Jurnal de campanie

Alexandru Racu | 11.05.2007

Pe aceeași temă

• Marti, 1 mai, PSD a organizat in Bucuresti un mars si un miting la care au participat peste 10.000 de persoane. La manifestatie s-au strigat lozinci anti-Basescu. Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a pronuntat de asemenea  impotriva "capitalismului desantat in care patronii nu respecta Legea muncii si exploateaza angajatii". Reprezentantii PSD i-au servit pe participantii la manifestatie cu mici si bere.

• Miercuri, 2 mai, IMAS a dat publicitatii un sondaj de opinie realizat in perioada 14-22 aprilie 2007. Conform sondajului, Traian Basescu conduce in topul increderii populatiei cu 49%, urmat de George Becali cu 36%, Theodor Stolojan cu 31%, Mircea Geoana cu 22% si Calin Popescu Tariceanu cu 19%. La nivel de partide, PD se situeaza pe primul loc cu 32%, urmat de PSD cu 17%, PNL - 15%, PNG - 14%, PRM - 8%, UDMR - 5%, PLD - 4%, PIN - 2%, PNTCD - 2%, PC - 1%. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.449 de persoane si are o marja de eroare de 2,57%.

• Joi, 3 mai, Curtea Constitutionala a decis ca presedintele suspendat poate sa fie demis de majoritatea celor prezenti la urne, respingand astfel obiectia de neconstitutionalitate depusa de PD cu privire la un amendament al PSD la Legea referendumului. Decizia vine dupa ce, anterior, Curtea Constitutionala a respins de doua ori amendamente similare. Curtea Constitutionala a decis de asemenea ca noul amendament va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, respingand astfel obiectiile conform carora o aplicare a noii legi in cazul referendumului de la 19 mai ar incalca principiul neretroactivitatii legii.

• Vineri, 4 mai, Tudor Giurgiu si-a dat demisia din functia de presedinte al Televiziunii Romane, inaintand parlamentului, alaturi de demisie, si o scrisoare deschisa, in care isi justifica decizia prin aceea ca nu mai poate sa asigure independenta editoriala a postului public de televiziune. In scrisoare, Giurgiu a acuzat "mizerabila campanie de presa din partea unor trusturi si presiunile la care a fost supus in ultima vreme", afirmand ca nu mai doreste sa lucreze intr-o institutie in care sindicatele se unesc cu partidele politice impotriva conducerii desemnate de parlament.

• In urma interventiei telefonice a lui Dan Voiculescu in cadrul emisiunii Stirea zilei de la postul de televiziune Antena 3, din data de 2 mai, ocazie in care presedintele PC a agresat-o verbal pe Monica Macovei, Consiliul National al Audiovizualului s-a sesizat prin intermediul unei scrisori deschise. In scrisoare, presedintele CNA, Ralu Filip, afirma urmatoarele: "Membrii CNA isi manifesta ingrijorarea fata de interventiile in direct, in timpul unor talk-show-uri, ale unor fosti sau actuali patroni din presa audiovizuala. Este cazul domnului Dan Voiculescu care a intervenit telefonic in emisiunea Stirea zilei realizata de doamna Gabriela Vranceanu Firea si in care a manifestat o atitudine insidioasa, agresiva fata de afirmatiile doamnei Monica Macovei, invitata emisiunii. Atunci cand doamna Firea a incercat sa echilibreze discutia si sa respecte «regulile jocului», prevazute de legislatia audiovizuala, domnul Dan Voiculescu a admonestat-o, folosind un ton si un limbaj inadecvate exprimarii in spatiul public, fapt ce ridica un mare semn de intrebare in legatura cu relatiile dintre patronat si ziaristi. In opinia membrilor CNA, acest regretabil episod afecteaza independenta editoriala a postului Antena 3 si aduce prejudicii insesi libertatii de exprimare".

• Sambata, 5 mai, presedintele suspendat, Traian Basescu, s-a intalnit cu romanii din Spania, mai intai la Madrid, la o manifestatie la care au participat aproximativ 2.000 de oameni, iar apoi in localitatea Castellon, unde Basescu, insotit de mai multi fosti ministri PD precum si de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, s-a adresat unei multimi de aproximativ 9.000 de simpatizanti. Basescu a spus ca "pe 19 mai le vom cere celor 322 sa ne dea tara inapoi". Tot in Castellon, PSD a organizat o contramanifestatie la care au participat doar 200 de persoane.

• Duminica, 6 mai, a avut loc la Constanta un miting de sustinere a lui Traian Basescu la care au participat aproximativ 25.000 de persoane. La manifestatie au participat liderii PD si PLD, precum si Monica Macovei. Basescu a afirmat ca "din pacate, sunt destui sustinatori in mass-media romanesti care incearca sa pacaleasca electoratul roman". Presedintele a spus de asemenea ca dupa referendum va solicita in numele populatiei demisia celor 322 de parlamentari care au votat pentru suspendare. In aceeasi zi, seful PSD, Mircea Geoana, a participat alaturi de mai multi lideri ai PNL, printre care Teodor Melescanu si Ludovic Orban, la sarbatoarea populara Sambra Oilor, in localitatea Certeze.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22