Klaus IOHANNIS, consultari cu reprezentantii PARTIDELOR pe tema organizarii votului in DIASPORA, a FINANTARII partidelor si a procedurilor privind RIDICAREA IMUNITATII parlamentare

P.c. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, va discuta, in noua sesiune de consultari cu partidele politice care va avea loc astazi, despre buna organizare a votului in strainatate, despre finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si despre accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare, relateaza Hotnews.

 

12:25 - Deputatul Eugen Nicolicea, ministru pentru relatia cu Parlamentul, a prezentat propunerile facute la consultarile cu presedintele, precizand ca UNPR sustine ca finantarea partidelor sa fie foarte transparenta, regulamentul camerelor sa fie pus in acord cu statulul, iar in ceea ce priveste organizarea alegerilor sa se intocmeasca liste electorale care sa fie actualizate anual, atat cele din tara cat si din strainatate, relateaza ziare.com

 

12:00 - Incep consultarile cu UNPR. Delegatia este formata din presedintele UNPR Gabriel Oprea, senatorul Ion Toma, deputatul Laurentiu Chirvasuta, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, deputatul Valeriu Steriu si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

 

11:55 - Vasile Blaga si Alina Gorghiu au prezentat, la finalul consultarilor, propunerile duse presedintelui, printre acestea aflandu-se introducerea votului prin corespondenta pentru diaspora, alegeri locale in doua tururi, o noua lege a finantarii partidelor, urgentarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor si pierderea mandatelor de catre alesii locali care au migrat la alte partide in baza OUG 55/2014

 

11:00 - Au inceput consultarile cu delegatia noului PNL, condusa de cei doi co-presedinti Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Mai sunt prezenti Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, Mihai Voicu si Ciprian Dobre.



10:59 - Digi24 prezinta un schimb de replici amiabil intre Victor Ponta si Dan Mihalache, fost parlamentar PSD si fost consilier al lui Adrian Nastase si al lui Nicolae Vacaroiu, in prezent consilier al presedintelui Klaus Iohannis. "Ia loc, Dane!", i-a spus Ponta consilierului prezidential, inainte de intrarea lui Iohannis. "Mai incolo", a raspuns acesta amuzat.



10:40: - Consultarile cu PSD s-au incheiat, la ora 11 este asteptata delegatia PNL. La iesirea de la consultari, Victor Ponta a declarat ca PSD a propus repornirea activitatii in comisia parlamentara pentru cod electoral si in cea de revizuire a Constitutiei, modificarea sistemului de vot si a regulamentelor celor doua camere pentru simplificarea ridicarii imunitatii, reducerea numarului de parlamentari, introducerea registrului electoral pentru romanii din diaspora si preluarea organizarii scrutinelor de catre AEP, precum si simplificarea conditiilor pentru infiintarea partidelor.

 

10:20 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat in deschiderea consultarilor ca se bucura ca ele beneficiaza de un interes atat de mare din partea mass-media, informeaza Mediafax, conform ziare.com


10:00 - Au inceput discutiile cu reprezentantii PSD - premierul Victor Ponta, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, si senatorul Ioan Chelaru.

 

Calendarul consultarilor de miercuri este urmatorul: de la ora 10:00 - Partidul Social Democrat; ora 11:00 - Partidul National Liberal; ora 12:00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei; ora 14:00 - Partidul Conservator; ora 15:00 - Uniunea Democrata Maghiara din Romania; ora 16:00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale; ora 17:00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu, potrivit Agerpres. 


Este cea de-a doua runda runda de consultari a sefului statului cu partidele si formatiunile parlamentare de la preluarea mandatului prezidential. Primele consultari au avut loc pe 12 ianuarie si au vizat incheierea unui acord pentru finantarea Apararii.
 

CITITI SI: Presedintele Iohannis, dupa consultarile cu partidele: Exista consens pentru alocarea a 2% din PIB catre Aparare. Statutul de membru NATO nu inseamna ca altii trebuie sa ne asigure securitatea

 

Propunerile PSD

 

PSD va propune la consultarile cu presedintele Iohannis un sistem electoral diferit de cel actual pentru alegerea Parlamentului. Potrivit presedintelui social-democratilor, Victor Ponta, va fi fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, in asa fel incat in Camera Deputatilor sa fie 300 de deputati, plus minoritatile nationale, iar in Senat un numar maxim de 100 - 110 senatori.
 

Delegatia PSD va mai sustine la Palatul Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv in diaspora, sa fie facuta de Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul logistic al autoritatilor publice.
 

In ceea ce priveste sistemul de alegere a autoritatilor locale, pentru primari optiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, 'care nu a dovedit niciun fel de probleme in organizare si functionarea mandatului''.
 

