Kelemen HUNOR: Proiectul AUTONOMIEI Tinutului Secuiesc implica necesitatea revizuirii Constitutiei Romaniei

P.c. | 22.09.2014

Pe aceeași temă

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat ca proiectul partidului sau legat de autonomia Tinutului Secuiesc este neconstitutional, fara ca asta sa implice faptul ca nu s-ar putea initia un astfel de proiect. Problema in acest context ar fi, in opinia sa, nevoia de revizuire a Constitutiei Romaniei. Hunor a mai afirmat ca obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc este un proiect al UDMR si ca liderii acestui partid nu au cerut ajutorul Ungariei in aceasta privinta, relateaza ziare.com.

 

"Eu nu am spus niciodata ca proiectul privind autonomia culturala sau acest proiect privind autonomia ar fi in limitele Constitutiei, dar nici nu ma poate opri cineva sa vorbesc despre un proiect care necesita revizuirea legii fundamentale", a declarat Kelemen Hunor, intr-un interviu pentru Romania Libera

 

In opinia liderului UDMR, oricine are dreptul sa propuna o dezbatere publica pe un anumit subiect, dar ramane de vazut cat anume din acest proiect va fi aprobat. "Un proiect poate fi implementat doar daca societatea romaneasca, o parte semnificativa a acesteia, va fi de acord, iar Parlamentul il aproba. Nu putem da termene, inainte de a incepe un dialog consistent cu toata societatea romaneasca", a punctat liderul UDMR.
 

CITITI SI: REACTII ale politicienilor romani dupa prezentarea proiectului de AUTONOMIE a Tinutul Secuiesc

 

Proiectul UDMR prevede atat autonomia, cat si declararea limbii maghiare ca limba oficiala in Tinutul Secuiesc, solicitari care incalca Constitutia. In legea fundamentala se arata clar ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", dar si ca "in Romania, limba oficiala este limba romana".
 

Cu privire la aceste puncte, Kelemen Hunor spune ca o solutie si mai buna ar fi aprobarea unei noi Constitutii, argumentand ca "Romania a facut o greseala fundamentala la inceputul anilor '90, cand a considerat ca Legea fundamentala a statului este peste Sfanta Scriptura". "Daca e facuta de oameni, ar trebui sa poata fi modificata de oameni", a adaugat el.
 

Intrebat daca mizeaza pe sprijinul Budapestei pentru a obtine autonomia teritoriala, Kelemen a negat aceasta ipoteza, spunand ca UDMR nu a cerut Guvernului ungar "sa negocieze pentru noi si nici nu-i vom cere".
 

In ceea ce priveste orizontul de timp in care si-a propus sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc, Kelemen Hunor a raspuns ca in aceasta problema nu poate fi vorba de termene, deoarece "cand astepti de 100 de ani sa fie respectate principiile Declaratiei de la Alba Iulia, un an, doi, trei nici nu mai conteaza". 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22