Jose Manuel Barroso ii cere premierului Ponta sa restaureze puterile CCR si sa numeasca un Avocat al Poporului sustinut de toate partidele

Fara Autor | 12.07.2012

Pe aceeași temă

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut, joi, premierului Victor Ponta sa "restaureze puterile Curtii Constitutionale", sa "nominalizeze un Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor partidelor", sa asigure o procedura noua si transparenta de "numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA" , sa "respecte statul de drept" si sa faca din "integritate o prioritate politica", se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.



Presedintele Barroso s-a intalnit astazi cu prim-ministrul Ponta pentru a discuta despre recentele evolutii institutionale si politice din Romania.

"Presedintele Barroso si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la evenimentele politice recente din Romania, in ceea ce priveste statul de drept, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale. El a subliniat ca verificarile necesare si echilibru necesar intr-un sistem democratic trebuie sa fie garantate. Presedintele Barroso a clarificat faptul ca Guvernul roman trebuie sa respecte independenta deplina a justitiei, sa restabileasca competentele Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt respectate, sa nominalizeze un Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor partidelor, sa asigure o procedura noua si transparenta de numire a procurorului general si a procurorului sef al Directiei Anticoruptie si sa faca din integritate o prioritate politica.

Presedintele Barroso a salutat asigurarile primite de la prim-ministrul Ponta cu privire la faptul ca masurile care tin de competenta guvernului vor fi efectuate imediat si ca va face toate eforturile pentru a cauta un angajament similar din partea celorlalte institutii romanesti. Prim-ministrul Ponta a declarat ca va transmite aceste angajamente, in scris, in regim de urgenta. Comisia Europeana va publica raportul in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe data de 18 iulie 2012, atunci cand se va realiza un bilant al progreselor realizate in Romania in ultimii cinci ani, inclusiv al evenimentelor recente"
, se spune in comunicatul presedintelui Comisiei Europene.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso nu a iesit intr-o conferinta de presa comunca impreuna cu Victor Ponta. Acesta fost anulata.

 

Ponta s-a angajat sa respecte decizia Curtii Constitutionale

Ponta a spus că decizia finală privind referendumul va aparţine Curţii Constituţionale, care va emite imediat după scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajându-se să respecte această decizie, a declarat, la Bruxelles.

"Ordonanţa de urgenţă nu rămâne nerezolvată, săptămâna viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune în acord toate textele, pentru că în acest moment este vorba de trei legi: Legea iniţiată de domnul Băsescu şi PDL prin care preşedintele nu poate fi demis decât dacă majoritatea absolută a românilor votează în acest sens, este şi al doilea text de lege aflat la Curtea Constituţională în care se vorbeşte de majoritatea celor care votează, dar cu o condiţie de cvorum şi a treia lege, care a fost şi în 2007, cuprinsă şi în ordonanţă, în care se vorbeşte de majoritatea celor care participă. În acelaşi timp însă am spus care este soluţia de a asigura atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru toţi cei implicaţi în procesul din România: pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decât după ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constituţională îl validează şi spune dacă rezultatele sunt valide sau nu", a spus Ponta potrivit Mediafax.
 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22