regiunea noastra.

Lupta impotriva terorismului

  • Al doilea subiect major a fost lupata impotriva terorismului, care s-a schimbat dupa atentatele de la Paris. Romnia sustine cooperarea cu partenerii dina fara Uniunii pentru contracararea pericolului, mentinand cadrul deja existent.
  • In numele Romaniei, am adoptat o declaratie privind masurile de combatere a terorismului. Acestea vizeaza securitatea cetatenilor, prevenirea radicalismului, cooperarea cu partenerii internationali.
  • Sustinem de asemenea cooperarea cu partenerii din afara Uniunii, pentru contracararea acestor amenintari, utilizand la maxim cadrul deja existent. 
  • Am insistat ca masurile aplicate sa nu creeze noi diviziuni in interiorul Uniunii. Este nevoie de o abordare cuprinzatoare care sa valorifce sentimentul extraordinar de solidaritate de dupa atentatul de la Paris si sa evite ostracizarea uneia sau alteia dintre comunitati 
  • Este necesar sa pastram unu echilibru intre libertatile fundamentale precum pastrarea principiului liberei circulatii a persoanelor in interiorul Uniunii, respectarea legislatiei si responsabilitatea pe care o avem de a asigura securitatea cetateniltor. 
  • Masurile noastre nu trebuie sa creeze noi bariere, ci trebuie aplicate coerent in interiorul frontierelor Uniunii Europene, fara diferente de tratament intre statele membre Schengen si cele non-Schengen.

Situatia din Grecia

Am avut o dezbatere asupra situatiei Greciei. Presedintele Eurogroup ne-a informat asupra principalelor probleme si ne bucura ca s-a ajuns azi la un acord cu partea greaca pentru inceperea unor conlucrari tehnice

Consolidarea Uniunii Economice

A fost subliniata importanta continuarii reformelor structurale, in toate statele membre. Am subliniat faptul ca Romania isi doreste sa adopte moneda unica europeana si vom urmari cu toata atemtia acest proces de consolidare a uniunii economice si monetare.

 

Presedintele Klaus Iohannis a avut joi, la Bruxelles, o intalnire cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko, in marja reuniunii informale a Consiliului European. Potrivit unor surse, Poroshenko a discutat aproximativ jumatate de ora cu Iohannis, la sediul reprezentantei Romaniei din cladirea Consiliului European.
 

Presedintele ucrainean l-a salutat in limba romana pe Iohannis. Discutiile s-au axat pe sprijinul reciproc intre cele doua tari si calendarul intrevederilor viitoare.
 

La finalul intalnirii, Poroshenko a declarat ca are o relatie foarte buna cu Klaus Iohannis, iar relatia dintre cele doua tari este de asemenea foarte buna.  El i-a multumit presedintelui roman pentru discutia avuta si l-a invitat la Kiev, exprimandu-si totodata speranta ca aceasta vizita se va concretiza cat mai curand.

Klaus Iohannis participa joi la primul sau Consiliu European care ii reuneste pe sefii de stat si de guvern din UE.
 

Surse oficiale au informat miercuri pentru agentiile de presa ca o intalnire bilaterala intre presedintele Klaus Iohannis si omologul sau ucrainean Petro Poroshenko va avea loc joi, in marja reuniunii Consiliului European, temele de discutie vizand relatia dintre cele doua state si situatia conflictului din estul Ucrainei. Potrivit surselor, intrevederea a avut loc la solicitarea lui Poroshenko. De asemenea, in perioada imediat urmatoare, Iohannis ar urma sa efectueze o vizita oficiala la Kiev.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22