Klaus Iohannis, despre inchisorile CIA: Nu am informatii ca au existat inchisori ilegale in Romania. Iliescu a zis ca a aprobat o locatie, opusul a ceea ce au inteles unii

P.c. | 18.05.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat, intr-un interviu acordat televiziunii germane ARD, ca nu are nicio informatie despre eventuale inchisori ilegale care ar fi existat in Romania. Iohannis a mai precizat ca afirmatiile lui Ion Iliescu legate de subiectul presupuselor inchisori CIA din Romania au fost neclare si au dat nastere la tot felul de ipoteze, relateaza ziare.com


Seful statului a discutat cu jurnalista ARD despre declaratia lui Ion Iliescu, care a sustinut ca a oferit o locatie CIA, lucru interpretat ca fiind vorba despre o inchisoare CIA pe teritoriul Romaniei: "Nu am informatii ca au existat inchisori ilegale pe teritoriul Romaniei. Stiu ca Parchetul face cercetari despre asta si nu avem inca un rezultat concret", a sustinut Iohannis.
 

Iohannis considera ca Ion Iliescu s-a exprimat neclar: "A fost o exprimare neclara. Am intrebat si eu despre ce este vorba si Iliescu a zis ca a aprobat o locatie, opusul a ceea ce au inteles unii. Imi pare rau ca exprimarea initiala a fost deficienta si a dus la diverse concluzii", a punctat seful statului.
 

APCE cere Romaniei sa efectueze o ancheta, in urma declaratiilor lui Ion Iliescu

 

Anne Brasseur, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a cerut Romaniei acum cateva saptamani, intr-un comunicat publicat pe pagina APCE, sa efectueze o ancheta serioasa in privinta existentei unei inchisori CIA in Romania. Brasseur comenteaza afirmatiile fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care a afirmat intr-un interviu recent pentru Der Spiegel ca Romania a aprobat existenta unui centru CIA pe teritoriul sau, fara ca autoritatile romane sa stie ce se intampla acolo. 

 

CITITI SI: Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei cere Romaniei sa desfasoare o ANCHETA SERIOASA in privinta inchisorii CIA, in urma declaratiilor lui Ion Iliescu

 

Ion Iliescu: Am aprobat o solicitare a SUA privind crearea unui centru CIA in Romania

 

Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, a declarat, intr-un interviu pentru revista germana Spiegel, ca a pus la dispozitia CIA un sediu in Romania, dar nu stia ce se intampla acolo. Iliescu mai precizeaza ca Romania si SUA luptau ca aliati in Afganistan si Orientul Mijlociu astfel incat o cerere de acest gen i s-a parut o chestiune minora in acel context.

 

Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 - inceput de 2003 „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu”. Iliescu a aprobat cererea, de detalii ocupandu-se fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, afirma Spiegel.

 

Iliescu neaga insa ca ar fi stiut ca acolo functioneaza o inchisoare secreta: Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATONoi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”, a spus fostul presedinte.

 

CITITI SI: Ion Iliescu, interviu pentru Spiegel: Am pus la dispozitia CIA un sediu. Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo

 

Iliescu a revenit asupra declaratiei spunand ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA in tara noastra.

 

CITITI SI: Ion Iliescu: Nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României

 

George Maior, fost sef SRI: Nu s-au aprobat asemenea centre

 

George Maior, fostul sef al SRI, a contrazis aceste declaratii: "Aș vrea să fiu foarte precis. În primul rând, subliniez că nu știu contextul în care Ion Iliescu a dat acest interviu, dacă nu cumva există decontextualizarea declarațiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea, ar fi ridicol, centre speciale despre care se discută în plan internațional în România. S-au aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră națională şi a SUA în ceea ce privește contra-terotrismul. Este altceva. Nu s-au aprobat asemenea centre. Fie domnul preşedinte a fost interpretat greşit, fie a fost decontextualizată afirmaţia sa.

 

Asemenea afirmații fără un fel de evaluare factuală serioasă pot crește gradul de risc în ceea ce privește amenințarea teroristă. Lumea citește și vede asemenea declarații. Mi-aș îngădui să atrag atenția celor care discută despre asemenea lucruri, să fie ponderați în afirmațiile lor.

 

CITITI SI: George Maior, fost sef SRI, il contrazice pe Ion Iliescu, pe tema ÎNCHISORILOR CIA din Romania: Nu s-au aprobat asemenea centre

 

Fusese 11 septembrie şi noi ne-am angajat în acea coaliţie, care nu presupunea doar elementul miliar, ci şi schimb mult mai serios din punct de vedere calitativ de informaţie în această zonă. Nu este niciun raport oficial în care să fie menţionată România, ci doar rapoarte de presă. Aş recomanda mai multă reţinere câteodată. Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o", a spus fostul sef al SRI.

 

Ioan Talpes, fost sef SIE: CIA a avut in Romania un centru de tranzit

 

Ioan Talpes, fost sef al Serviciilor de Informatii Externe, a fost primul oficial roman de rang inalt care a confirmat existenta cel putin a unei inchisori CIA in aceasta tara, scrie cotidianul german Der Spiegel, conform ziare.com


Acesta ar fi declarat pentru Spiegel online ca in Romania a existat o astfel de inchisoare de tranzit, posibil chiar doua, in care "este probabil sa fi fost inchise persoane si tratate intr-o maniera inumana" intre anii 2003-2006, inainte de a fi mutate in alte locuri.
 

Ioan Talpes este primul oficial roman care confirma informatiile care au aparut in raportul prezentat in Senatul american referitor la existenta inchisorilor CIA. Mai multe guverne succesive de la Bucuresti au negat ani de zile aceste zvonuri, chiar si dupa aparitia raportului de saptamana trecuta, comenteaza cotidianul german.


Ioan Talpes a mai declarat ca amplasamentul inchisorii de tranzit ar fi fost stabilit dupa discutii detaliate cu autoritatile romane si ca el ar fi purtat discutii continue cu oficiali CIA si ai armatei americane legate de o stransa cooperare cu Romania. Principalul scop al acestor conversatii a fost intotdeauna acela de a da CIA posibilitatea sa isi desfasoare activitatile, a spus fostul sef SIE pentru sursa citata.

Insa Talpes a negat ca ar fi stiut unde au fost amplasate centrele CIA sau ce s-ar fi petrecut in ele si a precizat ca Romania "nu a avut niciun interes sa stie ce facea CIA acolo".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22