Tot miercuri, delegatia PSD va propune reluarea activitatii Comisiei de revizuire a Constitutiei, pe baza principiilor care au fost avute in vedere chiar din 2013. In ceea ce priveste conducerea si structura comisiei, social-democratii vor sa se tina cont de prezenta tuturor grupurilor politice importante.

In ceea ce priveste imunitatea parlamentara, Ponta a spus ca PSD este de acord cu modificarea textului constitutional.

Din delegatia PSD la consultarile cu seful statului vor face parte premierul Victor Ponta, presedintele executiv, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si senatorul Ioan Chelaru.

 

CITITI SI: Victor PONTA: Propunerea PSD pentru negocierile de la COTROCENI: 300 de deputati plus minoritati si 100-110 senatori

 

Propunerile PNL

 

PNL va sustine la consultarile cu seful statului ca plafoanele de cheltuieli privind finantarea campaniilor electorale sa fie reduse drastic si strict directionate pentru informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte politice, iar sumele la dispozitia partidelor sa provina, in anumite conditii, exclusiv de la bugetul statului.
 

De asemenea, liberalii vor sustine adoptarea unor proceduri accelerate in cazul solicitarilor venite din partea procurorilor care vizeaza fosti sau actuali demnitari, a anuntat luni vicepresedintele PNL Mihai Voicu.

Delegatia PNL va fi compusa din copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Ciprian Dobre.
 

Propunerile UDMR

 

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania va propune, la consultarile de la Cotroceni, un sistem electoral mixt, alegerea primarilor din primul tur, dar va prezenta si solutiile sale pentru rezolvarea crizei creditelor in franci.
 

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care va conduce delegatia formatiunii, a declarat pentru Agerpres ca, la fel ca si in 2011, va propune un sistem electoral mixt, dar nu cel actual. '"in punctul nostru de vedere un sistem mixt ar acoperi toate cerintele. Deci, jumatate sau un pic peste jumatate, in jur de 60-65 la suta din numarul de mandate sa fie in colegii uninominale si restul pe lista nationala, prin care se poate compensa, bineinteles folosind metoda D'Hondt, repartizarea mandatelor in asa fel incat din fiecare vot exprimat, acolo unde s-a exprimat, acolo sa fie si mandatul. Deci, principiul repartizarii proportionale este important", a spus Kelemen Hunor.
 

In legatura cu reducerea numarului de parlamentari, UDMR este de acord cu varianta de 300+18 la Camera Deputatilor si aproximativ 127 la Senat. ''Dupa calculele noastre, ca sa fie o reprezentare corecta in ceea ce priveste Senatul, undeva la 127 s-ar putea reduce numarul de senatori. Fiindca propunerea noastra include si un numar minim de senatori pentru judetele mici. Deci, doi senatori pentru judetele mici, sa nu fie niciun judet cu mai putin de doi senatori'', a explicat liderul UDMR.

 

Delegatia Uniunii va sustine alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, asa cum se intampla in prezent si "poate fi de acord ca presedintii de CJ sa fie alesi si de catre Consiliul Judetean, nu neaparat prin vot direct". De asemenea, UDMR va propune ca partidele sa fie finantate doar de la bugetul de stat.


Delegatia UDMR pentru consultarile de la Cotroceni va fi formata din Kelemen Hunor si parlamentarii Mate Andras, Marton Arpad, Borbely Laszlo si Biro Rozalia.
 

Propunerile PP-DD

 

PP-DD va propune la consultarile de miercuri cu presedintele Klaus Iohannis modificarea legii electorale si revenirea la votul pe liste. "Sustinem si noi schimbarea legii electorale. Ar fi ideal sa fie pe lista, dar noi ne dorim sa fie pe lista judeteana. De fapt, liste judetene, pentru fiecare judet in parte. Acesta este unul dintre punctele noastre de vedere", a declarat Simona Man pentru Agerpres.
 

PP-DD sustine si introducerea votului electronic si a votului prin corespondenta. "Acestea sunt necesare pentru ca, din punctul nostru de vedere, ne dorim sa fie cati mai multi romani care sa voteze. Cu atat alegerile sunt mai legitime, cu cat mai multi romani isi exprima votul", a spus Simona Man.
 

Ea a mai spus ca, in ceea ce priveste accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunitatii parlamentare, PP-DD a afirmat in mai multe randuri ca imunitatea alesilor ar trebui sa se rezume doar la partea de declaratii politice.
 

Simona Man va fi insotita la consultarile de la Palatul Cotroceni de presedintele fondator Dan Diaconescu, secretarul general Liviu Neagu, Radu Orzata, senatorul Ionel Agrigoroaie si deputatul Valentin Blanariu.

 

CITESTE SI:

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22