Judecatoarea Alina Ghica: Se va incerca folosirea JUSTITIEI in procesul electoral

D.g. | 14.01.2014

Pe aceeași temă

In niciun stat democratic nu poti acuza in discursul politicianist un judecator sau un complet de judecata ca pronunta condamnari cu caracter politic. Singurul scop al unor astfel de afirmatii nu poate fi decat influentarea justitiei in scopuri electorale, afirma judecatoarea Alina Ghica, membru CSM.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alina Ghica afirma ca "justitia romana a trebuit sa experimenteze din nefericire adoptarea unor legi care creeaza superimunitati nejustificate, dar si decredibilizarea totala si lipsita de fundament a celor care sunt chemati sa aplice legea, judecatori si procurori. Aceasta este realitatea vizibila chiar si de peste Ocean."

Judecatoarea Alin Ghica a explicat care au fost discutiile si deciziile din sectia de judecatori a CSM, din care face parte, in sedinta urmata de sesizarea Inspectiei judiciare in privinta activitatii ICCJ si a DNA.

Victoria Nuland, asistentul secretarului american de stat, a acuzat imixtiuni ale politicului in justitia din Romania. Care considerati ca ar putea fi ele?

Retoric vorbind, mai avem nevoie de explicatii? Ce credeti ca se intampla cu un judecator sau procuror care isi aude rostit numele cu obstinatie in mass-media pentru ca ar fi pronuntat o solutie la comanda politica in conditiile in care nimeni nu cunoaste dosarul cauzei si nu se produce nicio dovada in acest sens? Reprezentantii unui stat cu traditie democratica inteleg astfel de situatii si reactioneaza in consecinta.

Justitia romana a trebuit sa experimenteze din nefericire adoptarea unor legi care creeaza superimunitati nejustificate, dar si decredibilizarea totala si lipsita de fundament a celor care sunt chemati sa aplice legea (judecatori si procurori). Aceasta este realitatea vizibila chiar si de peste Ocean. Despre aceste imixtiuni este vorba.

Ne aflam intr-un an electoral. Anticipati, aveti indicii ca justitia va fi folosita ca instrument in campanii, mai ales cea prezidentiala?

Avem experienta altor ani electorali. Sunt convinsa ca se va incerca folosirea justitiei in acest proces iar evenimentele recente imi demonstreaza ca am dreptate. In niciun stat democratic nu poti acuza in discursul politicianist faptul ca un judecator sau un complet de judecata, cu atat mai mult un complet de judecata al instantei supreme, ca pronunta condamnari cu caracter politic. Singurul scop al unor astfel de afirmatii nu poate fi decat influentarea justitiei in scopuri electorale.

Credeti ca justitia este pregatita sa faca fata unui eventual asalt asupra independentei ei?

Depinde de fiecare judecator si procuror in parte cum intelege sa isi apere independenta solutiilor pe care le pronunta. In acelasi timp este important ca in considerarea atributiilor constitutionale Consiliul Superior al Magistraturii sa se afirme in mod prompt ca sustinator al judecatorilor si procurorilor supusi presiunilor de orice natura.

Interviul integral pe Ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22